enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Seçim Sonuçları Hayırlı Olsun (Peki Kim Kazandı Kim Kaybetti)

Allah (c.c) Bakara Suresi 216.ayette
“Sizin hayır sandığınız şer, şer sandığınız şeyde hayır vardır. Allah(c.c.) bilir, siz bilmezsiniz.” buyuruyor. Bu ayeti hepimizin iyi düşünüp ve tefekkür etmesi gerekiyor.

Seçim Sonuçları Hayırlı Olsun (Peki Kim Kazandı Kim Kaybetti)
15 Mayıs 2023 15:01 | Son Güncellenme: 15 Mayıs 2023 19:57
A+
A-

Seçimlerdeki oy tercihleri için kimseyi suçlamaya, alay etmeye, küçük düşürmeye ve sonuçlarla dalga geçmeye hiç gerek yoktur. Cumhurbaşkanlığı seçiminde, Kemal Sunal’ın bir filminde yazı tura atıp paranın dik gelmesi gibi bir durum oluşmuştur.

Cumhur İttifakı anketlerinde beklentilerinde üzerinde bir oy almıştır. Sandıklarda oy çalma vb. hiç bir şeyde olmamıştır. Zaten kolay kolay olamazda. Mülteciler oy kullanmıştır falan bunları bilmem. Ancak 1992 yılından beri sandık başında duran tecrübeli biri olarak eğer sandıklarda parti temsilcileri görevini düzgün yaparsa oy çalma vb. hiç bir şey olmaz ve olamaz.

AA Manipülasyon yapmıştır ama sonunda tüm sonuçlar aynı oranda buluştuğundan ve sandıkta hile hurda olmadığından dolayı sonucu kabul etmemiz gerekir.

Millet İttifakının kendi logosuyla giren veya logosuz seçime girmeyen tüm partileri beklenenden çok daha az almışlardır.

Cumhur İttifakının tüm partileri ise beklenenden daha çok oy almışlardır.

Bunun sebeplerini iyi analiz etmek ve yeni stratejiler belirlemek gerekir.

Cumhur ittifakı hem Meclis çoğunluğunu alarak hem de Cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 49 oya ulaşarak psikolojik üstünlüğü ele geçirmiştir.

Sinan Ogan yüzde 5.5 oyla güzel bir orana ulaşmış ve ikinci tur ve gelecek için önemli bir durum elde etmiştir. Önümüzdeki 15 gün tüm gözler Sinan Ogan’a çevrilecektir.
Bu seçimde Dini ve Mili Duygular ağır basmış ve Milletimizde buna göre oyunu kullanmıştır.

Vatandaş hangi partiye veya adaya verirse versin, ben her bir oyun samimiyetle verildiğine inanıyorum. Onun için kimsenin oyuyla dalga geçmeye ve küçük düşürmeye gerek yoktur.

Demek ki bunca ekonomik krize, depreme ve tüm olumsuzluklara rağmen muhalefet kendini ifade edememiş ve seçmeni inandıramamıştır.

Ha Millet İttifakı yanlış mı yapmıştır. Hayır. Doğru işler de yapmıştır. Doğru vaatlerde vermiştir. Ancak Dini ve Milli hassasiyeti olan seçmenlere güven verememiştir. Ayrıca depremin yerle bir ettiği şehirlerde bile güven verememek sadece oy verenleri suçlamakla açıklanacak bir durum değildir.

 “Bu Milletin küllerini üflesen içinden iman çıkar” sözünü unutmamak gerekir. Adam namaz kılmaz, oruç tutmaz ama din elden gider korkusu da yaşar, nitekim yaşıyor da.

Milyonlarca takipçisi olan yüzlerce sanatçı ve yüzlerce sporcu ne açıklarsa açıklasın, ne derse desin toplumun fikrini değiştirmeye ve Ayasofya’yı kapatırlar mı endişesini gidermeye yetmiyor işte. Onun için bu toplumun hassas olduğu Dini ve Milli duygulara göre hareket etmek zorundasınız ve zorundayız. Evet Cumhur ittifakı algı da yapıyor ancak HDP’lilerin “Apoyu serbest bırakacağız” vb. konuşmalarından vatandaş ürküyor ve korkuyor. Sen bu şekilde yaptığında algıya da hizmet etmiş oluyorsun.

İHA ve SİHA konusunda da muhalefetten bazı kişilerin yanlış anlaşılmaya müsait açıklamaları insanları korkutmuştur.

MHP için yüzde 6-7’lerde kalır diyenler yanılmıştır. Sinan Ateş yüzünden binlerce kişi küsmüştür vb. tahminler tutmamıştır. MHP gelenekçi ve lider partisidir. Küsen küser, darılır, hatta söver sayar ama günün sonunda liderine itaat eder nitekim ediyor da. Keza Zafer Partisi de yüzde 2 küsür oy almış ve Milliyetçi oylar konusunda beklentilerin üzerine çıkmıştır.

Saadet – Gelecek ve Deva Milletvekili çıkarmıştır ancak ittifak yaptıkları CHP’ne oy olarak katkı sağlayamadıkları görülmektedir.

 Kastamonu’da ise Ak Parti yüzde 45 oy alarak geçen dönem ki gibi 3 vekilden ikisini kazanma başarısı göstermiştir. Bu vesile ile Ak Partiden seçilen arkadaşımız Avukat Halil Uluay’a, Fatma Serap Ekmekçi’ye ve Chp’den seçilen Hasan Baltacı beye başarılar dileriz. İnşallah üç vekilimizin de Kastamonu ve ilçeleri için hayırlı ve güzel işlere imza atacaklarına hiç şüphemiz yoktur.

