enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Mülk (Tebâreke) Sûresinin Gizemi, Anlamı, Sırları ve Faziletleri

Mülk Sûresi, halk arasında çeşitli sebeplerle en fazla okunan sûrelerden biridir ve okunması bir gelenek haline gelmiştir. Toplumumuzda var olan gelenek ve göreneklerde İslam’dan izler görülmektedir. İnsanlarımızın Mülk sûresiyle olan münasebetinin de böyle bir sebebiolduğunu düşünmek elbette mümkündür. Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.)’den bizlere, bu sûrelerin faziletine dair vermiş olduğu haberler kaynaklarda yer almaktadır. Ayrıca bu çalışma, söz konusu münasebetin varlığını araştırarak ortaya koymak için yapılmıştır.

Mülk (Tebâreke) Sûresinin Gizemi, Anlamı, Sırları ve Faziletleri
29 Temmuz 2022 18:21 | Son Güncellenme: 16 Ocak 2023 10:22
A+
A-
 Mülk sûresinin Konusu
Mük suresinin temel konusunun Allah’ın varlığını, birliğini, kâinatı yaratıp yönettiğini ve âhiretin mevcudiyetini kanıtlamak olduğunu söylemek mümkündür. Sûrenin muhtevası iki bölüm halinde açıklanabilir. Kâinatın yaratılış ve yönetiliş iktidarının Allah’ın elinde bulunduğunun ifadesiyle başlayan birinci bölümün ilk âyetlerinde içinde yaşanılan âlemin bir imtihan dünyası olduğu belirtilir, ardından ilâhî kudretin tabiata verdiği mükemmeliyetten bazı örnekler zikredilir (âyet 1-5).
 Daha sonra tabiatın mükemmel yapısı ve işleyişini gözlemek için duyulara, duyuların algısını değerlendirip yüce yaratıcıya ulaşmak için akla sahip kılınan insanlardan gerçeğe karşı direnenlerin durumlarına temas edilir ve uhrevî âkıbetlerinin acıklı tasvirleri yapılır.
  Cehennem ehlinin, dünyada iken ilâhî tebliğe kulak verip akıllarını kullanmış olsalardı alevli ateşe mâruz kalmayacakları yolunda itirafta bulunacakları haber verilir. Nihaî âkıbeti henüz görmeden rablerine haşyet derecesinde saygı gösterenlerin fevkalâde güzel bir muamele ile karşılaşacakları ifade edildikten sonra yüce yaratıcının her türlü hareket, davranış, düşünce ve duyguya vâkıf olduğu bildirilir.
Mülk (Tebâreke) Sûresinin Gizemi, Anlamı, Faydası, Sırları ve Faziletleri

Resûlullah (s.a.v) buyurdu ki: “Kur’ân-ı Kerim’de otuz âyetlik bir sûre vardır. Sahibine (onu okuyana kıyamet gününde) bağışlanıncaya kadar şefâat eder. Bu sûre, Mülk sûresidir.”(Ebû Dâvud)

“Kur’ân-ı Kerim’de otuz ayetlik bir sure vardır. Her kim o sûreyi uyuyacağı zaman okursa, o kişiye otuz sevap yazılır, otuz günahı silinir, otuz derece yükseltilir. Allah-u Teala, o kişiye bir melek yollar. O melek, o kişinin üzerine kanadını gererek, uyanıncaya kadar onu her şeyden korur.  O sûre, kabirde kendisini okuyan o kişi için (azap olunmaması) mücâdele verir. İşte o sûre, Mülk (Tebâreke) suresidir.” (Deylemi)

Mülk sûresini çok okuyan kişi, günahları yüzünden Cehenneme atılması emr olununca, göğsünden bir nûr parladı ve şöyle duâ etti: “Allah’ım! Senin kulun beni okuyor ve şefâat edileceğini umuyordu.” Bunun üzerine Allah-u Teâlâ, o kulun cennete girmesini emretti.

Her gece okumaya devam edenler, ölüm anındaki fitnelerden (şeytanın aldatmasından) korunur ve umulur ki şehâdet getirerek âhirete göç eder.

Mülk suresini okumanın fazileti nedir? Mülk Suresi Tebareke Hangi Hastalıklar için Okunur?

Göz ağrısı çekenler, üç gün devamlı bu sureyi okumaya devam ederse, Allah’ın (c.c.) izni ile şifâ bulurlar.

“Her kim, Secde sûresi ile Mülk sûresini okursa, ona yetmiş iyilik yazılır, ondan bu sebeple yetmiş kötülük düşürülür ve o, bundan dolayı yetmiş derece yükseltilir.” (Darîmî)

“Mülk sûresinin her Müslümanın kalbinde olmasını (onu ezberlemesini) arzu ederdim.” (Suyûtî)
“Her kim, yatsıdan sonra Mülk ve Secde sûrelerini okursa, bu iki sûreyi Kadir gecesinde okumuş gibi sevâb almış olur.” (Tirmizî)

“Her kim, Secde ve Mülk sûrelerini geceleri okursa, o kimse çok sevâb kazanmış ve çok iyi ve güzel bir iş yapmış olur.” (Heysemî)

Mülk Suresi neye iyi gelir?

