enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Türk Ticaret Kanununun Hazırlayıcısı Hemşehrimiz Prof. Dr. Hüseyin Ülgen Kimdir ( Hangi İlçemizdendir?)

Prof. Dr. Hüseyin Ülgen; İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Emekli Öğretim Üyeliği yapmış. Türk Ticaret kanununu hazırlayan komisyonun Sigorta Hukuku ve Taşıma Alt Komisyonu Başkanlığını da yapmıştır.

Türk Ticaret Kanununun Hazırlayıcısı Hemşehrimiz Prof. Dr. Hüseyin Ülgen Kimdir ( Hangi İlçemizdendir?)
A+
A-

Kastamonulu Ünlüler

HEMŞEHRİMİZ TÜRK TİCARET KANUNU’NUN YAZARI PROF. DR. HÜSEYİN ÜLGEN KİMDİR?

Prof. Dr. Hüseyin Ülgen, 24 Temmuz 1941’de Karaburun’da (İzmir) doğmuştur, aslen Kastamonu Taşköprülüdür. İlköğretimini, babasının hakim olarak görev yaptığı Sinop Gerze’de, Gerze İnkilâp ilkokulu’nda  ve İstanbul’da, Şimdiki ismi Gazi Mustafa Kemal Paşa İlköğretim Okulu. Teşvikiye İlkokulu’nda (Şimdiki ismi Sait Çiftçi İlköğretim Okulu), Nilüfer Hatun İlkokulu’nda (Şimdiki ismi Nilüfer Hatun ilköğretim Okulu), orta ve lise öğrenimini de (yine İstanbul’da) Özel Şişli Terakki Lisesi’nde tamamlamıştır.

Yüksek öğrenimine İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Yüksek Matematik Bölümü’nde başlayan Prof. Dr. Hüseyin Ülgen daha sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesine geçmiş (1960) ve fakülteyi Haziran 1964 döneminde pekiyi derece ile ve fakülte birincisi olarak bitirmiştir. Aynı yıl Prof. Dr. Reha Poroy’un başkanı olduğu Kara Ticareti ve Sigorta Hukuku Kürsüsü’ne asistan olarak atanmış, 1968 yılında “Anonim Ortaklığın Kuruluşundan Sonra Malvarlığı Değerlerini Devir Alması konulu tezi ile Hukuk Doktoru unvanını almıştır. Doçentlik çalışmaları için Isviçre Hükümeti “Yabancı Öğrenciler Federal Burs Komisyonu” (Eidgenösische Stipendiumkommission für Auslaendische Studierende) tarafından verilen bir bursla Zürich Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne gitmiş ve Prof. Arthur Meier-Hayoz’un yanında “Türk Ticaret Hukuku’nda Hukuki Görünüş Nazariyesi adlı tezini hazırlamıştır.

Yurda dönüşünde askerlik görevini yapmak için başvurmuş ve 122. dönem olarak Tuzla Piyade Okulu’nda yedek subay eğitimi gömmüş ve bu Okulu dönem birincisi olarak bitirdikten sonra asteğmen rütbesiyle Kara Harp Okulu Komutanlığı emrine atanmış ve orada Öğretim Kurulu Başkanlığında (Sosyal Dersler Bölümü) çalışmıştır. Üstün Hizmet Beratı alarak terhisinden sonra 1975 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kara Ticareti Hukuku Kürsüsünde doçent olarak göreve başlamıştır. “Hava Taşıma Sözleşmesi” adı takdim tezi ile profesörlüğe yükseltilmiş ve Ticaret Hukuku Anabilim Dalı öğretim üyesi olarak görevini sũrdürmüş ve Nisan 2002’de Anabilim Dalı Başkanlığına atanmıştır.

Federal Almanya’da Alman Akademik Mübadele Hizmeti (Deutscher Akademischer Austauschdienst/DAAD) ve Gerda Henkel Vakfı (Gerda Henkel Stiftung) kurumlarının verdiği burslarla müteaddit kereler Frankfurt Johann Wolfgang Goethe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Banka ve Taşıma Hukuku Enstitüsünde (Institut für Bank-und Verkehrsrecht) kisa süreli araştırmalar yapan Prof. Dr. Hüseyin Ülgen 1980-1982 yıllarında adı geçen fakültede misafir öğretim Üyesi olarak bulunmuş ve Taşıma Hukuku’ndaki (karşılaştirmali) çalışmalarını sürdürmüştür.

Prof. Hüseyin Ülgen Adalet Bakanlığı tarafından 2000 yılında yeni bir Türk Ticaret Kanunu hazırlanması için oluşturulan Türk Ticaret Kanunu Komisyonu’na
da seçilmiş ve bu komisyon içinde yer alan “Taşıma Hukuku Alt Komisyonu” ile
“Sigorta Hukuku At Komisyonu” başkanlık görevini deruhte etmiştir.

Türkiye lş Bankası A.Ş. kuruluşu olan Anadolu Anonim Türk Sigorta Şirketi’nde yaklaşık on yl kadar Hukuk Baş Müşaviri olarak çalışan Prof. Dr. Hüseyin Ülgen halen Gün Avukatlik Bürosunda danışman avukat olarak çalışmış, ayrıca TEB Mali Yatırımlar AŞ.’de (Holding). Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığı’nda, Aksigorta A.Ş.’de ve İstanbul Ticaret Odasında hukuk müşavirliği görevlerini yürütmüştür.

1944 doğumlu kardeşi avukat Murat Ülgen’in 13.02.1999 tarihinde genç yaşta ölünmü üzerine memleketi Taşköprü’de Av. Murat Ülgen İlköğretim Okulunu yaptırdı. Okul 2006-2007 öğretim yılında hizmete açıldı. 2009 yılında 489 öğrenci, 22 öğretmen, 2 idareci ile eğitim, öğretim çalışmalarını sürdürmektedir.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.