enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Sağlıklı Dişler ve Diş Etleri için Neler Yapılmalıdır? (Ağız ve Diş Sağlığı İçin Neler Yapılabilir?)

Diş hijyeni her yaştan insan için önemlidir.

Sağlıklı Dişler ve Diş Etleri için Neler Yapılmalıdır? (Ağız ve Diş Sağlığı İçin Neler Yapılabilir?)
27 Ekim 2022 17:53 | Son Güncellenme: 27 Ekim 2022 18:42
A+
A-

Diş hijyeni her yaştan insan için önemlidir. Yıllar geçtikçe, birçok yetişkin ağız bakım tekniklerinin de biraz ayarlanması gerektiğini keşfettiğinde şaşırabilir.

İşte Diş ve Diş etleri sağlığı için yapılacaklar;

DİŞLERİNİZİ DOĞRU FIRÇALAYIN 

Öyle görünmeyebilir, ancak dişlerinizi fırçalamanın doğru ve yanlış bir yolu vardır. Ne tür bir diş fırçası kullanmanız gerektiğinden emin değilseniz, dişlerinizdeki mineyi aşındırmaması için yumuşak kıllı bir diş fırçası aramanızı öneririz. Ek olarak, ağzınıza rahatça oturan bir diş fırçası başlığına sahip bir diş fırçası bulmak istiyorsunuz.

Unutmayın, diş fırçanızı yılda en az üç kez değiştirmelisiniz; kılların yıpranmaya başladığı zamanın geldiğini anlayacaksın.

Dişlerinizi düzgün bir şekilde fırçalamak için:

  • Diş fırçanızı 45 derecelik bir açıyla kısa, ileri geri daireler çizerek hareket ettirin.
  • Dişlerinizin iç ve dış yüzeylerini temizlediğinizden emin olun.
  • Dişlerinizi fırçaladıktan sonra 30 dakika yemek yemekten kaçının.

DÜZENLİ DİŞ İPİ KULLANIN

Günde en az bir kez diş ipi kullanılması önerilir. Dişlerinizin arasını temizlemek çürüklerin , diş eti hastalıklarının ve plağın önlenmesine yardımcı olacaktır.

SİGARADAN KAÇININ

Sigara içmenin ağız ve dişleriniz üzerindeki etkileri ile ilişkili birçok diş riski vardır. Bu risklerden bazıları sizi şaşırtabilir.

Ağız kokusu: Sigara dumanı akciğerlere çekildikten sonra burun ve ağızdan dışarı verilir. Ancak nefes verildikten sonra bile, duman kimyasalları ve kalıntılar ağzınızda ve solunum yollarında kalır ve bu da ağız kokusuna neden olabilir.
Dişlerde renk değişikliği: Sigara dumanından kaynaklanan katran ve nikotin dişlerinizi lekeleyerek sararmasına neden olabilir. Sigara içmek dilinizin rengini bile bozabilir. Bu lekelerin evde temizlenemeyeceğini ve diş hekiminizin muayenehanesinde profesyonelce çıkarılması gerektiğini unutmayın.
Diş eti hastalığına yakalanma riskinde artış: Sigara kullanımı, diş eti hastalığında önemli bir faktör oynuyor. Sigara içmek bağışıklık sisteminizi zayıflatır ve vücudunuzun enfeksiyonlarla savaşmasını zorlaştırır, ayrıca buna plaktan kaynaklanan hasar da dahildir.

DİŞ DOKTORUNUZU DÜZENLİ ZİYARET EDİN

Diş muayeneleri, diş bakımının önemli bir parçasıdır.  Yukarıda belirtildiği gibi, günde iki kez doğru şekilde fırçalamak ve diş ipi kullanmak ağız ve diş sağlığı önemlidir. Ayrıca, dengeli bir diyet sürdürmek dişlerinizi ve diş etlerinizi güçlü tutmanıza yardımcı olabilir.

Diş hekimliği, boşluklardan, diş eti hastalıklarından, mine aşınmasından, diş eti iltihabından ve periodontitisten kaçınmaya yardımcı olur. Sağlıklı diş alışkanlıklarını teşvik etmek için, tüm bireylerin diş hekimleriyle, genellikle altı ila 12 ayda bir düzenli kontroller planlamaları önerilir.

Bu makale yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve tıbbi tavsiye verme amacı taşımamaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.