enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

İnsan Neden Helak Olur? (Dokuz Büyük Günah Nedir?)

Ebu Hureyre (r.a) Resulullah (s.a.v)’den şöyle rivayet eder: “ Yedi helak ediciden sakının” Dediler ki: “Onlar hangileridir ey Allah’ın Resulu? Resulullah (s.a.v) dedi ki: “ Allah’a şirk koşmak, sihir, Allah’ın haram kıldığı canı haksız yere öldürmek, yetimin malını yemek, faiz yemek, cihaddan kaçmak, hiçbir şeyden habersiz namuslu mümin kadınlara zina iftirasında bulunmak.”

İnsan Neden Helak Olur? (Dokuz Büyük Günah Nedir?)
A+
A-
Bismillahirrahmanirrahim;
Cuma’yı Beklerken- Cuma Vaazı
İNSANI HELAK EDEN DOKUZ ŞEYİ ÖĞRENELİM
Esselamü aleyküm! Kıymetli kardeşlerim!
Dünyada açlık çeken insanlar var. Manevi yoksunluk da bir o kadar önemli. Mübarek cuma günü öncesi, manevi yönden bazı eksikliklerimizi Allah Rasülü’nün (s. a. v.) dilinden okuyup öğrenmeye ne dersiniz?
1. Dünyayı, dünya ehline bırakınız. Zira, kim ki dünyadan, kendine yetecek olandan fazlasını alacak olursa, farkına varmadan ölüm sebebini almış olur. (Hz. Enes r. a.’den naklen)
2. Çocuğuna çok merhametli olan şu kadını görüyorsunuz değil mi? Nefsim kudret elinde olan Allah’a yemin ederim ki, Allah Teala mü’minlere, şu kadının çocuğuna olan merhametinden çok daha merhametlidir. (Hz. İbni Ebi Evfa r. a.’den)
3. Yemeğinizi toplu halde yiyiniz. Başlarken Allah’ın ismini anınız. Bu takdirde onda sizin için bereket vardır. (Hz. Vahşi r. a.’den)
4. Anlayışta, Kur’an üzerinde toplanınız. İhtilaf ettiğinizde kalkınız. (Hz. Cündüb r. a.’den)
5.Helak edici şu yedi şeyden kaçınınız: 1: Allah’a ortak koşmaktan, 2. Sihir yapmaktan, 3. Haklı durum (savaş hali) hariç, Allah’ın haram kıldığı cana kıymaktan, 4. Faiz yemekten, 5. Yetim malı yemekten, 6.
Savaş günü harpten kaçmaktan, 7. Habersiz mü’min, habersiz temiz hanımlara iftira atmaktan kaçınınız. (Hz. Ebu Hureyre r. a.’den)
6. Sarhoşluk veren içkiden kaçınınız. Zira, o her şerrin anahtarıdır. (Hz. Sehl İbni hayseme r. a.’den)
7. Büyüklenmekten kaçınınız. Zira, kul kibirlenmekte o kadar devam eder ki, Allah Teala bu kulumu cebbarlardan (zorbalardan) yazın” buyurur. (Hz. Ebu Ümame r. a.’den)
8. Allah’ın yasakladığı kötü şeylerden sakınınız. Bunlardan birine kim düşerse, Allah’ın örttüğünü o da gizli tutsun. Allah’a tövbe etsin. Zira, her kimin durumu bize açıklanırsa, Allah’ın kitabının hükmünü o kimse üzerinde uygularız. (Hz. İbni Ömer r. a.’den)
9. İmamlarınızı en hayırlı olanlarınızdan yapın. Zira, onlar sizinle sizin Rabbiniz arasında öncü ve aracıdırlar. (Hz. İbni Ömer r. a.’den)
Allah hepimizi bildikleri ile amel edenlerden eylesin. Allah’a emanet olunuz.
Şakir Tarım
Gazeteci Yazar
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.