enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Stres iştahı nasıl etkiler?

Stres iştahı nasıl etkiler? İşte bazılarımızın stresli durumlara tepki olarak daha fazla veya daha az yemek yemesinin nedeni budur.

Stres iştahı nasıl etkiler?
28 Ekim 2022 16:48 | Son Güncellenme: 28 Ekim 2022 16:49
A+
A-

Stres iştahı nasıl etkiler? Bazı insanlar için sınavlar veya zorlu konuşmalar onları günlerce yemekten uzak tutabilirken, diğerleri için zihinsel sağlık savaşları rahat yemek yeme ihtiyacını ve hatta belki de abur cubur yemeyi tetikleyebilir. Ama bu şekilde davranmamıza tam olarak ne sebep olur? Kökleri biyolojimize mi dayanıyor, yoksa stres yeme, yetiştirme ve bireysel psikoloji ile daha mı bağlantılı?

STRES İŞTAHI VE YEME DAVRANIŞLARINI NASIL ETKİLER?

Stres güçlü bir fizyolojik ve psikolojik durumdur. Aslında metabolizmamızı değiştirebilir, enfeksiyonlara karşı duyarlılığımızı artırabilir, kardiyovasküler sağlığımızı kötüleştirebilir ve şaşırtıcı olmayan bir şekilde zihinsel sağlığımıza büyük zarar verebilir.

Beynimiz ve bağırsağımız sürekli iletişim halinde olduğundan, stresin iştahımız ve yeme davranışlarımız üzerinde de büyük etkisi olabilir. İlk yıllarda geliştirilen sağlıksız yeme davranışlarının yetişkinlikte de devam etmesi muhtemel olduğundan, bu özellikle endişe vericidir.

İki ana stres türü vardır: akut ve kronik. Akut stres, ani, yoğun ve genellikle beklenmedik bir stres etkenine verilen yanıttır. Bu arada kronik stres daha az yoğun olabilir, ancak çok daha uzun sürer ve kişisel koşullarla daha fazla ilişkili olabilir. Vücudumuz üzerinde aynı etkiye sahip olmayacakları için bu iki durum arasında bir ayrım yapmak çok önemlidir. Ve Beslenmeye göre(yeni sekmede açılır)dergi, yeme davranışlarımız üzerinde de farklı bir etkiye sahip olabilirler.

Kronik stres, kalori, şeker ve yağ oranı yüksek gıdaların daha fazla alınmasıyla daha bağlantılı gibi görünürken, akut stresin iştahı bastırması ve ‘sıkı bir mide’ hissi yaratması daha olasıdır. Ancak bu mutlak bir kural değildir.

Bu makale yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve tıbbi tavsiye verme amacı taşımamaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.