enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Uçak Pencereleri Neden Yuvarlaktır?

Çoğu bina yapısında kare ve dikdörtgen pencereler görmeye alışkınız. Şimdi uçakları ve jetleri düşünün . Onların penceresi her zaman yuvarlak. Peki neden?

Uçak Pencereleri Neden Yuvarlaktır?
17 Şubat 2024 06:40 | Son Güncellenme: 16 Şubat 2024 14:45
A+
A-

Kare pencereler aslında ilk ticari uçak imalatında mevcuttu . Yüzyıllar boyunca evlerde ve binalarda da gayet fazla kullanıldılar. Peki neden mükemmel bir tasarımı değiştirdiler ki?

Ne yazık ki mühendislerin uçak pencere tasarımına yeniden bakmaları birkaç trajik olay gerektirdi. Ticari uçakların büyüdüğü ve havada parçalanmaya başladığı 1950’li yıllardı. Bunlardan ikisi, 1953 ve 1954’teki ayrı olaylarda uçarken parçalanan de Havilland Kuyruklu Yıldızlarıydı. Bunun nedeninin ise kare pencereler olduğu anlaşıldı .

Mühendisler, uçakların kare pencerelerinin keskin kenarlarının doğal zayıf noktalar oluşturduğunu ve bunun da metal yorulması arızasına neden olduğunu belirledi. Bu köşeler kolayca gerilip, ardından yüksek irtifadaki hava basıncı nedeniyle daha da zayıflıyordu.

50’li yıllara gelindiğinde, de Havilland Comets gibi uçaklar, sektördeki öncüllerine göre daha hızlı ve daha yüksek uçuyordu; bu, birden fazla uçuş ve tekrarlanan basınçlanmanın ardından bu kare pencerelerin basınçtan dolayı uçağa zarar verdiği anlamına geliyordu.

Daha sonra mühendislerin geçiş yaptığı yuvarlak pencereler sayesinde uçak camları artık stresin yoğunlaşabileceği köşeleri olmadığı için basıncı eşit bir şekilde dağıtabildi , bu da çatlak veya kırılma olasılığını azalttı.

Dairesel olan bu camlar aynı zamanda daha güçlüydü ve deformasyona karşı dayanıklıydı, bu da onları uçağın içi ve dışı arasında tekrarlanan basınç farklılıklarına daha dayanıklı hale getirdi.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.