enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

14 Mayısta İklim mi Değişecek Yoksa Aynı Tas Aynı Hamam Devam mı Edecek?

14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği seçimlerine çok az zaman kaldı. Ramazan ayının bitmesiyle siyasetin nabzı ve mitingler daha çok artmaya başladı. Bu aradı araştırma şirketleri de ardı ardına anketler yayınlamaya başladılar. Bakalım 14 Mayısta İklim mi değişecek yoksa Aynı Tas Aynı Hamam devam mı edecek?

14 Mayısta İklim mi Değişecek Yoksa Aynı Tas Aynı Hamam Devam mı Edecek?
27 Nisan 2023 00:03 | Son Güncellenme: 27 Nisan 2023 00:13
A+
A-

SİZCE 14 MAYISTA İKLİM DEĞİŞECEK Mİ?

Evet şuan ki gidişat ve araştırmalar 15 Mayıs’ta (Bu arada benim doğum günüm) İklimin değişeceğini gösteriyor.. Ancak bu havayı bozmak isteyen iktidar kanadı da vaat üstüne vaat vermeye ve gidişatı lehine değiştirmek istiyor.

Ben seçimin ilk turda yüzde 54-55 / 44-45 civarında biteceğine inanıyorum.

Hele dün, ekranlardan tanıdığımız ve sürekli Ak Partiyi destekleyen bir anket şirketinin anketinde bile sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na yüzde 48 çıkmış olması demek bu seçimin ilk turda çok rahat biteceğini gösteriyor.

Muharrem İnce’ye destek her geçen gün daha da azalıyor ve daha da azalacak ve en son en fazla yüzde 2’ye düşer, bu da en maksimum bir rakam olacaktır.

Sayın Sinan Oğan, Ümit Özdağ ile hareket etmeseydi, bence Cumhurbaşkanlığı seçiminde Mhp’li Ülküdaşlarının oyunun yüzde 3-4’ünü rahat alabilirdi. Zafer Partisi ile hareket etmesi kendisine zarar verdi ve daha da verecektir de. En fazla yüzde 1.5 civarında oy alır kanısındayım.

 

Gelelim YRP’ye; Çok büyük 2 stratejik hata yaptılar. Bunun cezasını sandıkta mutlaka çekecekler.

1. HATA: Kendi başlarına girmiş olsalardı, hem Ak Partiden küsen, hem Saadetin Chp ile girmiş olmasından dolayı yüzde 4-5 oy almaları mümkün olabilirdi. Bu şansı kaybettiler. Bence İyi de yaptılar.

2. HATA: İttifak içine de kendi logoları ile girmeleri de stratejik bir hata oldu. Bence bu da iyi oldu. Çünkü bu şekilde yüzde bir (1)’in altında hatta daha da az oy alacaklarını düşünüyorum. Çünkü Ak Parti son hafta YRP’ye verilecek oyların kendisine zarar vereceğini bildiği için mecburen kendi içinde YRP’yi ezecek ve seçmenlerden oy verdirmemek için özel çalışma yapacaktır. BBP’yi de aynı şekilde Ak parti yok edecektir. Yani Ak Partiden, YRP ve BBP’ye giden oylar tekrar geri gidecektir. Zaten görevleri de buydu. Eğer YRP, Ak Parti listelerinden 8-10 milletvekilini alsaydı çok daha yararlı ve gelecek açısından çok daha isabetli bir karar almış olabilirdi.

MİLLET İTTİFAKI DOĞRU KARARLAR ALDI

Saadet Partisi- Deva ve Gelecek Partileri ise CHP çatısı altında seçime giderek en güzel işi yaptılar.  Saadet Partisi 2019 Yerel Seçimlerinde tüm Türkiye’deki il ve ilçelerde aday çıkarması ne kadar doğruyduysa bu seçimde de Chp ile girmesi o kadar doğru ve yerinde bir karar oldu.  Çünkü bu sistemde ve şartlarda öbür türlü çok sıkıntı olurdu ve olacaktı da. Seçim sistemi de buna zorlar nitelikte hazırlanmıştı zaten.

Millet İttifakı bu şekilde ekstradan 25-30 vekil daha fazla çıkarabilir. Yani ayrı ayrı girip toplamda 200 vekil çıkıyorsa bu şekilde 230 civarı vekil çıkaracaklarını tahmin ediyorum.

