Kastamonu Hoşalay Neden Doğanyurt Oldu (Doğanyurt İlçesinin Hikayesi)
Kastamonu Doğanyurt, Karadeniz kıyısında, ormanla denizin birleştiği ve eşsiz doğal manzarası bulunan şirin bir ilçemizdir. 1846 yılında HOŞALAY ismiyle Kastamonu ilimize bağlanmıştır…
Kastamonu Doğanyurt, doğusunda İnebolu, batısında Cide, güneybatısında Şenpazar, güneyinde Azdavay ilçeleri ve kuzeyinde de Karadeniz ile çevrilidir.
İlçede yapılan Kestane Balı festivali halk ve bal üreticilerinden büyük ilgi görmektedir. Kestane Balı üretiminde 1.sırada olan ilçe Kestane Balında kalitesi ile marka olmaya da adaydır. Her yıl düzenlenmesi planlanan Kestane Balı festivali ilçe dışından da büyük ilgi görmektedir. Türkiye’nin her köşesinden Kestane Balı almak isteyen vatandaşlar Doğanyurt ilçesine gelerek hem turizme katkı sağlamış hem de ilçeyi ziyaret ederek memnun kalmışlardır.
Kastamonu Doğanyurt İlçesi, M.Ö. 4. yy. da Pontuslular tarafından kurulduğu sanılmaktadır. Pontuslular zamanında GEREAS adı ile anılan Doğanyurt’un ilk yerleşim alanı; bugün sadece temelleri kalan kaledir. Yerleşim alanı zamanla bugünkü Meset Mahallesi ve Cumayanı semtlerinde oluşmuştur. 1846 yılında HOŞALAY adı ile bucak kurularak Kastamonu’ya bağlanmıştır. Aynı yıl denizden gelebilecek korsanlara karşı karakol oluşturulmuş ve kadılık kurulmuştur.
1923 yılında Cide ilçesinden ayrılarak İnebolu İlçesine bağlı bucak olmuştur. 1962 yılında çıkarılan yasa ile ismi Doğanyurt olarak değiştirilmiştir. 1990 yılında bucak teşkilatlarının kaldırılmasıyla bir süre köy statüsüne dönmüştür.
9 Mayıs 1990 tarihinde çıkarılan yasa ile ilçe olmuş, 1 Eylül 1990 tarihinde ilçe olarak faaliyete geçmiştir. İlçe ve belediye aynı tarihte kurulmuştur.