enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Yerel Seçim Öncesi Kastamonu Siyaset Kulisleri : Kimler Aday oluyor?

15 günlüğüne Anne ve Babamın yanına tatile mi yoksa daha çok çalışmak için mi Kastamonu Taşköprü Hocaköyümüze gittim. Bazı günler Taşköprü ve Kastamonu’ya da gelerek yerel seçimlerin ve genel havanın nabzını öğrenmeye çalıştım. Daha önceki izlenimlerimi ve bu 15 günde oluşan duyumlarımı ve kulis bilgilerini aktarmaya çalışacağım.

Yerel Seçim Öncesi Kastamonu Siyaset Kulisleri : Kimler Aday oluyor?
2 Ekim 2023 10:40 | Son Güncellenme: 9 Ekim 2023 22:16
A+
A-

KÖYÜMÜZÜN YOLLARI TOZ DUMAN

1987 yılında köylerimize elektrik gelmişti. 90’lı yılların ortasında da telefon gelmişti. Daha önceki yıllarda köy yolları yapılmıştı. Bunlar yapılırken hiç bir köy, ilçe, şehir ayırt etmeksizin yapılmıştı. Yani HİZMET tabana yayılmıştı. Misal; Bizim köylere elektrik veya telefon gelirken Komşu Çorum’un ve Sinop’un köylerine de elektrik ve telefon gelmişti. Hatta sadece bir ailenin yaşadığı köy veya mahallelere de bu hizmetler gelmişti. O şehrin milletvekili, o köyün muhtarı iyiydi, kötüydü veya etkisizdi vb. cümlelere ihtiyaç duyulmamıştı.

Şimdi bunu neden anlatıyorsun diyenler olacaktır.

Ak Partinin en iyi hizmeti ne diye sorsak; ilk üçte kesinlikle duble yollar çıkacaktır mutlaka. Eee peki o zaman DUBLE YOLLARDAN bizim Kastamonu ve ilçeleri niçin istifade edemedi bunca yıl. Şimdi biri çıkıp “Ya köye duble yol mu istiyorsun?” diyebilir.

Hayır!

Köye duble yol falan istemiyorum. Ama köylerimizin de o duble yolların çeyreğinden de olsa yararlanması gerekmiyor mu? Hizmetin TABANA YAYILARAK yapılması gerekmez mi sizce? Tıpkı eskiden olduğu gibi.

Komşumuz Çorum Kargı köylerinin tamamı asfalt yapıldıysa, köylerine çöp bidonları konulduysa, alt yapılar yapıldıysa bu hizmetlerden bizim köyler niçin yararlanamıyor, ben bunun sebebini öğrenmek istiyorum.

Çorum Kargı’nın köylerinin bizim köylerden hiç bir farkı yok. Oralarda kışın kimse kalmıyor, bizim oralarda da, oraların muhtarı Üniversite mezunu değil bizim köylerin muhtarları da değil. Peki bu ayrımcılık neden yapılıyor? Kastamonu’nun tüm ilçelerinin yollarında şikayetler var. Tosya-Kastamonu, Taşköprü -Tosya, İnebolu, Cide, Bozkurt, Abana… 40 yıl önceki yolları neyse şimdi de aynı.

Soru şu: Ak Parti hizmeti niçin tabana yaymıyor? Niçin ilçe ve köy yolları duble yollardan nasibini hiç almıyor?

Taşköprü yolunda sürekli taşlandığımıza mı yanayım, yoksa köy yollarında tozdan dumandan önümüzü göremeyişimize mi yanayım? Yoksa Arabanın içine biriken toz yığınına mı yanayım? Çiftlik Pazaryerinden, Topçunun Pınarı Kirazcık – Bekirli yol ayrımına kadar en fazla 50 KM bir yol asfalt olması gerekiyor. Yaklaşık 10-15 köyü ilgilendiriyor.  Çok mu zor bunu yapmak? 40 yıldır hiç bir şey yapılmayan bu köylere?