50-60 vekilde İYİ Partinin çıkardığını düşünürsek, 60 civarıda Yeşil Sol Parti çıkaracaktır. Ve bu şekilde TBMM’de çoğunluğun Muhalefete geçeceğini düşünüyorum. (325- 350 Arası)

Cumhurbaşkanlığı seçiminde sayın Recep Tayyip Erdoğan yüzde 43-44 en fazla 45 bandında oy alacağını düşünüyorum. Şuanda sayın Tayyip Erdoğan’a Cumhur ittifakından hiç kimsenin ekstra oy için yardımcı olmadığını düşünüyorum. Yani muhalefet kanadından veya yeni seçmenden oy kazandıracak kimse yok yanında.. Seçim kampanyalarında da istediklerini yapamıyorlar ve seçimi kazanacak psikolojiyi de oluşturamadılar. Verdikleri vaatler, aslında ne kadar kötü yönettiklerinin de beyanı oluyor aslında. 20 yıldır muhalefetin sözlü mülakat isyanını görmezlikten gelip şimdi ise mülakatı kaldırma sözü bile suçlarının itirafıdır aslında.. Ak Partinin seçim kampanyaları kendi söylemleri ile çelişiyor. “Doğru Zaman Doğru Adam” sözü 20 yıldır “Yanlış Zaman Yanlış Adam” intibası uyandırıyor. “Hatta Doğru Zaman Doğru Adam” sayın Kılıçdaroğlu’na daha uygun duruyor sanki.

Doğalgaz bedava algısı da bir işe yaramayacak gibi duruyor. Çünkü bedava değil kesinlikle. İlk ay yani bu ay bir aylık fatura bedava, sonra her ay 25 metre küp, yani ayda 120 TL civarında bir tutar bedava olmuş olacak. Bu da geçen yıl yaptıkları fahiş zamdan yani yüzde 168’den yüzde 15 civarı geri almak demektir.

Ben Ak Partinin seçimi kazanmak için her şeyi mübah görmesinin sonucunda kazanacağı bu seçimin; daha sonra kendisine çok büyük zararlar vereceğini düşünüyorum. İnşallah böyle bir büyük hata yapmazlar. Şunu demek istiyorum: Muhalefeti pkk’yle işbirliği yapıyor diye göstermenin, bu konuda algı oluşturmanın, matbaalarda brojür bastırmanın, bilinçli olarak pkk’nın elebaşlarının sözlerini yaymanın, yani hile yapmanın KUL HAKKI OLDUĞUNU HATIRLATMAK İSTERİM.! Yerel seçimlere giderken içişleri bakanı Saadet Partisi ve Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu PKK ile sözleşme imzaladı yalanını bağıra bağıra söyledi. Sonra ne oldu peki? İstanbul’u da Ankarayı ve bir çok şehri kaybedince; SAADET PARTİSİ KAYBETTİRDİ diye bizi suçladılar. Bu dille yine kaybedersiniz ve kaybeceksiniz.!

İyi kötü 20 yıldır yönetiyorlar daha fazlası cidden fazla ve kendilerine de bu ülkeye de fayda değil zarar getirecektir diye düşünüyorum.! Ak Parti Metal yorgunu ve mutlaka dinlenmesi ve kendini yenilemesi gerekiyor.

Ben Ak Partinin vekillerini büyük çoğunluğunu yenilemesini, yeni döneme yani muhalefete hazırlık olarak öngörüyorum. Ak Parti Muhalefete düştükten sonra büyük ihtimal kendine zarar veren AKP’lilerden kurtularak gerçekten de özüne dönebilir. Belirli bir süre (kısa) sonra sayın Abdülhamit Gül veya sayın Osman Nuri Kabaktepe vb. isimlerin genel başkanlığında gelecek seçimlere yenilenerek ve öze dönerek hazırlanacaklarını tahmin ediyorum. Bence bu iyi bir stratejik hamle olabilir. Bu şekilde olursa sonu ANAP gibi de olmayabilir. (İleride bazı birleşme senaryoları ortaya çıkabilir…)

Ayrıca ben sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 2011 yılında söylediği; “BU MAKAMLARA KALKMAMAK ÜZERE OTURANLAR, BU ÜLKEYE ÇOK ŞEY KAYBETTİRDİLER” sözüne yürekten katılıyorum. Artık bu ülkeye çok şey kaybettirmeyi düşünmeyeceklerdir diye tahmin ediyorum.

KEMAL KILIÇDAROĞLU ÇOK İYİ GÖTÜRÜYOR

Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun özellikle son 15 gündür gösterdiği muazzam performans ile yüzde 54-55 bandından oy alacağını düşünüyorum. Özellikle Emeklilere 17.000 TL Bayram ikramiyesi ve en az asgari ücret kadar maaş çok yerinde oldu. Kürtler ve Aleviyim videosu muhteşemdi. Ekonomi politikaların da da bence gayet iyi gidiyor.

Ayrıca Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun başka bir avantajı ise; Farklı seçmenlerden ve iktidar kanadından oy alabilecek çok çalışmalar yapılıyor olması.

EKREM İMAMOĞLU ATOM KARINCA GİBİ

Bir tarafta sayın Ekrem İmamoğlu; Maşallahı var, sanki kendi adaymış gibi çalışmalar yapıyor. Ben takip etmekten yoruluyorum, ama kendisi yorulmak nedir bilmiyor. Hani futbol takımlarında orta sahada görev yapan Emre Belezoğlu, Okan Buruk, Suat Kaya, Felipo Melo ve Torreia vb.futbolcular için söylenen sahada basmadık yer bırakmadı, tam bir atom karınca örneğinde olduğu gibi, sayın Ekrem İmamoğlu sahada basmadık yer bırakmıyor ve gerçekten de ATOM KARINCA..

