enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Meşhur Kastamonu Taşköprü Sarımsak Turşusu Nasıl Yapılır (Faydaları Nelerdir?)

Sarımsak turşusu hem evde yapılabilirken hem de sarımsakta şampuan, sirke, maske vb. birçok alanda üretim yapan firmalardan satın alma imkanı olan sarımsak turşusu, sağladığı faydalar üzerinden hep bir adım öne çıkıyor. Meşhur Kastamonu Taşköprü Sarımsağı 70 derde devadır derler.

Meşhur Kastamonu Taşköprü Sarımsak Turşusu Nasıl Yapılır (Faydaları Nelerdir?)
26 Şubat 2022 08:58 | Son Güncellenme: 26 Şubat 2022 09:06
A+
A-

Kastamonu Yöresel Lezzetler

Yemeklerin vazgeçilmezi ve mantı başta olmak üzere hamurlu işlerin içerisinde sık sık kullandığımız Taşköprü sarımsağı, aslında güçlü bir antibiyotiktir. Bu özelliği ile enfeksiyonlara ve virüslere karşı vücudu korumaya yarar. Kan dolaşımını hızlandırarak damarları açar ve damar tıkanıklığı riskini aşağıya düşürür. Özellikle kalp sağlığı için çok faydalıdır. Cildin yenilenmesine yardımcı olan sarımsak, bağırsakların daha aktif çalışmasında da rol oynar. Bu kez Taşköprü sarımsağını yemeklerin içinde değil de, turşu yapımında kullanacağız.

Geçtiğimiz yıllarda kilosu 80-100 lira bandına kadar çıkan daha sonra ise neredeyse yarı fiyatına satılan sarımsağın alternatifi olabilecek turşusu veya kürünü kullananlarda artmaya başladı.

Sarımsağıyla marka olan Kastamonu Taşköprüʹde geçen yıl kuraklık nedeniyle Ocak ayında dikilmiş ve verimi de çok olmuştu. Üretimin çok artması ve diğer bölgelerin sarımsaklarının da Taşköprü Sarımsağı diye satılması dolasıyla bu yıl fiyatlar 20 TL’ye kadar düşmüştü.

Sarımsak turşusu hem evde yapılabilirken hem de sarımsakta şampuan, sirke, maske vb. birçok alanda üretim yapan firmalardan satın alma imkanı olan sarımsak turşusu, sağladığı faydalar üzerinden hep bir adım öne çıkıyor. Meşhur Kastamonu Taşköprü Sarımsağı 70 derde devadır derler.

Hem cilt sağlığına hem de birçok farklı hastalığa iyi geldiği bilinen Taşköprü sarımsak turşusunun başlıca faydaları Nelerdir?

* Özellikle vücudumuzdaki cildimizi yenileme ve tazeleme etkisi bulunur.

* Sivilceleri ve oluşabilecek aknelerin oluşumunu bir şekilde önler.

* En önemli yanlarından biri akciğerlerde enfeksiyon oluşumunu engellemesi ve tedavi etmesidir.

* Enerji verici olduğundan buna bağlı olarak yağ yakımını hızlandırdığı tesbit edilmiştir.

* Antioksidan etkisi üzerinden zayıf düşmemesi için bağışıklık sistemimizi güçlendirir.

* Kalp sağlığını korur ve inme, felç gibi problemlere karşı savunma yapar.

* Sindirim sistemimizi ve bağırsaklarımızı her türlü saldırı ve virüse karşı korur.

* Midemizde meydana gelecek şişkinlik, hazmetme, ülser vb. sorunların önüne geçer.

* Sürekli kullanıldığında Saç ve göz sağlığını koruma imkanı verir.

Meşhur Taşköprü Sarımsak Turşusu Nasıl Yapılır? İşte bir kavanoz için gerekli malzemeler ve tarifi

* 1 kğ Taşköprü Sarımsak
* 1 çay bardağı sirke (elma veya üzüm)
* isteğe bağlı 4-5 adet kereviz sapı
* Yarım çay kaşığı limon tuzu
* 1 yemek kaşığı kaya tuzu
* Su (aldığı kadar)
* 1 tatlı kaşığı toz şeker

İlk başta sarımsakların sakallarını keselim ancak kabuklarını soymayalım. Bir tasın içerisine su dolduralım ve sarımsakları içerisine yerleştirelim. Sarımsakları bu şekilde suyun içerisinde 1 gece beklemeye bırakacağız. Bu sırada tastaki suyu aralıklarla 2 kez değiştirelim. Bekleme süremiz yoksa sarımsakları tuzunu ekleyerek hafif kaynatalım. Sarımsakları yarım litrelik kavanozlara boşluk kalmayacak şekilde yerleştirelim. Kereviz saplarını da aralara dizelim. Başka bir tasa 2 su bardağı su, limon tuzu, kaya tuzu ve sirkeyi ekleyelim. Tuzlar eriyene kadar karıştıralım. Tuzlar tam olarak eridiğinde karışımı sarımsakların olduğu kavanoza dökelim. Kavanozun kapağını hava geçirmeyecek şekilde sıkıca kapatalım. Kavanozları karanlık ve serin bir ortamda yaklaşık 15-20 gün kadar muhafaza edelim. Bu sürenin sonunda sarımsak turşumuz hazır hale gelecek ve kullanıma hazır olacaktır.  Afiyet şifa olsun…

Sarımsak tozu nedir ve nasıl kullanılır? Sarımsak tozunu evde yapmanın ince ve püf noktaları nelerdir?

Sarımsakları dişlerini ayırmadan bütün halde kavanoza yerleştirelim. Kavanozu önce sıcak su ile sterilize etmeyi unutmayalım. Sarımsakları kavanozun içerisine mümkün olduğunda sıkı bir şekilde yerleştirelim yani nefes alamasınlar. Kavanozu serin bir yerde bekleteceğiz ama kapağını açmayalım.

SARIMSAK TURŞUSU NE İŞE YARAR ve FAYDALARI NELERDİR?

Sarımsak turşusunun en önemli yanı karaciğer enfeksiyonlarına karşı koruma görevi almasıdır. Sadece karaciğer mi? Elbette değil aynı zamanda kalp sağlığımızı koruyarak kan dolaşımını rahatlatır. Şişkinlik ya da gaz gibi problemlerin önüne geçer. Cildin farklı bölümlerinde oluşan lekeler ile akne ve sivilcelere karşı da oldukça etkili olur. Cildimizin daha genç ve taze bir görünümünü sağlarken, saçların parlak ve canlı görünmesine de katkı sağlar. Sarımsağın içerisindeki mineral ve vitaminler bağışıklık sistemimizi güçlendirerek, birçok farklı bakteri ve son zamanlarda artan virüslere karşı önemli bir koruma ve kalkan imkanı sağlar. Ayrıca gün içerisinde hep daha enerjik bir yapıya sahip olabilmek için de önemli bir potansiyeli vardır ve etkisi ispatlanmıştır. Ancak belirli kronik hastalığı olanlar doktoruna danışmadan kullanmasınlar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.