Kastamonu Tosya İlçesinin İsminin Hikayesi (Tosya İsmi Nerden ve Nasıl Gelmiş)
Kastamonu, İnebolu, Bozkurt, Küre, Hanönü, Cide, Taşköprü ,Tosya, Çatalzeytin, Daday, İhsangazi, Seydiler, Araç, Pınarbaşı, Devrekani, Şenpazar, Abana, Ağlı, Azdavay ve Doğanyurt Her şehrin ve her ilçenin isminin birbirinden farklı hikayeleri var. İşte Kastamonu ve ilçelerinin isimlerinin çok az bilinen o hikayeleri…
DOST’YA NASIL “TOSYA” OLUVERDİ?
Efsaneye göre Horasan erenlerinden Hamza Baba yanında dostu Yalınkılıç’la bu topraklara geldiklerinde tarih 1215 yılını gösteriyormuş.
Bu bölgeyi o kadar beğenmişler ki yıllarca gördükleri rüyaların gerçekleştiğine inanmışlar, burada kalmağa karar vermişler. Her taraf yemyeşilmiş. Çeşitli ağaçlar, rengârenk çiçekler, cıvıl cıvıl kuşlar, pırıl pırıl akan sular onları adeta büyülemiş. Bu topraklan yurt haline getirebilmek için bütün güçleriyle çalışmışlar, çabalamışlar.
Bir gün uzaktan toz bulutunu gören Yalınkılıç: “Düşman geliyor!” diye seslenmiş. Hamza Baba duymamazlıktan gelmiş. Yalınkılıç tekrarlamış.
“Düşman geliyor!”
Hamza Baba başını kaldırıp uzun uzun bakmış.
Bayraklarını görmüyor musun?
“Düşman değil onlar, dost ya dost ya demiş.”
Gelenler Oğuz’un boylarıymış. Onlarla kucaklaşıp, sarmaş dolaş olmuşlar. Kayı’yı Kızgınkaya Tepesi’ne, Bayat’ı Yanıktepe Tepesi’ne, Avşar’ı Eymekul Tepe’ye, Karkın’i Cadıkayası Tepesine, Çepni’yi Bağyaka Tepesi’ne, Kınık’ı Dikmencik Tepesi’ne, Kızılcayı da Karakaya Tepesi’ne yerleştirmişler.
İşte o gün söylenen “dost ya” kelimesi daha sonra “dosya” şeklini almış.
Ve gel zaman git zaman derken Dost’ya dost’ya “Dostlar Şehri ” anlamına gelen “TOSYA” oluvermiiiş.
Kaynak: https://tosya.bel.tr/
Çok duygulandım , çok güzel, çok anlamı👍