enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Ailede Sabır Nasıl Olur (Sabrın Sonu Selamet mi?)

Hiç usanmadan, bıkmadan dağları sırtında taşıyan toprak, sabra bir örnektir. Sabra en büyük örnek ise, Allah’ın cc emir ve yasaklarına sadakatle sonuna kadar itaat etmektir.

Ailede Sabır Nasıl Olur (Sabrın Sonu Selamet mi?)

AİLEDE SABRIN ÖNEMİ NEDİR?

Sabır, ilmin başı, eğitim öğretimde ve hayatta başarının sırrı, iş hayatında düzen ve ailede sükunettir. Sabır mü’minin her konuda en büyük silahıdır.

“İnananlar, iyi iş yapanlar, birbirlerine hakkı ve sabrı tavsiye edenler Kur’anda müjdelenmiştir”(Asr Suresi).

Üstad Necip Fazıl Kısakürek de şu mısraları ile sabredenleri övmüştür:

“Bekleyin, görecektir, duranlar yürüyeni;
Sabredin, gelecektir, solmaz pörsümez yeni.”

Ailede arzulanan, karı kocanın aynı düşünce ve anlayışta olmalarıdır. Verecekleri kararları da beraber alabilmeleridir.

Ancak bu, bir idealdir ve her zaman gerçekleşmeyebilir. Hanım veya bey aynı ortamda, aynı kültürde yetişmemiş olabilirler. Kaldı ki aynı ana babadan meydana gelmiş, beraber ve aynı kültür ortamında yetişmiş iki kardeş bile zaman zaman fikir ayrılığına düşüp, farklı tercihler yapabilmektedirler. Sonradan hayatlarını birleştirmiş olan karı kocanın da her zaman ve her konuda aynı fikirde olmaları beklenemez.

İşte frikiklerin uyuşmadığı ortamlarda sabır hemen devreye girmeli, havayı yumuşatmalıdır. Sabır her zaman ve her yerde güzeldir, ama aile hayatında daha bir güzeldir.

Sabır ailedeki olumsuzlukları giderip Cennete çevirdiği gibi Kur’anda da bir çok yerde sabredenlerler övülmüş ve Cennetle müjdelenmiştir. Aile içerisindeki problemler dua, sabır ve karşılıklı anlayış ile çözüme kavuşturulabilir. Allah cc bu konuda şöyle buyuruyor:

“Eşlerinizle iyi geçininiz. Şayet onlardan hoşlanmayacak olursanız (sabredin ve bilin ki) sizin hoşunuza gitmez de , Allah onda bir çok hayır takdir etmiş bulunur”(Nisa 19).

Ailede kalıcı bir huzur ve saadet olabilmesi için hoşgörü, bağışlama ve sabır gereklidir. Yanlış yapılıp kalp kırıldığında da özür dileyip gönül almak da ayrı bir gereklilik ve erdemliliktir.

İmam-ı Gazali Hazretlerinin Mukaşefe adlı eserinde naklettiğine göre Peygamber Efendimiz (sas) bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyuruyorlar:

“ Kim hanımının uyumsuzluğuna sabrederse (sabrın zorluk ve şiddetine göre) Allah o beye Eyüp aleyhisselamın sabrınına verdiği mükafat gibi mükafatlar verebilir.”

“Kim de beyinin uyumsuzluğuna sabrederse (sabrın şiddet ve zorluğuna göre) Allahu Teala o hanıma da Firavun’un hanımı Asiye’nin sabrına verdiği sevap gibi sebep verebilir.”

Ailede ideal olan konuşarak, anlaşarak hareket etmeleri, aileyi ilgilendiren konularda karar alınırken beraber karar vermeleri gerekiyor. Mü’min her zaman sabırlı olmalı, ama özellikle ailede daha çok sabra önem vermelidir. Ahirette insanlar sabrın mükafatını gördüklerinde “keşke biraz daha, daha çok sabretseydim” diyecekler.

Aile fertleri, iyi günde de kötü günde de, yoklukta da darlıkta da, hastalıkta da sağlıkta da, daima birbirlerine destek olmalılar, birbirlerinin yüklerini hafifletip, acılarına ve sevinçlerine ortak olmalılar. Özellikle kötü günlerde aile bireylerinin yanlarında olmak, onlara destek olmak, onların verdikleri olumsuzluklar için sabretmek çok önemlidir.

Evlilik uzlaşma ile sağlanır. Onu devam ettirebilmek, ailece güzel yaşayabilmek ise bir sanattır. En ufak bir anlaşmazlıkta yuvayı yıkmak zayıflık, iktidarsızlık alametidir.

EVLİLİKTE 6 ÖNEMLİ ŞART NEDİR?

Eşlerin birbirlerine karşı en önemli görevleri sabır olmakla beraber, evlilikte asla ihmale gelmeyen 6 önemli şart vardır. Bu şartlar:

1- Sevgi ve saygı,
2- Denklik,
3- Uzlaşma ve dikkat,
4- Adalet ve görev bilinci,
5- Dürüstlük, sadakat, vefa,
6- Sabır ve fedakarlık.

Bir çiftçi mahsul elde etmek için nasıl ki itina ile tarlanın bakımını yapıyor, ilacını, gübresini, suyunu zamanında ve miktarında veriyorsa, ailede de huzur ve mutluluğu elde etmek için de yukarıda belirtilen maddeleri titizlikle uygulamak gerekir.

Ailede hiç kimse hatasız olmadığı gibi karşısındakinin de hatasız olmasını bekleyemez. Özellikle hayata yeni hazırlanan çocukların hayata adapte olmaya çalıştıkları dönemlerde onlara sabırla yaklaşılmalı ve onların hatasız olmaları beklenilmemeli. Onlar sabırla eğitilerek hayata kazandırılmalı.

Her hatayı görmek, her yanlışta hemen müdahale etmek uygun bir hareket değil. Sabretmek nefse ağır gelebilir. Ama sonunda yakalanan mutluluk da gösterilen sabra değer. Atalarımız:

“Sabreden derviş, muradına ermiş.”
“Sabırla koruk helva, dut yaprağı Atlas olur.”
“Sabreyle işine, hayır gelsin başına.”

Sabrın alameti; şikayetleri terk etmek, sıkıntı, bela ve musibetleri de gizlemektir.

Sabırla düzelmeyecek iş yoktur Allah’ın izniyle cc. Ama yine de bir sorun var ve üstesinden gelinemiyorsa evliliği sonlandırmak yerine mutlaka bir psiyatrist veya aile danışmanından uzman desteği alınmalıdır.

Aileyi kurmak ve yaşatmak emek ister. Ama yıkmak ise bir anda nefse veya şeytana uymakla mümkündür.

Bekir AYDIN
Aile Danışmanı & Yaşam Koçu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.