enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Beyyine Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Gizemi ve Sırları

Beyyine Sûresi; Mushaftaki sıralamada doksan sekizinci, iniş sırasına göre yüzüncü sûredir. Talâk sûresinden sonra, Haşr sûresinden önce Medine’de inmiştir. Mekke’de indiğine dair rivayetler de vardır; ancak özellikle Buhârî’de yer alan bir hadis (“Tefsîr”, 98/1-3) sûrenin Medine döneminde indiğini göstermektedir.

Beyyine Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Gizemi ve Sırları
6 Şubat 2023 11:49 | Son Güncellenme: 8 Şubat 2023 11:59
A+
A-

Beyyine ne demek?

Medine döneminde inmiştir. 8 âyettir. Beyyine, apaçık delil demektir.

Beyyine Sûresinin Konusu

Sûrede Hz. Muhammed aleyhisselâmın peygamberliği karşı­sında Ehl-i kitap ve müşriklerin inkârcı tutumları eleştirilmekte; özellikle Ehl-i kitabın, bu tutumlarıyla kendi dinlerinin özüne de aykırı davrandıkları, çünkü İslâm’ın iman ve ibadete dair temel buyruklarıyla peygamberlik inancının o dinlerin asıllarında da bulunduğu bildirilmektedir. Sûre kötülerle iyilerin âhiretteki durumlarını özetleyen açıklamalarla son bulmaktadır.

Burada eleştiri konusu edilen Ehl-i kitaptan maksat, özellikle o dönemde Medine ve çevresinde yaşayan yahudilerle hıristiyanlar; “müşrikler”den maksat ise dönemin putperest Araplar’ıdır. Her ne kadar burada Hz. Peygamber’in yakın çevresinde bulunan iki grup inkârcı zikredilmişse de hüküm geneldir, bütün insanlığı ilgilendirmektedir.

Beyyine Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Faydası, Konusu, Gizemi ve Sırları

Hadîs-i şeriflerde buyuruldu ki: “Kim Beyyine sûresini okursa, kıyâmet günü, hayrın, iyiliğin kaynağı ile beraber olur.”

“Allah-u Teâlâ, Beyyine sûresini okuyan kişinin kırâatini dinler ve şöyle buyurur: Müjde olsun kulum! İzzetime yemîn olsun ki, gerek dünya ve gerek âhiret hâllerinden hiç birinde seni unutmayacağım ve seni Cennete yerleştireceğim, tâ ki hoşnut oluncaya kadar.”

“Beyyine sûresini münâfıklar okumaz ve kalbinde Allah-u Teâlâ’nın varlığında şüphesi olan da okuyamaz. Allah-u Teâlâ’ya yemîn ederim ki, yer ve gök yaratıldığından beri, melekler, bu sûreyi okuyorlar. Kim, bu sûreyi okursa, Allah-u Teâlâ onun dinini ve dünyâsını muhafaza eder ve onun için istiğfâr edecek melekler gönderir.”

Bu sûreyi vird edinerek, devâmlı okuyanlar kâmil insanların makâmina ererler.

 

Kadir Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Gizemi ve Sırları

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.