Diğer bir örnek ise; Bazı köylerde telefonlar çekiyor, hatta kısıtlıda olsa internette, ama bazı köylerde ne telefon ne de internet çekiyor. Bazı köylerde iletişim kurmak dağa taşa çıkmakla sağlanabiliyor. Bu çelişkili durumların bitmesi gerekmiyor mu?

Ak Parti yetkililerine seslenmek istiyorum! Lütfen HİZMETİ TABANA YANİ KÖYLERE YAYINIZ.!

GELELİM SEÇİM KULİSLERİNE : TAŞKÖPRÜ BELEDİYE BAŞKAN ADAYLARI

Önce ilçemiz Taşköprü: Taşköprü’de genelde sessizlik hakim. Ara yoldan ana yola çıkmak için yol verilmesini bekleyen acemi şoförler gibi bir bekleyiş var. İktidar Partisinde aday adayları; Ahmet Yılmaz, Hakkı Korkmaz, Hasan Akgün ve Hüseyin Arslan adaylıklarını seslendirmeye başlamışlar. Ben her dört aday adayının işinin zor olduğunu düşünüyorum. Aday adayların daha da artması bekleniyor. Hatta Ak Partide bazı sürpriz ve önemli adayların çıkabileceği de konuşuluyor. Bu konuda bazı duyumlar var. Ak Parti Kastamonu’da kabuk değiştirmiş bunu görmek gerekiyor. Nedenini birazdan yazacağım.

Taşköprüspor kulüp başkanı ve efsane bir isim Hasan Altan’ın oğlu olan Hüseyin Altan’ın aday olacağı çok konuşulanlar arasında. Hangi partiden olacağı ise belirsiz. Bu durumu Hüseyin Altan’a sorduğumda; Babasının Taşköprü’ye ve Kastamonu’ya büyük hizmetleri olduğunu, kendisinin de Taşköprüspor kulüp başkanlığı yaptığını belirterek, Şuan için vermiş olduğumuz bir karar yok, ancak ileriki günlerde halkın bu teveccühüne göre bir değerlendirme yapabileceklerini ama sadece aday olmak için de aday olmayacağını belirtti.

CHP, Taşköprü Belediye Başkanlığı için adı geçen Eczacı ve Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Gültekin Mumcu ve ilçe başkanı Özkan Keskin’in isimleri dillendiriliyor.

Yeniden Refah Partisi İlçe Başkanı Mehmet Ali Topcu’nun adı kendi partisi için konuşulanlar arasında.

MHP’de çok sessizlik hakim. Mevcut belediye başkanı zaten Mhp’li. Şuan için aday adayı yok gibi, ama çıkabilir. Daha önce Mhp’de görev yapmış Vedat Güner aday olacağını açıklamıştı ama henüz kesinlik kazanmadı.

MHP KASTAMONU’DA SEZSİZLİK HAKİM

Kastamonu’nun genelinde olduğu gibi Taşköprü MHP’de de bir sessizlik ve bölünmüşlük var gibi. Bu sessizlik ve bölünmüşlük 3-4 ay önceki seçimlerde MHP’ye zarar verdi zaten. Böyle giderse yerel seçimlerde daha çok zarar verebilir. Mhp Taşköprü’de 2019 heyecanı henüz görünmüyor.

MHP Kastamonu İl başkanı toparlayıcı bir isme benziyor ama, Kastamonu ve ilçelerinde MHP’yi toparlamak için çok farklı bir senaryolar gerekiyor. MHP; Kastamonu’da maalesef siyaset üretemez duruma gelmiş. Son 5 yılda il ve ilçelerde en az 3’er tane il veya ilçe başkanı değişmiş durumda. Eski vekil ve eski il başkanı Emin Çınar’a tepkiler var.

