enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Ayvanın Faydaları Nelerdir (İşte Ayvanın 8 Muhteşem Faydası)

Ayva, elma ve armutla yakından ilişkili, oldukça sıra dışı bir meyvedir . Bilimsel adı Cydonia oblonga, olup, cinsinin tek üyesidir. Ayva ağacı yaprak döken ve oldukça küçüktür, olgunlaşmış meyvesi sarımsı-altın rengindedir ve şekil ve kıvam açısından armuta biraz benzer. Bir gıda maddesi olarak meyvenin değeri çok eskilere dayanmaktadır, ancak küçük ağaç, çekici uçuk pembe çiçekleri nedeniyle süs kalitesi için de yetiştirilmektedir.

Ayvanın Faydaları Nelerdir (İşte Ayvanın 8 Muhteşem Faydası)
27 Kasım 2023 10:03 | Son Güncellenme: 27 Kasım 2023 10:52
A+
A-

Ayva; Başta Türkiye olmak üzere, Özbekistan, Ermenistan, Macaristan, Makedonya ve diğer yakın bölgeler dahil olmak üzere Avrasya bölgesine özgü bir meyve türüdür. Tarihsel olarak, çoğu insanın beklediğinden çok daha büyük bir rol oynamış olabilir. Bazı araştırmacılar aslında antik tarihte “elma”dan bahsedildiğinde, bu bölgelerde çok daha yaygın olan ayvadan söz ettiklerini düşünüyorlar.

AYVADAN NELER YAPILIR?

  • Ayva Reçeli
  • Ayva Tatlısı
  • Ayva Kompostosu
  • Ayva Marmelatı
  • Yaş Tarhanaya Katılır
  • Et, Salata, Bulgur vb yemeklere de katılır.

  Ayvanın sağlığa faydaları arasında kanseri önleme, kilo vermeye yardımcı olma , sindirim sağlığını iyileştirme, kolesterolü düşürme ve bağışıklık sistemini güçlendirme potansiyeli yer alır. Ayrıca gastrointestinal hastalıkları önleyebilir, iltihabı yatıştırabilir, cildinizin sağlığını iyileştirebilir, kan basıncını düşürebilir, alerjik reaksiyonları önleyebilir ve kardiyovasküler sistemdeki dolaşımı uyarabilir.

  Ayvayı reçellerde, jölelerde ve pudinglerde kullanabileceğiniz gibi armuta benzer şekilde garnitür veya kahvaltılık olarak da kullanabilirsiniz. Farklı ülkeler ayvayı farklı şekillerde kullanırlar, genellikle suyunu aroma maddesi olarak kullanırlar. Bununla birlikte, ayvanın gerçek faydası, vitaminler, mineraller, fenolik bileşikler, antioksidanlar ve diyet lifi dahil olmak üzere faydalı besinlerle dolu olduğu için kabuğunu ve etli meyvesini yemesidir.

Ayvanın Besin Değeri Nedir?

Ayva, kolay bulunabilen ve lezzetli bir meyve olmasının yanı sıra insan sağlığındaki önemli yeri nedeniyle de değer görmektedir. USDA’ya göre zengin bir C vitamini , çinko , potasyum , bakır , demir ve diyet lifi kaynağıdır. Ayvanın sağlığa faydalarına katkıda bulunan kateşin, epikateşin, limonen ve diğer çeşitli bitkisel besinler gibi bazı organik bileşikler açısından da zengindir.

Ayvanın Sağlığa Faydaları Nelerdir?

1- Ayvanın kanser önleme, kilo verme, cilt bakımı ve daha fazlasını içeren birçok sağlık yararı vardır.

Görünüşe göre kanser yakın tarihte en çok tartışılan hastalıklardan biri. Bu nedenle, kanser geliştirme şansını azaltabilecek herhangi bir şey genellikle oldukça popüler hale gelir. Serbest radikaller, sağlıklı hücrelerin mutasyona uğramasına veya ölmesine neden olabilen hücresel metabolizmanın tehlikeli yan ürünleridir. Nutrients Journal’da yayınlanan bir rapora göre , “Bitkilerde bol miktarda bulunan polifenoller, kanser hücresi proliferasyonu, tümör büyümesi, anjiyogenez, metastaz ve iltihaplanma üzerindeki inhibitör etkilerinin yanı sıra apoptozu indüklemeleri de dahil olmak üzere birçok antikanserojenik özellik gösterir.” Ayvada bulunan fenolik ve bitkisel besleyici bileşikler dahil yüksek düzeyde antioksidanlar, vücuttaki serbest radikalleri nötralize etmede veya yok etmede çok etkilidir.

