enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Hadid Suresinin Gizemi ve anlamı (Hadid Ne Demektir?)

Hadid Suresinin konusu; Allah Teâlâ’nın bazı sıfatlarına, evrendeki mutlak egemenliğine dikkat çekilerek başlayan sûrede, iman ve infakın önemi üzerinde durulmakta, âhirette müminler münafıklardan ve kâfirlerden ayrılıp kurtuluşa ererlerken diğerlerinin içine düşeceği acı durum tasvir edilmekte, dünya hayatının âhiret inancından bağımsız olması halinde anlamını yitireceği, buna karşılık insanın iyi bir kul olabilmek için hıristiyan rahiplerinin yaptığı gibi dünyayı tamamen terketmesinin gerekmediği hususu işlenmektedir.

Hadid Suresinin Gizemi ve anlamı (Hadid Ne Demektir?)
14 Haziran 2022 14:42 | Son Güncellenme: 14 Haziran 2022 14:43
A+
A-

Hadid Suresi; Medine döneminde inmiştir. 29 âyettir. Sûre, adını 25. âyette geçen “elHadîd” kelimesinden almıştır. Hadîd, demir demektir. Sûrede başlıca, tüm kâinatın Allah’a ait olduğu ve kâinatta dilediği gibi tasarruf edeceği, Allah’ın dinini yüceltmek için can ve mal ile mücadelenin gerekliliği, dünya hayatının geçiciliği ve aldatıcılığı konu edilmektedir.

Hadid suresi niçin Okunur?

Hadid Suresinin Fazileti; Tesbih ifadesiyle başladıkları için müsebbihât” diye anılan beş sûrenin ilkidir (diğerleri Haşr, Saf, Cum‘a ve Tegābün sûreleridir). Bu ve devamındaki dört sûrenin faziletiyle ilgili olarak şöyle bir hadis rivayet edilmiştir: Hz. Peygamber yatmadan önce “müsebbihât”ı okur ve bunlarda bin âyetten faziletli bir âyetin bulunduğunu söylerdi (Tirmizî, “Fezâilü’l-Kur’ân”, 21, “Da‘avât”, 22).

Hadîd Sûresi yani Demir suresinin gizemleri 

Resûlullah (s.a.v) buyurdu ki: “Hadîd, Vâkiâ ve Rahman sûrelerini okuyan kimse, melekût âleminde ve yeryüzünde “Firdevs sâkini’ diye çağrılır.” (Suyûtî)

Hadîd sûresini okuyan kişi, Allah’a ve Peygamberlere imân etmiş olanlardan yazılır.” (Beyzâvî)

“Kendinde şüphe ve vesveseden bir şey hissedersen, besmele ile beraber Hadîd sûresinin 3. âyetini oku.” (Ebû Dâvud)

Kim, “Müsebbihât” adı verilen beş sûreyi (ki bunlar; İsrâ, Hadid, Haşr, Saf, Cum’â, Tegâbün, A’lâ sûreleridir) okursa, “Bin âyet” okumuş gibi sevâb kazanır. (Ebû Dâvud)

     BUNALIMDA VE ÜZÜNTÜLÜ OLANLAR HADİD SURESİNİ OKUSUNLAR

Hadîd sûresini 70 defâ okuyanın, zor ve karmakarışık işleri açılır, gücü artar, üzüntü ve sıkıntılarından kurtulur Hadid sûresinin 3. âyetini okumak 1000 âyete denktir.

Hadid sûresinin 1-6. ayetini yazıp, üzerinde taşıyan kişi, savaş mey silahlara karşı Allah (c.c.) tarafından korunur.

Hadid Suresi Ruhî bunalımdan kurtulmak için 75 defa okunur.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.