enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Kastamonu Tosya’da Ne Yenir Ne Alınır?

Kastamonu ve ilçelerinde Genellikle hamur işi ve et ağırlıklı bir yemek kültürüne sahip Kastamonu’da yerli halk tarafından geçmişten günümüze taşınan en meşhur yiyeceklerin başında Taşköprü Püryanı, Daday Etli Ekmeği, Şenpazar Cırığı, Cide Ceviz Helvası, Tosya Keşkeği, Bozkurt Cöbüsü Devrekâni Banduması ve Azdavay Soğan Dolması gelmektedir.

Kastamonu Tosya’da Ne Yenir Ne Alınır?
12 Haziran 2023 11:55 | Son Güncellenme: 12 Haziran 2023 13:44
A+
A-

Kastamonu Tosya, doğal bitki örtüsü ve çok zengin meyve ve sebze çeşidiyle de ün yapmıştır. Yeme-içme geleneği ve kültürü de yörenin doğal yapısından oldukça etkilenmiştir. Kastamonu’dan biraz uzakta kalan ilçe’de, bakliyat yani pirinç içerikli yemeklerin ağırlıklı olarak yapıldığını gözlemliyoruz.

Kastamonu Haber ekibimizin araştırmalarına göre; Tosya’nın özel günlerinde ilçe meydanında Tosya’ya has yemekler yapılıp, panayır ve festivaller de bu yemekler adına yarışmalar ve organizasyonlar düzenlenmektedir. Özellikle Tosya pirinci bir dünya markası haline geldiği için anma etkinliklerinden kahvaltılara kadar pirinç yemekleri yapılıp dağıtılmaktadır. Tosya’ya ziyarete gidenlerin, Tosya’ya has keşkek, tarhana ve pirinç  en çok ilgisini çeken yöresel lezzetlerdir.

 

İşte Kastamonu Tosya ilçesindeki enfes yöresel lezzetler…

Kastamonu Tosya ilçesinin kendine özgü değişik yemekleri vardır. Bunlardın en önemlisi düğünde, bayramda, cenaze evinde sabah öğle ve akşam her öğünde ana yemek olan pirinçten yapılan “Tosya Pilavı” dır. Hemen ardından Ramazan boyunca iftarda her gün yenen fırında “caba “ denilen toprak kaselerde pişirilen yarma buğdaydan yapılan “keşkek” yemeği gelir.

Bunun yanında tarhana çorbası, toyga aşı, erişte, lop, kaha, bişi, bazlama. kül çöreği, cevizli tarhana, mıhlama, serme, kaygana, güveç, kabak ve lahana saçalaması, gavur pancarı sayılabilecek diğer yöresel yemeklerdir. Tatlı olarak da pekmezli un helvası. Çekme helva, taş kadayıf, kızılcık reçeli, elma ve erik pelverdesi sayılabilir. Kış yiyeceği olarak da turşu, kurutulmuş sebze, pekmez, salca, yaş ve kuru tahrana hazırlanmaktadır.

          Kastamonu Tosya’da Neler Alınabilir?

Tosya Çakısı

Kastamonu Tosya ilçesinde üretilen yöresel belde taşınan bir çakı türüdür. Kastamonu Tosya bıçakları çok meşhurdur.

Tosya Pirinci

Kastamonu’nun güzide ilçelerinden biri olan Tosya’da üretilen Tosya Pirinci Türkiye’de marka haline gelmiş, önemli bir lezzet ve besin kaynağıdır. Tosya merkez ve köylerinde bulunan yaklaşık 10 bin dönümlük çeltik arazilerinde yetiştirilen çeşitli cinslerde pirinçler yetiştirilmektedir. Sarıkılçık, akçeltik, maratelli, yaşar pirinç çeşitleri Kastamonu Tosya Pirinci çeşitlerindendir.

Tosya Kapısı;

Kastamonu Tosya İlçesinde üretilen ahşap kapı pencere ve mobilyalar Türkiye’nin her yerine pazarlanmakta, ayrıca yurt dışına ihraç edilmektedir. İhraç ediliyor olması gelişmişliğinin belgesi durumundaki ağaç sanayinde 1500 işyeri ve 4 fabrika faaliyet göstermektedir. Ağaç sanayi klasik ahşap kapı ve pencere yapımı yanında son yıllarda modern Amerikan kapısı ve özellikle mutfak mobilyası alanında çok büyük gelişmeler sağlamıştır.
Tosya ilçesinin sanayi esnafı Tosya kapısı için “İster Bir Kapı İster Bin Kapı” sloganıyla hareket ediyor ve Türkiye’nin her yerine el emeği göz nuru Tosya kapısını ulaştırıyor.

Bu konuda da diyor ki

“Başın düştüyse dara

Düşünme kara kara

Hemen Börekçiler Kapıyı ara”

 

KASTAMONU TOSYA ÇANTA VE ÇADIR ÜRETİMİNDE ÖNE ÇIKIYOR

 ALP ÇANTA: 2020 yılında çanta modelleri üretimine başlayan tecrübe olarak 40 yıllık bir geçmişi olan Alp Çanta; Kastamonu Tosya’da 3000 metrekare alanda yaklaşık 200 çalışanıyla Üretim yapıyor.

 

İstanbul’da satın alma pazarlama ve tasarım ofisi de olan Alp Çanta; Çalışma prensibinin ilk adımını ‘müşteriyi tanımak’… olarak tanımlıyor. Sırt çantası, kalem çantası, beslenme çantası, seyahat çantası, evrak çantası ve promosyon çantalarına kadar hatta AFAD Çadır üretimine kadar pek çok ürün ihtiyacını çok rahatlıkla karşılayarak Kastamonu Tosya’nın en önemli firmaları arasında yer almaktadır.

 

Yorumlar
  1. İsmail Yılmaz dedi ki:

    S Aleyküm
    Rabbim Muaffak Eylesin..
    İster 1 Kapı İster 1000 Kapı Git Dön Dolaş Gel
    Borekciler Kapı
    Silogan Bu Şekil Yanlış Silogan Yapıyorsunuz
    Doğrusu Budur…
    Saygılarımla