enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Mücadele Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Gizemi ve Sırları

Mücadele Sûresi; Mushaftaki sıralamada elli sekizinci, iniş sırasına göre yüz beşinci sûredir. Münâfikûn sûresinden sonra, Hucurât sûresinden önce Medine’de nâzil olmuştur. Sadece 7. âyetinin Mekke’de indiğine dair bir rivayet vardır

Mücadele Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Gizemi ve Sırları
28 Aralık 2022 06:21 | Son Güncellenme: 26 Aralık 2022 13:36
A+
A-

Mücadele ne demektir?

Medine döneminde inmiştir. 22 âyettir. Sûre, adını ilk âyette sözü edilen olaydan almıştır. “Mücâdele”, münakaşa etmek, tartışmak demektir. Bir adamın “zıhâr” yaptığı karısı, Hz. Peygambere gelerek onu şikâyet etmiş ve Hz. Peygamberle de tartışmıştı. Sûrede başlıca, zıhar, zıhar keffareti gibi bazı dînî hükümler ile birtakım görgü kuralları ve mü’minlerin inanmayanlara karşı takınmaları gereken tavır konu edilmektedir.

Mücadele Sûresinin konusu

Câhiliye döneminde kadın açısından büyük haksızlıklara yol açan bir boşama türü olan “zıhâr”ın yanlış bir telakkiye dayandığı ortaya konmakta; gizli görüşme ve topluluk içinde birkaç kişinin baş başa verip fısıltıyla konuşması, selâmlama, toplantılarda uyulması gereken nezaket kuralları ve Resûlullah’la özel görüşmelerin belirli âdâb çerçevesinde yürütülmesi konularında uyarılar yapılmakta; münafıkların bazı karakteristik özelliklerine değinilmekte, müminlerin –en yakınları bile olsalar– Allah ve resulüne düşmanlık edenlerle ilişkilerinde daha dikkatli davranmaları istenmektedir.

 

Mücadele Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Faydası, Gizemi ve Sırları

Resûlullah (s.a.v) buyurdu ki: “Mücâdele sûresini okuyan kişi, kıyamet gününde Allah’ın firkasından yazılır.” (Ebû Suud)

Bu sûre, bir avuç toprağa üç defa okunarak, düşman tarafına saçılırsa, düşman hezimete uğrar. Bu sûreyi, sabah-akşam okuyan kişi, tüm şerlerden korunur. Uykusu gelmeyen kişiye okunursa,
rahatlıkla uyur.

“Mücâdele sûresini okuyan kimse kıyamet gününde Allah’ın taraftarları arasında kaydedilir”

 

Vâkiâ Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Gizemi ve Sırları

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.