enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Kastamonunun Efsane Müdürü ve Kulüp Başkanı İsmail Dönmez Kimdir

Mezun olduğu Abdurrahmanpaşa Lisesi’nde 29 yıldır müdür olarak görev yapan, Kastamonu’nun tarihi lisesi Abdurrahman Paşa Lisesi’nin eski müdürü, Eski il Milli Eğitim Müdürü ve Kastamonuspor’un eski başkanı Kastamonu sevdalısı ve efsanesi insan İsmail Dönmez 8 Şubat 2022 Tarihinde rahmeti rahmana kavuştu.

Kastamonunun Efsane Müdürü ve Kulüp Başkanı İsmail Dönmez Kimdir
5 Nisan 2023 21:24 | Son Güncellenme: 5 Nisan 2023 21:30
A+
A-

Kastamonu Haberleri

Kastamonu İsmail Dönmez kimdir? Abdurrahmanpaşa Lisesi Efsane müdür?

Efsane Müdür İsmail Dönmez Kimdir?

Efsane Müdür ve Başkan İsmail Dönmez; 1943 yılında Kastamonu’ya bağlı Taşköprü ilçesinde doğdu. Mehmet Salih Bey’in en küçük oğludur. İlköğrenimini Taşköprü Merkez Atatürk ilkokulunda, ortaöğrenimini Taşköprü Ortaokulunda yaptı. Lise öğrenimini ise yıllar sonra Okul müdürü olacağı Kastamonu Abdurrahmanpaşa Lisesinde 1959-1962 yılları arasında tamamladı.

Gazi Eğitim Enstitüsü Beden Eğitimi Bölümünden 1968 yılında Abdurrahmanpaşa Lisesinde beden eğitimi öğretmeni olarak göreve başladı. Kasım ayında mezun
oldu. 1968-1969 öğretim 1976 yılında Abdurrahmanpaşa Lisesi Müdürlüğü görevine atandı.

1994-1996 yılları arasında Kastamonu Mili Eğitim Müdürlüğü görevini başarıyla yaptı.

1984-1985 öğretim yılında “Yılın En Başarılı Eğitimci ve İdarecisi, 1985 yılında Kastamonu ilinde “Öğretmenler arasında Yılın İl Öğretmeni” seçildi.

Sporla da meşgul olarak Kastamonu Sporun 2. Lig kadrosunda 1966-1967
yillarında futbol oynadı. 1968 yılında Türkiye 1. Liginde mücadele veren Ankara
PTT kulübüne transfer oldu.
emekliye ayrılmıştır. Uzun yıllar Kastamonuspor kulüp başkanlığını yapmış ve efsaneler arasına girmiştir.

Abdurrahmanpaşa Lisesi Müdürlüğü görevini yürütmekte iken 2008 yılında emekliye ayrılmıştır.

Evli ve iki çocuk babasıdır. Eşi Meral Dönmez Emlak Kredi Bankası müdür yardımcılığından emekli olmuştur. Büyük kızı Mehtap, Türk Telekom da hukuk müşaviri, küçük kızı Güneş Dönmez de Kastamonu Eğitim Fakültesinde öğretim görevlisidir.

Efsane müdür ve başkan İsmail Dönmez; 8 Şubat 2022 tarihinde aramızdan ayrılarak hakka kavuşmuştur. Allah rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun.

 

Toplumun her kesimi tarafından çok sevilen ve neredeyse herkesin üzerinde emeği olan İsmail dönmez için yazılanlar onun niçin bu kadar çok sevildiğini ve efsane olduğunu anlamaya yeterli gibi…

Efsane Müdür İsmail Dönmez İçin Ne Dediler (İşte Duygusal Anılar)

                                                                  Gazeteci Yazar Fatih Tekeci

Toplu iğne

1999-2003 yılları…
“Hiçbir şey isteyemiyorsanız, toplu iğne istemeye gelin.”
Böyle derdi.
“Kırılın ama eğilmeyin” diye de eklerdi.
*
“Toplu” mesajın henüz icat edilmediği o günlerde….
“İğne” ile mesaj verirdi.
O yaşlarda “toplu iğne” ucu kadar anlamlandıramadığım bu sözü, bugün daha iyi anladım.
Çünkü.
İğne battı…
Canımı yaktı.
*
79 yıllık yaşam…
Kastamonu Abdurrahmanpaşa Lisesi’nde kesintisiz 33 yıl müdürlük…
Ve eğitime adanmış 40 yıl…
Türk kahvesidir İsmail Dönmez…
Bol köpüklüdür…
Öğrencilerine, “Hiçbir şey isteyemiyorsanız, toplu iğne istemeye gelin” der…
Bir yudum alırsın…
40 yıl hatırı kalır.
*
Mekânın cennet olsun.

