enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Secde Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Gizemi ve Sırları

Secde Sûresi; Mushaftaki sıralamada otuz ikinci, iniş sırasına göre yetmiş beşinci sûredir. Mü’minûn sûresinden sonra, Tûr sûresinden önce Mek­ke’de inmiştir. 16-20 veya 18-20. âyetlerinin Medine’de nâzil olduğuna dair rivayetler de vardır.

Secde Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Gizemi ve Sırları
7 Aralık 2022 06:30 | Son Güncellenme: 16 Ocak 2023 10:11
A+
A-

Secde Sûresinin Konusu

Mekke döneminde inmiştir. 30 âyettir. Sûre, adını mü’minlerin Allah’a secde etmelerinden bahseden 15. âyetten almıştır. Sûrede ayrıca Allah’ın kudretinden,ahiret gününden, kitaplardan, peygamberlerden ve insanın yaratılışından söz edilmektedir.

Önceki sûrenin (Lokmân) sonunda Allah’ın birliğinin delillerine ve dünya hayatından sonra gelecek âhiret gerçeğine değinilmişti. Bu sûreye de peygamberlere ve onların getirdiklerine iman konusuyla başlanmıştır. Başta olduğu gibi sonda da ilâhî kudretin delilleri üzerinde düşünme çağrısına temel teşkil eden örnekler verilmiştir. Öldükten sonra dirilmenin gerçek olduğuna dikkat çekilen sûrede hakiki müminlerin özellikleri ve kavuşacakları nimetlerle inkârcılıkta ısrar edenlerin karşılaşacakları cezalar üzerinde durulmuştur.

Secde Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Gizemi ve Sırları

Hadîs-i şerîflerde buyuruluyor ki: “Secde ve Mülk sûrelerini okuyunuz. Zirâ bu iki sûrenin her âyeti, diğer sûrelerin yetmiş âyetine bedeldir.” (Tirmizî)

“Kim, Secde ve Mülk sûrelerini, yatsı namazından sonra okursa, sanki Kadir gecesini ihyâ etmiş gibi sevâb kazanır.” (Tirmizî)

“Her kim, evinde Secde sûresini okursa, üç gün evine şeytan giremez.” (Deylemî) “O ikisi (Secde, Mülk sûresi), Kur’ân’daki her sûreden altmış derece üstün kılındı.” (Fedâiü’l Kur’ân)

“Peygamber (s.a.v), Secde ve Tebâreke sûrelerini okumadıkça uyumazdı.” (Tirmizî)

Muhammed bin Alkâmî şöyle buyurdu: “Her gece Tebâreke ve Secde sûresini okuyanlara, kabir suâli olmaz.”

Secde suresi ne için okunur?

Secde sûresini okuyan, kıyamet gününün dehşetinden muhafaza olur. Secde ve Mülk sûrelerini gece okuyana, 70 sevâb yazılır, 70 günahı silinir ve ona 70 derece verilir.
Bu sûreyi okuyan, kabir azâbından korunur.

Bu sûreyi okuyanın kalbinde ve kabrinde büyük bir nûr olur. Münker ve Nekir meleklerinin dehşetinden kurtulur.

Secde sûresi, kıyamet gününde, mahşer yerine iki kanatlı olarak gelir. Bu sûreyi okumayı âdet hâline getiren kimseyi, mahşer yerinin şiddetli harâretine karşı gölgeler. Sebebi bilinmeyen hastalıklar ve
baş ağrıları için şifâ olur.

“Her kim, yatsıdan sonra Mülk ve Secde sûrelerini okursa, bu iki sûreyi Kadir gecesinde okumuş gibi sevâb almış olur.” (Tirmizî)

“Her kim, Secde ve Mülk sûrelerini geceleri okursa, o kimse çok sevâb kazanmış ve çok iyi ve güzel bir iş yapmış olur.” (Heysemî)

“Secde ve Mülk sûrelerini okuyunuz. Zira bu iki sûrenin her âyeti, diğer sûrelerin yetmiş âyetine bedeldir.” (Tirmizî)

Resûlullah (s.a. v), Secde ve Mülk sûrelerini okumadıkça uyumazdı.
(Ahmed bin Hanbel)

 

Ankebût Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Gizemi ve Sırları

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.