2- Kilo Kaybınızı Kolaylaştırır

Kilonuzu düşük tutmanın ve sisteminizin en iyi şekilde çalışmasını sağlayan hızlı bir metabolizmayı garanti etmenin en iyi yollarından biri sindiriminizi iyileştirmektir. Ayva, çoğu meyve gibi diyet lifi bakımından yüksektir ve önemli miktarda lif, gastrointestinal sisteminizin daha verimli ve düzenli çalıştığı anlamına gelir. Sindirim sağlığınızı iyileştirerek daha fazla enerjiye sahip olacak ve fazla kilolarınızı azaltacaksınız.

3- Gastrointestinal Hastalıklar Riskini Azaltabilir

Diyet lifinin kolaylaştırdığı sindirim sisteminin genel işleyişinin ötesinde, inflamatuar bağırsak hastalığı (IBD) veya divertikülit gibi belirli gastrointestinal durumların önlenmesine de yardımcı olabilir . Lifte bulunan kateşin ve epikateşin , kolonda bulunan kansere neden olan belirli toksinlere bağlanarak bu önemli organ sisteminin mukoza zarını korur.

4- Cilt Bakımını İyileştirebilir

Ayvada bulunan yüksek düzeydeki antioksidanlar ve vitaminler cildinizin sağlıklı ve genç kalması için çok faydalıdır. Antioksidanlar, serbest radikallerin cilt hücrelerinde neden olduğu hasarı ortadan kaldırarak kırışıklıkların görünümünü azaltır, lekeleri giderir ve cildinizi UV radyasyonunun etkilerine karşı korumaya yardımcı olur.

5- Kan Basıncını Düzenleyebilir

Potasyum insan vücudundaki en önemli minerallerden biridir çünkü kan basıncını korumak ve vücut hücrelerinde etkili sıvı transferini kolaylaştırmak için gereklidir. Kan basıncı açısından potasyum, kan damarlarının ve atardamarların gevşemesine neden olarak kardiyovasküler sistem üzerindeki yükü azaltır. Bu, koroner kalp hastalıkları, kalp krizi ve felç riskinizi azaltabilecek ateroskleroz gibi durumların gelişme olasılığını azaltabilir .

6- Alerjik Reaksiyonlara Çözüm Olabilir

Ayva, alerjik reaksiyonları kontrol etme yeteneği nedeniyle uzun zamandır övülmüştür. Cilde merhem veya jel olarak uygulandığında atopik dermatit ve benzeri cilt rahatsızlıklarına fayda sağlayabilir. Yüksek C vitamini seviyeleri ayrıca iltihabı kontrol etmeye ve cildinizin sağlığını ve görünümünü iyileştirmeye yardımcı olur.

7- Bağışıklığı Artırabilir

Daha önce de belirtildiği gibi, ayva çok miktarda antioksidan içerir, ancak C ve E vitamini gibi diğer vitaminler de bağışıklık sistemini çeşitli şekillerde güçlendirir. Örneğin, C vitamini, vücudun patojenlere, virüslere ve bakterilere karşı ilk savunma hattı olan beyaz kan hücrelerinin tedarikini artırmak için bağışıklık sistemini uyarır.

8- Bağışıklığı Artırabilir

Daha önce de belirtildiği gibi, ayva çok miktarda antioksidan içerir, ancak C ve E vitamini gibi diğer vitaminler de bağışıklık sistemini çeşitli şekillerde güçlendirir. Örneğin, C vitamini, vücudun patojenlere, virüslere ve bakterilere karşı ilk savunma hattı olan beyaz kan hücrelerinin tedarikini artırmak için bağışıklık sistemini uyarır.

Dikkat: Ayvanın yan etkilerine veya risklerine dair kesin bir kanıt yoktur ve tüm bilgiler, herhangi bir diyete harika bir katkı olduğuna işaret ediyor gibi görünmektedir. Bununla birlikte, ayva tohumları eser miktarda siyanür içerir, bu nedenle birkaç tohumdan fazlasını yemek zahmetli olabilir. Bu lezzetli meyvenin artılarını ve eksilerini araştıran ek bilimsel çalışmalar halen devam etmektedir.

 

Yorumlar
  1. Ali halis dedi ki:

    İLMİNİZE bilginize binlerce kez teşekkür ederim daim ve mufakkar olun inşallah ALLAH a emanet olun saygıyla sevgiyle kalın