 

Öğrencisi Ferhat Korkmaz

 

İsmail DÖNMEZ ,
Bir efsaneydi o …
Herkes onu Abdurrahmanpaşa lisesi Müdürü olarak bilir öyle tanır . Yalnız o ; Abdurrahmanpaşa lisesinde yatılı okumuş binlerce öğrencinin babasıydı aynı zamanda !…
Koruyan,kollayan ,yeri geldiğinde döven , yeri geldiğinde gece üstünü açan öğrencisinin Üzerini örten bir baba !…Yaşadıkça ; İsmail Dönmez’in öğrencileri olmanın gururunu taşıyacağız. Onun öğrencisi olupta adam olmamış bir kişi dahi gösteremezsiniz!…
O gitti , binlerce yetim bıraktı arkasında !…
Hepimize hakkınızı helal edin hocam , yattığınız yer incitmesin , mekanınız cennet olsun .Tüm Kastamonunun , eğitim camiasının ,ailesinin ve biz çocuklarının başı sağ olsun!..

 

                                                                             Avukat Mustafa Arabacı

Bundan iki-üç sene kadar önce paketteki son sigarayı yaktım. Yenisini almak için Taşköprü’de bir dükkana yöneldim.
Dalgınlıkla sigara elimde içeri girmişim.
Selam verdim.
Tezgahın arkasından “Arabacı, gel oğlum, nasılsın” diye bir ses.
Dükkan sahibi arkadaşını ziyarete gelmiş.
Sigarayı saklayacağım diye şekilde şekile girdim, kendimi dışarı zor attım.
Liseden mezun olalı 30 yılı aşkın süre geçmişti. Ama ben sanki okul yıllarındaydım ve tuvalette sigara içerken yakalanmanın tedirginliğini yaşıyordum.
Yatılı okuduğum 4 yıl içinde az fırçasını yemedim.
Hatta bir seferinde tokadını bile yemiştim.
Saatlerce nasihatını dinledik.
Çarşıdan gezerken ansızın karşımıza bir yerlerden çıkardı.
Korkardık kendisinden.
Ama korkudan çok saygı duyardık.
Bilirdik ki o bize hep sahip çıkan, koruyup kollayan bir koca çınardı.
Boşuna efsane denmemiştir.
Başarılı öğrencileriyle hep gurur duyardı.
Bugünleri kendisine ve kendisi gibi değerli hocalarımıza borçluyuz.
Bunları yazarken Taşköprü’de cenaze anonsu yapılmaya başladı:
… İsmail Dönmez hakkın rahmetine kavuşmuştur. Cenazesi yarın …”
Üzerimizde hakkı çoktur.
Sizi unutmayacağız hocam.
Durağınız Cennet olsun.

Kastamonu Basketbol Spor Kulübü

İlimizde Sayısız Öğrencinin Ve Sporcunun Yetişmesinde Büyük Emek Ve Katkısı Bulunan, Sporun Her Branşı Ve Özellikle Basketbola Verdiği Kıymetli Değerler İle Yüzlerce Öğrencisini Parke İle Buluşturan, Çok Değerli Eğitim İnsanı İsmail Dönmez’in Vefatını Derin Üzüntü İle Öğrenmiş Bulunuyoruz.

Merhum Hocamız İsmail Dönmez’e Yüce Allah’tan Rahmet, Ailesine, Sevenlerine, Öğrencilerine, Sporcularına, Eğitim Ve Spor Camiamıza Baş Sağlığı Dileriz.

Kastamonu Basketbol Spor Kulübümüzün 2009 Yılında Kendi İmkânları İle İlimiz Basketboluna Kazandırmış Olduğu “Potada Kastamonu” Adlı Belgeselde, Değerli Hocamız İsmail Dönmez İle Yapmış Olduğumuz Sohbeti Sizlerle Paylaşıyoruz.

 

Gazeteci İzzet Sarı

Hani bazen insanın yazmak yada konuşmak  içinden gelmez ya…

İşte benimde bugün yazmak zoruma gidiyor.

Susmak, içime kapanmak istiyorum ama yinede hayat devam ettiği için iki satır yazmak zorundayım.

Kastamonu eğitim camiasına bir dönem değil, birkaç döneme damgasını vurmuş bir memleket sevdalısı değerli bir hemşehrimizi kaybetmek  sadece öğrencilerini değil  tüm Kastamonuluları derinden  üzdü.

Aslen Taşköprülüydü…

İlk ve orta okulu Taşköprü’de okuduktan sonra 1957 yılında  Abdurrahmanpaşa Lisesine girmiş ve 1961 yılında mezun olmuştu.

Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi Spor Yüksek Okulu’nu bitirdikten sonra mezun olduğu liseye beden eğitimi öğretmeni olarak atandı. Öğrencilik ve öğretmenlik yaptığı  Kastamonu’nun tarihi okuluna müdür olarak atanmıştı.

Sorumluluklarını çok iyi biliyor ve lideri olduğu okulu başarılı yapmak için çalışmalıydı.