“Her kim, her gece Mülk sûresini okursa, Allah-u Teâlâ, bu sûreyi okuması sebebiyle o kişiyi kabir azâbından kurtarır.” (Nesâî)

“Kur’ân’da, sadece otuz âyetten ibâret bir sûre vardır ki, okuyanını Cennete girdirinceye kadar savunur. O sûre, Mülk sûresidir.” (Taberânî)

“O sûre, (azaba) engel olucudur ve (azaptan) kurtarıcıdır. Kendisini okuyan kimseyi kabir azâbından kurtarır.” (Tirmizî)

“Cenâze, kabre konulduğunda, azab melekleri, ölünün ayak tarafından gelmek istediklerinde, ayaklar: ‘Buradan gelemezsiniz. Çünkü sâhibim üzerimde Mülk sûresini okurdu’ der. Bu defâ melekler, baş tarafından gelmek isterler. Bunun üzerine baş: ‘Buradan gelemezsiniz. Çünkü sahibim Mülk sûresini okurdu’ der. Bu defâ melekler, göğüs tarafından gelmek isterler. Bunun üzerine göğüs: ‘Buradan gelemezsiniz. Çünkü sâhibim Mülk sûresini okuyup, ezberlemiş, bende (göğsünde, kalbinde) toplamıştır’ der (Mülk sûresi meleklere engel olur). Bu nedenle bu sûreye, kabir azâbına mâni olup, engellediği için El Mâni’â adı verilmiştir. Geceleri Mülk sûresini okuyanlar, büyük servete kavuşurlar ve güzel amel işlemiş olurlar.” (Hakim)

“Secde ve Mülk sûrelerini okuyunuz. Zira bu iki sûrenin her âyeti, diğer sûrelerin yetmiş âyetine bedeldir.” (Tirmizî)

Resûlullah (s.a. v), Secde ve Mülk sûrelerini okumadıkça uyumazdı.
(Ahmed bin Hanbel)

Peygamberimiz (s.a.v), Mülk sûresi’nin fazileti konusunda şöyle buyurmuşlardır: “Kim, bu sûreyi okursa affedilir.”

“Mülk sûresinin, ümmetimden her insanın kalbinde olmasını severim.’

“Mülk sûresi, kötülüklerden engelleyici ve kurtarıcıdır. Gece okuyup, yatan, o gece ölürse, kabirde ona yoldaş olur.”

Mülk sûresini, okumak, ezberlemek, eş, çocuklar ve çevremizdekilere öğretmek lâzımdır. Çünkü bu sûre kurtarıcıdır, kendisini okuyan kişiyi, Allah (c.c.) katında savunur. Eğer ezberlenmişse, Allah-u Teâlâ, ezberleyenin kurtarılmasını ister ve onun isteğini kabûl eder. Bu vesîle ile ezberleyen kişiyi kabir azabından kurtarır.

Kötülüklerden korunmak ümidi ile de okunur. Sabah namazının ardından 1 defâ okuyan çeşitli lûtuflara mazhar olur.

Gece yarısı, 2 rekât Allah (c.c.) rızâsı için namaz kılarken, 1. rekâtta Fâtihâ’dan sonra Mülk sûresinin 15. âyeti, 2. Rekâtta da Fâtihâ’dan sonra diğer 15 âyeti okuyup, namaz bitince; 11 defâ “Yâ Dâim, Yâ Hayy, Yâ Ferd, Yâ Vitr, Yâ Kadîm, Yâ Ehad, Yâ Samed, Sallallahû alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed” denildikten sonra, isteğini hâcetini dile getirenin dileği kabul görür.

Gece, sabaha doğru; Allah (c.c.) rızâsı için 2 rekât namaz kılıp, ardından 21 Mülk sûresi okuyup, sıkıntının veya derdinin gitmesi için duâ eden, Allah’ın (c.c.) izni ile sıkıntılardan kurtulur.
Günde 41 defa okuyan, belâlardan korunur. Kabir azâbı çekmez. Her gece, Mülk ve Secde sûrelerini okuyanlara kabir suâli olmaz.

Mülk sûresini çok okuyan kişi, günahları yüzünden Cehenneme atılması emrolununca, göğsünden bir nûr parladı ve şöyle duâ etti: “Allah’ım! Senin kulun beni okuyor ve şefâat edileceğini
umuyordu.” Bunun üzerine Allah-u Teâlâ, o kulun cennete girmesini emretti.

Her gece okumaya devam edenler, ölüm anındaki fitnelerden (şeytanın aldatmasından) korunur ve umulur ki şehâdet getirerek âhirete göç eder.

Göz ağrısı çekenler, üç gün devamlı bu sûreyi okumaya devâm ederse, Allah’ın (c.c.) izni ile şifa bulurlar.

 

Fatiha Suresinin 8 Muhteşem Özelliği (Şifa İçin Fatiha Suresi Okunur mu?)

Yorumlar
  1. Anonim dedi ki:

    Gece yarısı, 2 rekât Allah (c.c.) rızâsı için namaz kılarken, 1. rekâtta Fâtihâ’dan sonra Mülk sûresinin 15. âyeti, 2. Rekâtta da Fâtihâ’dan sonra diğer 15 âyeti okuyup,