2019 seçimleri öncesi MHP il başkanı Yüksel Aydın beydi. Yüksel Aydın, İttifak mittifak dememiş, Ülkücüleri motive ederek ve Ak Partililerle de kora kor mücadele ederek, Kastamonu- Taşköprü ve Tosya gibi üç önemli belediyeyi MHP’ye kazandırmıştı. Şimdi 2019’da oluşan o mücadelenin yüzde bir bile henüz oluşmamış. MHP ilçe kongreleri sönük geçti. Tabanda da çok hareketlilik ve bütünlük sağlanamadı. MHP Kastamonu ve ilçelerinde, Chp ile rekabet ederek seçim kazanamaz. MHP tabanı yani gerçek ülkücüler çok rahatsızlar. Ekonomik sıkıntılardan çok MHP’nin siyaset üretememesi onları daha çok üzüyor.

KASTAMONU BELEDİYE BAŞKAN ADAYLARI

Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu için çok iyi diyenlerde var, iyi değil diyenler ve aday yapılmaz diyenlerde var. Benim izlenimim tekrar aday olacağı yönünde. Galip başkan dengeleri gözetleyen ve teşkilat ile iç içe kalmayı tercih eden bir görüntüsü var. Turhan Topcuoğlu nasıl 3 dönem belediye başkanlığı yapmış hayret ediyorum. Çünkü Kastamonu’da hem teşkilatlarla hem seçmenle arayı iyi tutmak, dengeleri koruyabilmek hiçte kolay bir iş değilmiş meğer.

Kastamonu Belediye başkanlığının çok farklı yönleri var. Kastamonu’da Binali Yıldırım’ın dahi etkisi var. Bazı işadamlarının ve mahalle muhtarlarının dolaylı desteğini alan başkanlığı kazanabiliyor. İşte bu sefer bu destek kime gidecek? Ak Partiye mi yoksa Mhp’ye mi bakıp göreceğiz.

TOSYA BELEDİYE BAŞKAN ADAYLARI

Tosya Mhp’de de benzer sıkıntılar ve iç kavgalar var. Kısaca Kastamonu’da, Mhp’ye sihirli bir elin değmesi gerekiyor.

Ak Partide aday adayları artmaya devam ediyor. Hasan Mete Dikişci’nin adaylığı önemli. Eski belediye başkanı Kazım Arslan’da adaylar arasında ama ben şansını çok az görüyorum.

KASTAMONU’DA CHP DURAĞANLAŞTI

Kastamonu’da Chp’de son zamanlarda bir yavaşlama var.  CHP il başkanı Hikmet Erbilgin ve Milletvekili Hasan Baltacı fazla ortalarda görünmüyor nedense. Belediye başkanlık için isimleri de geçiyor. Oyunu artırabilir ama kazanması zor gibi. İYİ Parti’de ivme aşağıya doğru gidiyor. Nereye kadar gider bilinmiyor. Milletvekili adayı Ahmet Katar’ın aday olabileceği konuşuluyor.

 

Kastamonu’da Mhp ve İYİ Parti arasında bir ittifak olur mu? Olma ihtimali var gibi. Deva, YRP, Gelecek, BBP ve Saadet Partileri de var ama sahada yoklar maalesef. YRP’de de bölünme ve ayrılmalar var. Ak Partiyle ittifak Kastamonu’da YRP’yi parçalamış durumda.

Kastamonu’da Ak Parti aday adayları arasında eski başkan Tahsin Babaş’ında olduğu ama şansının çok zor olduğu belirtilirken, Kastamonu İl Gençlik Spor Müdürü  Reşat Asrak, Devlethan Yazımcı gibi genç ve dinamik isimlerinde aday adayı olabileceği öngörüler arasında.

Ak Parti ve Mhp arasındaki ittifakın Kastamonu’da nasıl şekilleneceği liderlerin tutumuna bağlı. Kastamonu’da İki parti arasında yerel seçim için bir ittifak olur mu olmaz mı bunu önümüzdeki günlerde göreceğiz. Her iki parti de Kastamonu’yu kazanmayı kazanmayı çok istiyor.