Ayrıca İmamoğlu; Muharrem İnce’nin etkisini de bir şekilde bitirmiş oldu. Özellikle Karadeniz turu Millet İttifakına hem çok oy hem de çok vekil kazandıracağını düşünüyorum.

İBB seçimlerinden bir yıl sonra yani 2020 Mayıs ayı gibiydi sayın Ekrem İmamoğlu’nun özel bir davetine katılmıştık. O davetten sonra yanımda bulunan duayen, çok tecrübeli bir gazeteci ağebeyime şunu söylemiştim: Bak … abi;

Herkes sayın İmamoğlu’nu CB adayı olarak görüyor ama ben böyle görmüyorum. Gerçekleşirse yazman şartıyla söylebilirim demiştim. Kendisi de tamam söz demişti. Ben CB adayı olarak sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun aday olacağını, sayın Ekrem İmamoğlu’nun ise CHP Genel Başkanı olacağını öngörüyorum” demiştim. Şuan gidişat tamamen bu yönde değil mi peki?

SAĞ KANATTA MANSUR YAVAŞ GAYET İYİ ATAKLAR YAPIYOR

Bir Tarafta Sayın Mansur Yavaş; İç Anadolu ve Milliyetçi oyların yoğun olduğu bölgelerdeki çalışmaları süper, ve son günlere doğru artısının daha da artacağına inanıyorum. Millet İttifakının sağ ve sol kanatları gayet iyi çalışıyor

MERAL AKŞENER TOPARLAMAYA ÇALIŞIYOR

Öbür taraftan sayın Meral Akşener; Masadan kalkmasının telafisini gidermeye gayret ediyor. Bence de gayet iyi gidiyor. Vekil adayları Ünal Karaman, Gökhan Zan, Eşref Fakıbaba, Türkeş vb. bazı isimler çok ama çok yerinde oldu. 16-17 yerde de Chp ile işbirliği harika bir stratejik hamle oldu bence..

Sayın Mustafa Sarıgül dahi bir renk kattı ve Erzincan’dan vekil çıkaracaklar.

Daha Sayın Temel Karamollaoğlu, Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu’nun devreye girecek olması Millet İttifakını biraz daha motive edeceğini düşünüyorum.

Şunu belirtmekte fayda var. Rüzgar, hemde biraz sertçe Millet İttifakından yana…

Gelelim Partilerin oy tahminlerine;
Ak Parti : yüzde 35-37 aralığında
Chp : yüzde 31-34 aralığında
İYi Parti : yüzde 10-12 aralığında
Yeşil Sol : yüzde 11-12 aralığında
Mhp : yüzde 7-9 aralığında
Tip : yüzde 2-3 aralığında
Memleket : yüzde 1,5-2 aralığında
Zafer : yüzde 1-1,5 aralığında
Yrp : yüzde 0,5-1 aralığında
Bbp : yüzde 0,4-06 aralığında oy alacaklarını tahmin ediyorum.

Özellikle yeni seçmen yani gençlerin büyük çoğunluğu Millet İttifakı adayına oy vereceği belirtiliyor. Bu da seçimin kazanılması için çok önemli.

Yapılan tüm anketlerde sayın Kemal Kılıçdaroğlu 4-5 puan önde çıkıyor. Tabi burada şu hassas nokta var. Eskiden anketlere biz inanmıyorduk ama maalesef doğru çıkıyordu, şimdi ise Ak Partililer inanmak istemiyor ama yine bu anketler hemen hemen doğru çıkacaktır.

Ayrıca; Depremin acısına rağmen Cumhur İttifakının ötekileştirici, ayrıştırıcı, kamplaştırıcı ve kutuplaştırıcı dili her geçen gün daha da artması enteresan bence. Buna rağmen özellikle sayın Kemal Kılıçdaroğlu ve Millet İttifakını oluşturan diğer liderlerin sakinliği ve birleştirici dili vatandaştan daha çok ilgi görmeye başlaması da milletin siyasi gerginlikten usandığını da göstermesi açısından önemli..

14 Mayıs’a çok az kaldı. Bakalım ekonomik sıkıntılardan bunalan vatandaş iklimi mi değiştirecek yoksa aynı tas aynı hamam deyip devam edecek?

 

Kaderin cilvesine bakın ki 2003 seçimlerinde siyasi yasağına rağmen sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı Meclise Sokan ve Başbakan olmasını sağlayan CHP, 20 Yıl sonra bu kez MİLLİ GÖRÜŞÜN TEK TEMSİLCİSİ SAADET PARTİSİNİ MECLİSE SOKMAYA ve İKTİDAR ORTAĞI YAPMAYA ÇABALIYOR.!

 

Vesselam

Yorumlar
  1. Okuyucu dedi ki:

    sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 2011 yılında söylediği; “BU MAKAMLARA KALKMAMAK ÜZERE OTURANLAR, BU ÜLKEYE ÇOK ŞEY KAYBETTİRDİLER” sözü kendisine güzel nasihat yapmış.