enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Şair, Besteci, Orkestra Şefi, Keman Virtüözü ve İstiklal Marşının Bestecisi Osman Zeki Üngör kimdir?

1880 yılında Üsküdar’da dünyaya geldi. Dedesi, Osmanlı Devleti’nin saray orkestrası olan Mızıka-yı Hümayun bünyesinde “Fasl’ı Cedid”‘i (batı enstrümanlarını da içeren fasıl topluluğu) tertip eden Santuri Hilmi Bey; babası Kastamonu Araç ilçemizden Şekerci Hacı Bekir ailesinden Hüseyin Bey’dir.

Şair, Besteci, Orkestra Şefi, Keman Virtüözü ve İstiklal Marşının Bestecisi Osman Zeki Üngör kimdir?
29 Aralık 2022 07:15 | Son Güncellenme: 29 Aralık 2022 08:13
A+
A-

Osman Zeki Üngör hakkında kısa bilgi? Osman Zeki Üngör bestesi ne zaman kabul edildi? Osman Zeki Üngör ne yapmıştır? Osman Zeki Üngör nerede öldü?

Kastamonu Ünlüler

Şair, Besteci, Orkestra Şefi, Keman Virtüözü ve İstiklal Marşının Bestecisi Osman Zeki Üngör kimdir?

Osman Zeki Üngör, 1880 yılında Üsküdar’da dünyaya geldi. Dedesi, Osmanlı Devleti’nin saray orkestrası olan Mızıka-yı Hümayun bünyesinde “Fasl’ı Cedid”‘i (batı enstrümanlarını da içeren fasıl topluluğu) tertip eden Santuri Hilmi Bey; babası Kastamonu Araç ilçemizden Şekerci Hacı Bekir ailesinden Hüseyin Bey’dir.

Beşiktaş Askeri Rüştiyesi’nde okudu. 1891’de girdiği Mızıka-yı Hümayün’da yeteneğiyle II.Abdülhamid’in dikkatini çekti. Batı müziği öğrenimi görerek konser kemancısı oldu. Büyükbabası Santuri Hilmi Bey’in kurduğu Mızıka-yı Hümayun faslı Cedidi’nde ve Saffet Atabinen’in ilk defa düzenlediği senfoni orkestrasında başkemancı olarak çalıştı. Binbaşı rütbesiyle de Saray Orkestrası Şefi oldu.

Mızıka-yı Hümayun’da öğretim görevinde bulundu. İstanbul Erkek Muallim Mektebi’nde öğretmenlik yaptı. Bağımsız kadrosu olan ilk Türk senfoni orkestrasıyla Union Française’de haftalık halk konserleri verdi. Musiki Muallim Mektebi’nin müdürlüğünü yaptı.

Avrupa şehirlerinde de orkestralar idare ederek konserler veren Üngör; asıl ününü Mehmed Akif Ersoy’un İstiklal Marşını 1922 senesinde besteleyerek elde etti. Cumhuriyet’in İlanı’ndan sonra vazifesini Ankara’ya naklederek Ankara Riyaset-I Cumhur Musıki Hey’eti Şefi oldu.

Musıki Muallim Mektebi’nin kurulmasında önemli rol oynayan Üngör; 1924-1934 seneleri arasında bu okulun müdürlüğü vazifesinde bulundu.

1934 senesinde emekliye ayrılan Üngör; bir müddet de Teşvikiye Caddesi’nde Maçka Palas’ta oturmuş, 1958 senesinde de İstanbul’da vefat etmiştir. Cenaze töreninde Mehmet Akif Ersoy’da olduğu gibi özel izinle İstiklal Marşı çalınmıştır. Cenazesi Karacaahmet mezarlığına defnedilmiştir.

BAŞLICA ESERLERİ:

İstiklal Marşı, İlim Marşı, Azmü Ümit Marşı, Töre Marşı, Türk çocukları, Cumhuriyet Marşı.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.