AK PARTİ KASTAMONU’DA KABUK DEĞİŞTİRMİŞ!

Şuan Kastamonu’da siyasete üreten, çalışan, sahada olan tek parti, Ak Parti desem yalan olmaz. Elbette diğer partilerde de çalışmalar var ama istikrar ve standart yok. 1 Kasım 2016 tarihinde yapılan seçimde milletvekili adayı idim. Çalışmalar için gittiğimiz bir ilçede, 60-65 yaşlarında bir amcayla sohbet ederken, konu Ak Parti milletvekili Hakkı Köylü’ye gelince, Amca; “Ben daha bu ilçeye Hakkı Köylü gelmiş diye ne duydum ne gördüm. O Kastamonu Öğretmenevinden hiç çıkmaz ki” demişti.

Seçimler olalı henüz 3-4 ay olmasına rağmen Ak Partili iki vekilin gitmediği ilçe kalmamıştır herhalde. Hatta 2 şer defa gittiği ilçeler bile var. Yangın olur, Ak Partili vekiller orada, düğün olur Ak Partili iki vekil orada, sel olur Ak Partili iki vekil orada, başka çalışmalar olur Ak Partili iki vekil orada, Bakanlarla görüşme olur, Ak Partili iki vekil orada… Demek ki zaman sorunu olmuyormuş. İletişim ve çalışma heyecanı sorunu oluyormuş eskiden. Diğer şehirler nasıl bilmem ama Ak Parti Kastamonu’da hem iktidar hem muhalefet görevini yapmaya çalışıyor. Hem de hiç boşluk bırakmadan. Tebrik etmek gerekir.

 

KASTAMONU’DA VEKİLLER ARASINDA İLK KEZ UYUM VAR!

2003’ten beri Ak Partinin önemli kademelerinde görev yapmış ve hala çok aktif olan bir abimizle konuştum: “2003’ten beri bu teşkilatın içindeyim ilk kez milletvekillerimiz çok uyumlu ve çok iyi çalışıyorlar” dedi. “Eskiden Hakkı Köylü bir tarafa, diğer vekiller diğer tarafa çekerdi, şimdi çok şükür çok güzel bir uyum var ve takım ruhuyla hareket eden vekillerimiz var” diye sevincini dile getirdi.

Evet bu uyum dışarıdan da görünüyor. İki vekilin uyumuna il başkanı da uyum sağlayınca “Ak Parti Kastamonu’da kabuk değiştirmiş” sonucuna rahatlıkla varabiliyorsunuz.

Yine aynı abimiz, Belediye başkan adaylarının belirlenmesinde daha önce milletvekillerinin rolünün etkili olduğunu, bu dönemde de milletvekillerinin rolünün etin olacağın belirterek, her iki vekilimizde kendileri gibi çalışkan, gayretli, samimi, teşkilatlarla uyumlu ve de halkım içinde olacak adaylar üzerinde karar kılacaklardır” diyerek bu şekilde olması durumunda tüm belediyeleri kazanacaklarını belirtti.

Ak Partili iki vekil Halil Uluay ve Serap Ekmekci hızlı başladılar, hızlı götürüyorlar. Bakalım bu tempolarına ilçe başkanları ve teşkilatlar ayak uydurabilecekler mi, ve de iki vekil uzun süre bu tempolarını sürdürebilecekler mi? İnşallah böyle devam ederler ve Kastamonu il ve ilçeleri hatta köyleri gereken hizmetlerini geçte olsa alırlar.

 

Selam ve dua ile…

 

Yorumlar
  1. Erol tellioğlu dedi ki:

    Bütün söylediklerine katılıyorum özellikle köy yollarımız kötününde kötüsü hiç bir şekil dede kimse ilgilenmiyor otuz kırk sene önce neyse şimdide tozdan göz gözü görmüyor malesef