Kastamonu’nun değerli evladı  İsmail Dönmez kesintisiz olarak tam tamına 33 yıl müdürlük görevini başarıyla yerine getirdi.

Abdurrahmanpaşa Lisesi’ni  Üniversite sınavlarında Türkiye birincisi yaptı. Sadece eğitim ve öğretimde değil, okulun halk  oyunları ekibini ve hentbol takımını da Türkiye birinciliğine taşıdı.

Birçok sosyal etkinlikte hep önde giden Abdurrahmanpaşa  Lisesi sadece il içinde değil Türkiye genelinde örnek gösterilmeye başlandı.

Bir dönem İl Milli Eğitim Müdürlüğü görevini de başarıyla yerine getiren İsmail hoca , sadece eğitim camiasına değil Kastamonuspor’a da önemli katkılarda bulundu. Kastamonuspor’da yıllarca futbol oynadıktan sonra  , uzun dönem yöneticilik ve başkanlık görevini de başarıyla yerine getirdi.

Onu en son tedavi gördüğü Anadolu Hastanesi’nde eski bakanlarımızdan hemşehrimiz Murat Başesgioğlu ile birlikte ziyaret ettiğimizde görmüştüm.

Anadolu Hastanesi’nin kendisine tahsis ettiği özel odada uzun süre tedavi görmekteydi.

Ziyaretimiz sırasında  neşesi ve morali oldukça iyiydi. Ziyaretimizden oldukça memnun kalan  İsmail hoca, bizim Abdurrahmanpaşa Lisesi’ni ziyaret ettiğimizi öğrenince çocuklar gibi sevinmişti.

Yeni çıkarttığım “İstiklal Yolu” isimli kitabımı hediye etmek için  ziyaret ettiğimde bana ; “ Seninle gurur duyuyorum. Bir hocan ve bir hemşehrin olarak hep yanında oldum ve sonuna kadarda olacağım. Hem yazılanla hemde örnek kişiliğinle Abdurrahmanpaşa Lisesi’ne layık  oluyorsun ”diye bana moral vermişti.

Yine  ziyaretimiz sırasında yaptığımız sohbette , “ Hocam bugüne kadar kaç öğrenci mezun ettiniz ?  bu öğrencileriniz bu gün nerelere hatırlıyormusunuz?” şeklindeki bir sorum üzerine bana şu cevabı vermişti.

“ Hastalık süresinde şöyle bir muhasebe yaptım. Kesin olmamakla birlikte 5 binin üzerinde öğrencim oldu ve her biri bugün Türkiye’nin değişik şehirlerinde değişik görevlerde “

Dile kolay tam tamına 5 bin öğrenci.

Öğretmenlik ve yöneticilik ile geçen tam  40 yıl. Yaş haddinden emekli olduğunda dahi ne okulu nede Kastamonulular bu emekliliği kabullenememişti. İşte bunun içindir ki  çok az  kişiye   nasip olacak  bir unvan daha verildi İsmail hoca’ya.

Abdurrahmanpaşa Lisesi’nin  onursal müdürü ilan edilmişti.

Kaç okul müdürü emekli olduktan sonra “Onursal Müdür” ilan ediliyor ki? Hemde bu okul yönetimi kararıyla değil Kastamonu Valiliği’nin aldığı resmi bir kararla.

79 yıllık yaşamı boyunca gerek eğitim alanında gerekse yöneticilik dönemlerinde her daim başarılarla dolu bir ömür geçiren İsmail Dönmez hocamız maalesef artık aramızda değil.

İçi her daim memleket sevdasıyla yanıp tutuşan İsmail Dönmez hocamızın cenazesi bugün saat 10.30’da Anadolu Hastanesi’nden alındıktan sonra  tam tamına 33 yıl  kesintisiz müdürlük yaptığı Abdurrahmanpaşa Lisesi’nin önüne getirilecek. Burada yapılacak resmi törenin ardından  Nasrullah Camii’nde öğle namazına müteakip kılınacak cenaze namazının ardından  aile kabristanlığının bulunduğu Taşköprü’de toprağa verilecek.

Bu memleket ve öğrencilerin seni hiçbir zaman unutmayacak.

Mekanın cennet olsun değerli hocam…

GÜNÜN SÖZÜ

“Eğitimin kökleri acı, meyveleri tatlıdır.”

 

Yorumlar
  1. akın dedi ki:

    Allah Rahmet eylesin . Hakımı helal ederk konusuyorum . çok dayakçı idi. Bazı hocalar gibi o da bilemeden göçtü gitti. Vurduğu yerde gül bitmeyip psikolojik sorunların başladığını… hani derler ya bana babam bile vurmadı. cocuklarına kıyamayan anne babanın yine cocuklarınaÖĞRETMEN vuruyor. Çocuk ne anlıyor ? ÖĞRETMEN ÖĞRETİR YA . BANA TOKATI VE NASIL VURULACAĞINI öğreten bir hoca oldu.