enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

“Taşköprü’de Kendirin Hikayesi Yeniden Başlıyor”

Taşköprü OSB’de yer tahsisi yapılan Anadolu Kenevir Endüstri A.Ş. yetkililerinin de bulunduğu geniş katılımlı kendir bilgilendirme toplantısı yapıldı.

“Taşköprü’de Kendirin Hikayesi Yeniden Başlıyor”
11 Şubat 2022 16:24
A+
A-

Kastamonu Haberleri

Kastamonu Sanayici İşadamları Derneği’nin destekleri ve Taşköprü Belediye Başkanı Abdullah Çatal’ın girişimleri sonucu Taşköprü OSB’ye yatırım kararı alan ve yer tahsisi yapılan Anadolu Kenevir Endüstri AŞ. firması yetkililerinin katılımıyla Taşköprü Kaymakamlığı öncülüğünde çiftçilerle bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Taşköprü Postası Mehmet Tuğcu’nun Haberine göre;

Taşköprü Kaymakamı Çağlar Partal’ın başkanlığında Taşköprü Belediyesi Kültür Merkezi’nde gerçekleşen toplantının açılışında konuşan Taşköprü Kaymakamı Çağlar Partal, alternatif ürün olarak kendirin geçmişte olduğu gibi gelecekte de Taşköprü’de ekiminin yapılacak olmasının kendilerini heyecanlandırdığı ve yapılacak olan bu yatırımın bir kıvılcım olduğuna inandıklarını söyleyerek “Taşköprü kendirde yeni bir hikaye yazmaya hazırlanıyor” dedi.

Anadolu Kenevir A.Ş. ortaklarından Uğur Gazanker ise Taşköprü’de kendir kültürünün geçmişteki gücünü ve günümüze etkisini bildiklerini söyleyerek “Bu yıl gelecek sezonun tohum ihtiyacını karşılamak amacıyla 500-600 dönüm arası bir kendir ekimi yaptıracaklarını 2023 yılında fabrikanın da kurulumunun tamamlanmasıyla Taşköprü’de 10-15 bin dönüm ekim yapılmasını planladıklarını ifade etti. Gazanker ayrıca “Üretim süreci ile ilgili olarakta tohum sağlanması ve yetişen ürünlerin hasatı firmamız tarafından yapılacak olup, çiftçilerimiz ekim ve hasada kadar olan aşamalardan (sulama, gübreleme vs) sorumlu olacaklardır. Ücret noktasında ise çiftçilerimizin en düzeyde gelir elde etmesi için yetkililerle görüşmelerimiz devam ediyor” dedi.

Gazanker son olarak ise şunları kaydetti; “Tüm dünyada kenevir lifinden elyaf üreten 10-15 fabrikadan biri olacağız. Bu fabrika Türkiye de ve civarında ilk, Avrupa’da ilk 2.-yada 3. yatırım olacak. Fabrikamızda endüstriyel ölçekli bir tarım ve üretim yapılacak. Ayrıca 3-5 sene sonra çiftçilerimiz kendiliğinden üretsin istiyoruz. Önümüzdeki seneden itibaren 15 bin dönüm kadar ekim planlıyoruz. Ekim ve hasat makina ile yapılacak ve tohum kaybının da bu sayede önüne geçilecek. Kendir bitkisi ayrıca kendisinden bir yıl sonra ekilen sarımsak ve diğer ürünlerin de daha kaliteli olmasına katkı sağlayacak” dedi.

Toplantıya Taşköprü kaymakamı Çağlar Partal, Taşköprü Belediye Başkan Yardımcısı Harun Yalçın, 22. Dönem Kastamonu Milletvekili Mehmet Yıldırım, Tarım İl ve Orman Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu, İlçe Müdürü Mehmet İpek, Taşköprü Ziraat Odası Başkanı Murat Çelik, daire amirleri, siyasi parti temsilcileri, il genel meclis üyeleri, muhtarlar ve çiftçiler katıldı.

Yorumlar
  1. Tevfik Dag dedi ki:

    Geç bile kalındı.Ama yine de sevindirici bir haber.