Rahmân Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Gizemi ve Sırları
Rahmân Sûresi, Kur’ân-ı Kerîm’de sûre başlarındaki besmelerle birlikte 169 defa tekrarlanan ve her şeyi kuşatan ilâhî rahmeti remzeden “rahmân” ismiyle başlar; Allah’ın azamet, kerem ve lutuf sahibi oluşunu ifade eden “zü’l-celâli ve’l-ikram” ismiyle sona erer. Mekke döneminin sonlarında nâzil olduğu anlaşılan Rahmân sûresi uyarının yanında düşündürücü, özendirici ve ufuk açıcı hitapları, gönülleri etkileyen lafız ve mâna sanatlarıyla sevgi, esenlik ve barış dini olan İslâm’a çağrısını bir defa daha tekrarlar.
Rahmân Ne Demek?
Mekke döneminde inmiştir. 78 âyettir. Sûre, adını ilk âyeti oluşturan ve Allah’ın sıfatları ve isimlerinden biri olan “er-Rahmân” kelimesinden almıştır. Sûrede başlıca, Allah’ın nimetleri, birliğini ve kudretini gösteren kâinat delilleri ve günahkârların kıyamette karşılaşacakları korku ve şiddet konu edilmektedir.
Rahmân Sûresinin Konusu
Sûrenin hemen hemen tamamında ilâhî rahmetin yansımalarından söz edildiği için bu adlandırma aynı zamanda içeriğiyle uygunluk gösterir. Yetmiş sekiz âyet olup fâsılaları iki âyette ر, yedi âyette م , diğerlerinde ن harfleridir. Rahmân sûresinde ikil (tesniye) bir anlatış biçimi hâkimdir. Bunun sûrede otuz bir defa tekrar edilen, “Rabbinizin nimetlerinden hangisini yalanlayabilirsiniz?” meâlindeki hitabın insanlara ve cinlere yönelik olmasından kaynaklandığı söylenebilir.
Sûrenin baş tarafında insanın ve cinlerin yaratılışından söz edildikten başka (âyet: 14-15) daha sonra da insanlara ve cinlere birlikte hitap edilir.
Rahmân Suresi, Tabiatın yaratılışı ve işleyişini, insanların ve cinlerin hizmetine verilişini, Allah’ın huzurunda mükellef tutulan bu iki türün âhiret âlemindeki hayatını konu edinir.
Rahmân Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Faydası, Gizemi ve Sırları
Resûlullah (s.a.v) buyuruyor ki: “Hadîd, Vâkiâ ve Rahmân sûrelerini okumaya devam eden kişi, melekût âleminde ve yeryüzünde ‘Firdevs Cennetinin sâkini’ diye isimlendirilir.” (Suyûtî)
“Her şeyin bir gözdesi vardır. Kur’ân’ın gözdesi de Rahmân sûresidir.” (Suyûtî)
“Her kim, Rahmân sûresini okursa, Allah-u Teâlâ’nın kendisine vermiş olduğu nimetlerin şükrünü yerine getirmiş olur.” (Ebû Suud)
Cumâ geceleri okuyan kimse, âhiret sâadetine nâil olur. Hastanın başında, hiç kimse ile konuşulmadan okunulur ve buna 7 gün devam edilirse, hasta şifa bulur veya Allah-u Teâlâ’nın rahmetine kavuşur.
RAHMAN SURESİ BÜTÜN KAPILARI AÇAR MI?
Her kim, sonbaharın ilk yağmur suyunun üzerine, Kaf sûresinin 1- 11. âyetlerini okur, çiçek açtıkları zaman ağaçların köküne dökerse, meyveleri bol olur.
Rahmân sûresini okuyanın kalbi sevinçli olur, evinde ve ticaretinde bereket olur.
Bu sûreyi okuyan kimseye, bütün hayır kapıları açılır.
Bu sûreyi, 70 defa okuyan kimse, gönül ferahlığına kavuşur ve huzurlu olur.
Her kim, Rahmân sûresinin 33-36. âyetlerini yazıp, üzerinde taşırsa, tüm korkulardan kurtulur.
Mücadele Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Gizemi ve Sırları