enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Döner’in Anavatanı Kastamonu’dur (Peki Döneri İlk Kim Buldu?)

Türkiye’de dönerin tarihi 150 yıl öncesine ait. İlk kez etin bir şişe takılması 1860’lara kadar gidiyor* Kitaba göre bu usulü icad eden de Kastamonulu aşçı Hamdi Usta… Kastamonu çarşısında ün yaparak bizzat döneri hazırlayan Hamdi Usta’dan mesleği kapan Şükrü ve Raif Gülsunar adlı ustalar da dönerin ikinci kuşak mirasçısı olurlar. Bu ustalardan mesleği öğrenip bugünlere gelenler de yok değil… Bugün Kastamonu Hali’nde dönercilik yapan Şükrü Altınöz adlı usta da işte o büyük ustaların çıraklarından bugüne gelen dönercilerden biri…

Döner’in Anavatanı Kastamonu’dur (Peki Döneri İlk Kim Buldu?)
8 Haziran 2023 11:30 | Son Güncellenme: 8 Haziran 2023 11:46
A+
A-

Dönerin anavatanı neresi? Dünyada ilk döner nerede yapıldı? Döner Alman mı?
Döner ne zaman icat oldu? Döner hangi kültüre aittir? Dürümü ilk kim buldu?

Dönerin geçmişi ve tarihi hakkında net bir bilgi ve belge olmamasına rağmen Anadolu’da dönerle ilgili bilgiler 1700’ün ortalarına  dayanmaktadır.

Orta Asya’ya ait bir kebap çeşidi olarak ta bilinen döner; Osmanlı dönemine ati seyahatnamelerinde 18. yy’da bahsi geçtiği görülmektedir.

DÖNERİN ANAVATANI KASTAMONU

 Kastamonu Haber ekibimizin yaptığı araştırmalara göre; Kastamonu’da binlerce yıllık bir kültür birikimi ve il sınırlarındaki coğrafi çeşitlilik yemek kültürünün zenginliğinde de kendisini oldukça göstermektedir.

   Yapılan derleme çalışmalarında Kastamonu’da tam 812 çeşit yemek tespit edilmiş ve bu yemeklerden yaklaşık olarak 500 adetinin Anadolu’nun hiç bir yöresinde de bilinmediği ortaya çıkmıştır.

MEŞHUR DÖNER KASTAMONUDAN ANADOLUYA YAYILMIŞTIR

Bilindiği üzere döner kebap Türkiye’nin birçok İlinde, ilçesinde yapılmaktadır.

Avrupa’da hatta Dünya’da Türk mutfağının Baş yemeği haline gelmiştir.

Kastamonu yiyecekleri ve içecekleri üzerine en geniş araştırmayı Kastamonulu hemşehrimiz, Kültür Bakanlığı Halk Kültürlerini Araştırma ve Geliştirme eski Genel Müdürü Nail TAN yapmış olup Genel Müdürlüğü döneminde yayınlamış olduğu Türk Halk Kültür Araştırmaları adlı kitabında , döner kebabına geniş yer vermiştir.

 

 

Nail TAN bu araştırmasında döner kebabından şöyle bahsetmektedir: Erzurum, Ankara, Bursa kebapları yanında Kastamonu’nun da döner kebabı ünlüdür.

Kaynak kişinin verdiği bilgiye göre Kastamonu’da döner kebabını 150 yıl kadar önce Hamdi USTA yapmaya başlamıştır.

Hamdi Ustadan sonra, Raif Gülsunar ve Şükrü Gülsunar yapmıştır.

Bu iki ustadan kebap yapmayı öğrenen Şükrü ALTINÖZ‘ün oğlu Nail ALTINÖZ halen kebap yapmaya devam etmektedir.

Avrupa da yayınlanan Metro Gastro adlı dergide de Kastamonu mutfağını konu almış bu sayısında özellikle 3. kuşak olarak bu mesleği devam ettiren Nail ALTINÖZ’e ve Kastamonu Döneri’ne geniş yer vermiştir.

Vedat Milor’un da övdüğü Kastamonu Dönerin duayenlerinden Altınöz Döner 1944’ten beri hizmet veriyormuş. Hacı Şükrü Usta vefat edince işi oğlu Nail Usta devralmış ve bu lezzeti günümüze kadar taşımışlar.

Yine 3 kuşaktır dönercilik yapan ve bu alanda markalaşan Naila döner 1944 yılından beri Kastamonu dönerini bugüne kadar getirmeyi ve markalaşmasını sağlamışlardır.

Yorumlar
  1. Gaffaroğlu dedi ki:

    Teşekkür ederiz bu güzel bilgiler için. Kültür yazılarının devamını bekliyoruz…

    1. 37 Haber dedi ki:

      Bizi takip ettiğiniz ve katkı sağladığınız için teşekkür ederiz. Kültür yazıları noktasında siz değerli hemşehrilerimizden katkılar bekliyoruz.