CHP Kastamonu ve İlçeleri 14 Mayıs 2023 Milletvekili Genel Seçim Sonuçları

PEKİ İKİNCİ TURDA NE OLUR?

Dediğim gibi psikolojik üstünlük Cumhur ittifakına geçmiştir. Sayın Sinan Ogan’ın oyları sonucu etkiler mi bilemiyorum. Yani Sinan Oğan kendi oy potansiyeline, ‘ben burayla anlaştım’ dediğinde tüm oylar oraya gider mi? Başka etkenler devreye girer mi bekleyip hep birlikte göreceğiz.

Diyelim ki Millet İttifakı Sinan Oğan ile anlaştı. Hatta “İçişleri Bakanı ol” dedi diyelim yüzde 5.5 oy Millet ittifakına gider mi gitmez mi? İnce hesaplar ama sonuçta Cumhur ittifakı yüzde 49’larda…

Özellikle son bir kaç gün cemaatlerin, cami imamlarının, kanaat önderlerinin, tarikatların aşırı mesajlaşmaları ve sohbetleri insanların Millet İttifakına oy vermelerinin önüne geçmiştir. Cumhur ittifakı da bu duruma kendi lehine iyi kullanmıştır. Yeniden Refah bu yönde cemaat liderleriyle iyi ilişkiler kurup ve iyi bir oy almış ve meclise 5 vekil göndererek ilk seçiminde büyük başarı yakalamıştır.

     SEÇİMLER SADECE SANDIKTAN ÇIKAN SONUÇLA KAZANILMAZ

Evet Seçimler sandıktan çıkan sonuca göre kazanılır. Ancak yaptığın icraatlara göre kazanılır. Diyelim ki Millet İttifakı kazansaydı aynı ekonomik sıkıntılar, enflasyon, işsizlik, TL’nin değer kaybı, Tarım politikaları aynen devam etseydi şimdi biz seçim kazandı diye sevinecek miydik peki?

Kesinlikle hayır.

Benim için seçim kazanma kriteri: Vaat ettiklerini ve Ülkemizin sorunlarının çözümünü bir bir yapmak ve bunları hayata geçirmekten ve 85 Milyona güven vermekten ibarettir. Yoksa aynı sıkıntıların devam etmesi durumunda o koltuklarda oturanların değişmesi beni hiç ilgilendirmiyor.

Şimdi Cumhur İttifakı seçimi kazanmıştır. Ancak beni seçimi kazanmakla mahcup edemez.

Ya nasıl mahcup eder?

Vaat ettiklerini yaparak, sorunları çözerek, enflasyonu düşürerek, tarımı geliştirerek, iç ve dış borcumuzu azaltarak ve faiz sarmalından kurtararak, manevi ve ahlaki çöküntüyü durdurarak, söylediklerini hayata geçirerek, işsizliği önleyerek, gençlere ümit vererek, kişi başı düşen milli geliri 25.000 dolar yaparak, ihracatı 500 milyar dolar yaparak, cari açığı kapatarak ve adaleti ve güven ortamını sağlayarak beni ancak mahcup edebilir.

Bunları yapsın ama rakamlarla oynayarak falan değil, tüm vatandaşlara hissettirerek işte o zaman ben derim ki evet biz yanılmışız Ak Parti bu işi biliyormuş tüm sorunları çözdü helali hoş olsun.

Önümüzde 15 günlük bir süreç var. Seçim atmosferleri artık sıkmaya başladı. Çünkü gergin geçiyor. Bu durumunda biran önce düzelmesi için tüm siyasilerin bir adım atması gerekiyor. İlk kez yaşayacağımız ikinci tur macerasının ve yapılacak seçimin hayırlara vesile olmasını, birlik ve beraberlik getirmesini ümit eder TBMM’de görev alacak tüm vekil ve partilere başarılar dilerim.

Selam ve dua ile…

 

Yorumlar
  1. Hoca Köylü dedi ki:

    Sn Köse,
    Cumhurbaşkanlığı 2.tur seçimi için tahmininiz yok mu?
    1.turda Millet İttifakı ve ittifak üyesi partiler için bol keseden atıyordunuz.

  2. Hoca Köylü dedi ki:

    Sn Köse,
    Seçim sonuçlarını Anadolu Ajansının manipüle ettiğini ifade etmektesiniz.
    Seçim sonuçları açıklanmaya devam etmekte iken kazandıklarını ifade eden açıklama yapan Millet İttifakı üyeleri manipülasyon yapmadılar mı sizce ?

    1. Anonim dedi ki:

      ‘Manipüle etmiştir’ derken oluşan durumu izah etmeye çalışırken aslında bununda önemli olmadığını anlatmaya çalıştım ve en sonunda tüm verilerle aynı noktada birleşmiştir diyorum. İkinci tur için tahminimi yazdım daha ne yazayım ki? Psikolojik üstünlük dedim, Sinan Oğan muhalefetle anlaşsa bile oylarının tamamını taşıyabilir mi demişim bu da tahmindir işte. Tekrar okumsnı tavsiye ederim. Yazıda özeleştiri var zaten. Tek taraflı değil.