enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Urgancı Eşrafından Hacı Mehmet Yetişken Kimdir

Urgancı Hacı Mehmet Yetişken Kastamonu’nun önemli şahsiyetlerinden birisidir. 1926 yılında Taşköprü Urgancı köyünde doğan Yetişken, İstanbul Muharip Gaziler Cemiyeti kurucularından ve İstiklal gazisi Kamil Çavuş’unda oğludur.

Urgancı Eşrafından Hacı Mehmet Yetişken Kimdir
16 Aralık 2022 00:38 | Son Güncellenme: 21 Aralık 2022 13:37
A+
A-

Kendir Emekçisi, Kenevir, Urgancı Ustası Mehmet Yetişken, Milli Görüş Sancaktarı

Kastamonu Haber

İlkokula Kastamonu Gazi Paşa ilkokulunda başlamıştır. Askerliğini İsmail Hakkı Tekce paşanın atlı askeri muhafızı olarak yapmıştır. Büyüklerinden aldığı urgancılık mesleğini özenle devam ettirip Kastamonu ve Taşköprü’de urgancılığa büyük faydalar sağlamış ve urgancı lakabını da almıştır.

Urgancı Eşrafından Hacı Mehmet Yetişken Kimdir

Urgancı Eşrafından Hacı Mehmet Yetişken Kimdir

Genç yaşlarda Prof. Dr. Necmeddin Erbakan ile tanışıp Milli Nizam partisi ve Milli Selamet Partisi Kastamonu kurucuları arasında yer almıştır. Yine Milli Nizam Partisi kısa sürede kapanınca 1973 yılında kurulan Milli Selamet Partisinin Kastamonu kurucuları arasında Emekli Albay Said Pirim ve Said Kutluca ile teşkilat çalışmaları yapmıştır. Milli Selamet partisinin koalisyon ortağı olmasıyla başlayan ve Türkiye’nin ağır sanayi hamleleriyle konuşulan döneminde Kastamonu’ya temeli atılan 4 fabrikadan biri olan Taşköprü ilçesindeki TAŞKÖPRÜ SEKA KAĞIT ve KENDİR FABRİKASININ kurulup açılmasında büyük gayretleri vardır. 1970 yılından ölene kadar Erbakan’ın yanından hiç ayrılmamış önemli bir büyüğümüzdür. Refah Partisi Kastamonu İl Kurucuları arasındadır ve İl disiplin Kurulu Başkanlığı görevini yapmıştır. İl Genel Meclisi Üyeliği adayı olmak için 60 yaşından sonra imtihanlara girerek ilkokul diploması almıştır.

Urgancı Eşrafından Hacı Mehmet Yetişken Kimdir

Babası Gazi Kamil Yetişken

Urgancı Mehmet Yetişken’in Kastamonu’daki bu gayretleri neticesinde Milli Görüş lideri Prof. Dr. Necmeddin Erbakan tarafından kendisine “Kastamonu sancaktarlığı” lakabı verilmiştir. İlahiyatçı ve Akademisyen, Öğretmen ve tekniker 4 çocuk babasıdır. Onları iyi okullarda okutmuştur. Torunlarını ve diğer tanıdıklarını İmam Hatip Okullarında okuması konusunda gayret ve yardımları olmuştur. İlim Yayma Cemiyeti Kastamonu Şubesi Kurucularındandır. Kabrinin başında “İstiklal Gazisi Kamil Çavuş’un oğlu ve Milli Görüş Kastamonu Sancaktarı Urgancı eşrafından Hacı Mehmet Yetişken” yazmaktadır. Urgancılık mesleğini günümüzde ailesi Yetişken Ticaret olarak devam ettirmeye gayret ediyorlar.

Urgancı Eşrafından Hacı Mehmet Yetişken Kimdir

Urgancı Eşrafından Hacı Mehmet Yetişken Kimdir

Kastamonu’da Millî Görüş’ün öncüsü Yetişken Hakk’a yürüdü

Prof. Dr. Yaşar Yetişken, Din kültürü öğretmeni Hüseyin Yetişken ve kurucusu olduğu Kastamonu ilim Yayma Vakfı eski şube başkanı ve esnaf Hasan Yetişken’in muhterem babaları merhum Mehmet Yetişken’in elinden düşürmediği ve çok sevdiği Milli Gazete’de 17 Mayıs 2005 tarihinde yayınlanan vefat ilan metni;

Millî Görüş Hareketi’nın Kastamonu’daki ilk kurucusu Hacı Mehmet Yetişken Hakk’ın rahmetine kavuştu. Yetişken’in cenazesi dün öğle namazını müteakip Nasrullah Camii’nden kaldırılarak Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli Camii yakınlardaki Gümüşlüce Aile Mezarlığı’na defnedilen Hacı Mehmet Yetişken, Millî Görüş’ün Kastamonu’da öncülerindendi. Hayatı boyunca Millî Görüş’e çok büyük katkılarda bulunan Yetişken’e Millî Gazete olarak Cenab-ı Allah’tan rahmet, yakınlarına sabr-ı cemil niyaz ediyoruz.

Milli gazete 17,05,2005 http://www.milligazete.com.tr/17052005/haberindeks.htm

37haber olarak Merhum urgancı Mehmet Yetişken’e Allah’tan rahmet geride kalan aile fertlerine ve tüm sevenlerine sağlık, sıhhat, huzur ve uzun ömürler dileriz.

Yorumlar
  1. Kemal ULUTAS dedi ki:

    Allah gani gani rahmet etsin 1987 1990 yılları arasında oğlu Hüseyin bey le beraber çalıştık çok sohpetini dinledik ekmeğini yedik Allah dostu bir agabeyimizdi.

  2. Mustafa AYDIN dedi ki:

    Allah gani gani rahmet etsin, Erbakan Hocamız ile Peygamberimize komşu etsin. Amin.