enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

C Vitamini Eksikliği Belirtisi (C Vitamini Eksikliğinin 5 Belirtisi)

C vitamini, eksikliği önlemek için düzenli olarak tüketilmesi gereken temel bir besindir.

C Vitamini Eksikliği Belirtisi (C Vitamini Eksikliğinin 5 Belirtisi)
10 Mart 2022 16:41
A+
A-

C vitamini eksikliği için en yaygın risk faktörleri kötü beslenme, alkolizm, anoreksi, şiddetli akıl hastalığı, sigara ve diyalizdir (2, 3). Şiddetli C vitamini eksikliği semptomlarının ortaya çıkması aylar alabilirken, dikkat edilmesi gereken bazı ince işaretler vardır.

İşte C vitamini eksikliğinin en yaygın 5 belirtisi ve belirtisi;

Kaba, Engebeli Cilt

C vitamini, cilt, saç, eklemler, kemikler ve kan damarları gibi bağ dokularında bol miktarda bulunan bir protein olan kolajen üretiminde önemli bir rol oynar. C vitamini seviyeleri düşük olduğunda, keratoz pilaris olarak bilinen bir cilt durumu gelişebilir. Bu durumda, gözeneklerin içinde keratin proteini birikmesi nedeniyle üst kolların, uylukların veya kalçaların arkasında inişli çıkışlı “tavuk derisi” oluşur. C vitamini eksikliğinden kaynaklanan keratoz pilarisi tipik olarak üç ila beş aylık yetersiz alımdan sonra ortaya çıkar ve takviye ile düzelir. Bununla birlikte, keratoz pilarisin birçok başka potansiyel nedeni vardır, bu nedenle varlığı tek başına bir eksikliği teşhis etmek için yeterli değildir.

Kırmızı Noktalı veya Çizgili Kaşık Şeklinde Tırnaklar

Kaşık şeklindeki tırnaklar, içbükey şekilleri ile karakterize edilir ve genellikle ince ve kırılgandır. Daha yaygın olarak demir eksikliği anemisi ile ilişkilidirler ancak aynı zamanda C vitamini eksikliği ile de bağlantılıdırlar. Tırnak yatağında kıymık kanaması olarak bilinen kırmızı lekeler veya dikey çizgiler de kolayca yırtılan kan damarlarının zayıflaması nedeniyle C vitamini eksikliği sırasında ortaya çıkabilir. El ve ayak tırnaklarının görsel görünümü, C vitamini eksikliği olasılığını belirlemeye yardımcı olsa da, bunun tanısal olarak kabul edilmediğini unutmayın.

Kuru Cilt

Sağlıklı cilt, özellikle epidermiste veya cildin dış tabakasında büyük miktarda C vitamini içerir. C vitamini, güneşin neden olduğu oksidatif hasardan ve sigara dumanı veya ozon gibi kirleticilere maruz kalmaktan koruyarak cildi sağlıklı tutar. Ayrıca cildin dolgun ve genç görünmesini sağlayan kolajen üretimini de destekler. Yüksek C vitamini alımı daha iyi cilt kalitesi ile ilişkilendirilirken, daha düşük alımlar kuru, kırışık cilt geliştirme riskinin %10 artmasıyla ilişkilidir. Kuru, hasarlı cilt C vitamini eksikliği ile ilişkilendirilebilirken, diğer birçok faktörden de kaynaklanabilir, bu nedenle bu semptom tek başına bir eksikliği teşhis etmek için yeterli değildir.

Kolay Morarma

Morarma, derinin altındaki kan damarları yırtıldığında ortaya çıkar ve kanın çevredeki bölgelere sızmasına neden olur. Kolay morarma, zayıf kolajen üretimi zayıf kan damarlarına neden olduğu için C vitamini eksikliğinin yaygın bir işaretidir. Eksikliğe bağlı morluklar vücudun geniş bölgelerini kaplayabilir veya cilt altında küçük, mor noktalar şeklinde görünebilir. Kolay morarma, genellikle bir eksikliğin ilk belirgin semptomlarından biridir ve C vitamini düzeyleri hakkında daha fazla araştırma yapılmasını gerektirir.

Yavaş İyileşen Yaralar

C vitamini eksikliği kolajen oluşum hızını yavaşlattığı için yaraların daha yavaş iyileşmesine neden olur. Araştırmalar, kronik, iyileşmeyen bacak ülseri olan kişilerin, kronik bacak ülseri olmayanlara göre C vitamini eksikliğine önemli ölçüde daha yatkın olduğunu göstermiştir. Ciddi C vitamini eksikliği vakalarında eski yaralar yeniden açılarak enfeksiyon riskini artırır. Yavaş yara iyileşmesi, eksikliğin daha ileri belirtilerinden biridir ve tipik olarak, bir kişi aylarca eksik olana kadar görülmez.

Topluluk Tarafından Doğrulandı simgesi
Topluluk Tarafından Doğrulandı simgesi

Topluluk Tarafından Doğrulandı simgesi

Yorumlar
  1. Genç dedi ki:

    C vitamini ile ilgili güzel bilgiler aktarmışsınız acaba diğer vitaminler ile ilgili de bilgi verir misiniz?