enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Tavus Kuşu Hakkında Merak Edilenler (Tavus Kuşunun Türleri Nelerdir?)

Tavus kuşu mükemmel görüntüsüyle kendisine hayran bırakan sülün familyasına ait bir kuş türüdür. Bu kadar sevilmesi ve ilgi görmesinin sebebi kuyruklarında ki boncuğuna benzeyen detaylardır. Öyle ki tüyünün nazarı önlediğine bile inanılır.

Tavus Kuşu Hakkında Merak Edilenler (Tavus Kuşunun Türleri Nelerdir?)
15 Mayıs 2023 15:55 | Son Güncellenme: 15 Mayıs 2023 17:46
A+
A-

TAVUS KUŞU ÖZELLİKLERİ

Ortalama ömürleri 10-15 yıl civarında olan bu kuşların ana vatanı Hindistan civarıdır.

 

Dişilerin kiloları 3-4 kg, erkekler ise 5-6 kg ağırlığındadır.

 

Boy uzunlukları dişilerde 65-95 cm, erkeklerde 230cmdir.

 

Genel olarak hem ot hem de böcek yerler.

 

Gösterişli tüylerine göre sesleri oldukça iticidir.

 

Tüyleri ağırlık yapsa bile yakın mesafelere uçabilirler.

 

Erkek tavus kuşlarının kuyrukları dişilerin kuyruklarına göre daha büyük, parlak ve ilgi çekicidir. Bu özelliklerini dişileri etkilemek için kullanırlar.

 

Dirençli vücut yapıları sayesinde birçok yere uyum sağlarlar. Hayvanat bahçelerinin de gözde kuşlarındandır.

Tavus Kuşunun Türleri

Fazla çeşitli türlere sahip olmayan tavus kuşunun 3 türü vardır.

 

Bunlar;

Mavi tavus kuşu

Yeşil tavus kuşu

Kongo tavus kuşudur.

Mavi Tavus Kuşu

Mavi tavus kuşları en yaygın bilinen türdür. Sri Lanka, Hindistan gibi Asya ülkelerine özgüdür. Renklerinin parlaklığı ve sıra dışı görüntüsü ile mavi tavus kuşu Hindistan’da oldukça önemlidir. Öyle ki bazı kesimlerce ulusal hayvan olarak ilan edilmiştir. Ülkenin simgesi haline gelen bu kuşa Hint kuşu da denir.

 

Erkekler dişilere kur yapmak için kuyruklarında ki tüyleri kullanırlar. Çalılıklarda veya yarı kurak yerlerde yaşayan bu tür yuvasını ağaçlara ve yere yapmaktadır. Tohum yemeyi seven mavi tavus kuşlarının meyve ya da böcek yedikleri de görülmektedir.

 

Yeşil Tavus Kuşları

Endonezya, Burma ve Cava civarında bulunan yeşil tavus kuşları ender bulunan bir türdür. Nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıyadır. Avlanması yasaktır ve Dünya Koruma Birliği koruma altına almıştır.

 

Kongo Tavus Kuşu

Tavus kuşlarının bu kadar ünlü olmasının sebebi kuyruklarıdır. Fakat Kongo tavus kuşu diğerlerine

 

göre kabarık kuyruğa sahip değildir. Görüntüsü sülüne çok benzemektedir. Tüyleri diğer türler gibi parlak mavi- yeşil renklerden oluşur. Afrika’ya özgü olan tek türdür ve özellikle Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde bulunur. Yağmur ormanlarına, akarsu yamaçlarına yuva yaparlar. 1936 yılında keşfedilmiştir fazlasıyla gizemli olduğundan dolayı hakkında çok bilgi yoktur.

Tavus Kuşunun Üremesi

Üreme dönemleri Nisan ayında başlar ve Eylül ayına kadar devam eder. Bu yüzden erkek tavus kuşları dişinin ilgisini çekmek için kuyruklarını açıp gösteriş yaparlar. Yaklaşık 5 dişi ile çiftleşme imkânı olabilir.

 

Çiftleşmeden sonra 5-10 yumurtaları olur ve 1 ayın sonunda tavus kuşları yumurtadan çıkarlar. Her kuş gibi onlarda ilk başta tüysüzdür. 3 yıla kadar muhteşem tüylerine kavuşurlar. O zaman da yetişkin bir tavus kuşu olurlar.

 

Roma zamanlarda zenginlerin sofralarında bulunan tavus kuşunun şu anda avlanılması yasaktır. Bunun sebebi ise neslinin korunmak istenmesidir. Renklerinin güzelliğinden dolayı çoğu kültürde kutsal sayılan tavus kuşları birçok toplumda değer görmeyi başarmıştır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.