enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Şeker Fabrikalarında Şeker Nasıl Üretilir?

Şeker nasıl üretilir? Türkiye’de şeker nasıl üretilir? Bir kilo şeker kaç kilo pancardan elde edilir? Kimyacılar şeker pancarından şeker elde eder mi? Şeker fabrikalarında şeker nasıl elde edilir? Rafine şeker nasıl üretilir? 1 kg şeker kaç kg pancardan elde edilir? Şeker nasıl elde edilir kısaca? Kastamonu şeker fabrikası Nerede? Kastamonu şeker fabrikası satıldı mı? Türkiye’nin en büyük şeker fabrikası hangisi? Kastamonu şeker fabrikası özel mi? Kastamonu Haber ekibimiz sizler için hazırladı

Şeker Fabrikalarında Şeker Nasıl Üretilir?
14 Kasım 2023 14:44
A+
A-

Şeker pancarı üretimi büyük emek isteyen bir süreçtir. Ekiminden dikimine kadar çok zahmet isteyen bir bitkidir. Şeker üretimi için gerekli olan hammadde olan şeker pancarını yetiştirmek için, ülkemiz çiftçilerine büyük görevler düşmektedir.

 

Yıl içinde önce toprağı ekim için hazır hale getirerek, daha sonra ise mart ayının ortaları veya nisan ayının başlarında sıcaklığın 7 °C olduğu zamanlarda pancar tohumu toprakla buluşturularak, nihayetinde ekim işlemi başlamış olacaktır. Bundan itibaren uzun bir intaş dönemi yani bitkinin yeşerme-yetişme zamanı başlayacaktır. Belirli periyodlarla bitki takip edilerek azotlu gübre, potasyum, vitamin desteği verilerek, su gereksinimi sağlanmış ve çapası yapılarak gelişimi için gerekli ortam verilmiş olacaktır.

 

Bitkide bu dönemde oluşabilecek hastalık ile mücadelesi işi için tarla sürekli gözetilerek hastalığın dağılmasını ve bitkinin daha sağlıklı koşullarda yetişmesini sağlayacak hamlelerde bulunulur. Çok fazla suyu sevmeyen ve yeteri yağış alan yerlerde yetişen şeker pancarı, gelişimini yaklaşık olarak 6 veya 7 ay gibi bir süre zarfında ancak tamamlayabilmektedir.

 

Sonbahar aylarının ekim, kasım gibi sökümü yapılmaktadır. Yetişen pancarlardan eylül ayı içinde de sökümü gerçekleşenler olabilmektedir. Bu tamimiyle bitkinin gelişimini tamamlamasıyla ve çiftçinin ürününü hasat etmesiyle alakalı bir durumdur. Pancarların içinde bulunan şeker maddesine, bu maddenin varlığına digestion adı verilir. Bu digestionla pancar bitkisi, gece gündüz sıcaklık farkının çok olduğu yerlerde, mevcut hava durumundan istifade ederek daha da şeker oranının artmasını sağlamaktadır. Böylelikle fabrikaya alınan pancarlar digestion oranı daha yüksek bir mahiyette giriş yapacak, bu da üretim yapan çiftçi için artı bir hale gelecektir.

Pancardaki şeker varlığını, toprak, baş fire değerlerinin tespiti için işlem yapan pancar analiz laboratuvarlarında, oluşumunu tamamlamış pancarların içinde ihtiva ettiği şeker oranı yani digestion varlığı görevinde ölçülerek, çıkan sonuca göre toprak firesi de bulunarak bu esaslar doğrultusunda ödeme yapılıyor. Genelde -16 olan digestion oranı (Şeker oranı) &’lara kadar çıktığı olabilmektedir. Buda ekimi yapan çiftçinin verimli ekim yaptığının göstergesinin ispatı durumundadır. Buraya kadar şeker pancarının ilk aşaması olan ekim-dikim-gelişim alanlarını aktarmış olduk. Bundan sonraki süreçte soframıza nasıl beyaz kristal şeker olarak giriyor onu anlatacağız.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.