enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Sabahları Daha Dinç Nasıl Kalkılır? (Daha İyi Uyumak ve Yenilenmiş Uyanmak İçin 8 İpucu)

Sağlıklı beslenme ve fiziksel egzersiz, sağlık için çok önemlidir, ancak çoğumuz uykunun önemini gözden kaçırırız. Yetersiz uyku ruh halini etkileyebilir, konsantrasyonu bozabilir veya kiloyu düzenleyen hormonları bozabilir.

Sabahları Daha Dinç Nasıl Kalkılır? (Daha İyi Uyumak ve Yenilenmiş Uyanmak İçin 8 İpucu)
19 Ağustos 2022 21:54 | Son Güncellenme: 20 Ağustos 2022 00:40
A+
A-

Uyku beyni besler. Gün boyunca aktif ve uyanık kalmamıza yardımcı olur. Ve hayatımızın yaklaşık üçte birini uyuyarak geçirmemizin birçok nedeni vardır.

İşte uykunuzu iyileştirmenin ve daha dinç kalkmanıza yardımcı olabilecek 8 İpucu;

1. Daha iyi uyumaya söz verin

Sağlıklı uyku alışkanlıkları geliştirmek bağlılıkla başlar. Bir arkadaşınıza veya sevdiğinize uykuyu bir öncelik haline getirdiğinizi söyleyin. Başkalarına söylemek, sizi sorumlu tutacak ve hedefinize bağlı kalmanızı daha olası hale getirecektir.

2. Uyku vakti rutini oluşturun

Düzenli uyku alışkanlıkları oluşturmak, ne kadar uyuduğunuz kadar önemli olabilir. Hafta sonları bile her gün aynı saatte yatıp aynı saatte uyanmayı hedefleyin.

3. Uyku dostu bir ortam yaratın

Uyurken odanız tamamen karanlık olmalıdır. Yatağınızı pencerelerden uzağa yerleştirin ve karartma perdelerini deneyin ya da güneş sizi sabah erkenden uyandırıyorsa göz maskesi kullanın.

Uyku ortamınızın sessiz olduğundan emin olun. Yatmadan önce cep telefonunuzu kapatın veya ‘rahatsız etmeyin’ ayarını etkinleştirin. Genel olarak, yatakta elektronik bir cihaz kullanmamaya özen gösterin.

4. Yatak odanızı serin tutun

Yatak odanızı  18 ila 24 derece arasında tutmayı hedefleyin. Size uygun sıcaklığı bulun.

Sabahlar Daha Dinç Nasıl Kalkılır? (Daha İyi Uyumak ve Yenilenmiş Uyanmak için 8 İpucu)

 

5. Düzenli egzersiz yapın

Çoğu çalışma, haftada üç ila dört kez düzenli egzersizin uykuyu iyileştirmeye yardımcı olduğunu göstermektedir. Sabah veya öğleden sonra egzersiz yapmak genellikle en iyisidir. Gece egzersiz yapıyorsanız, egzersizinizin adrenalin artışı uykunuzu bozabileceğinden yatmadan 2 saat önce egzersiz yapmamaya çalışın.

6. Yatmadan önce ağır yemeklerden kaçının

Yatmadan önce ağır yemek yemekten kaçının. Bu, mide ekşimesine veya şişkinliğe yol açabilecek karbonhidrat oranı yüksek yiyecekleri içerir. Bunların her ikisi de rahatsızlığa neden olabilir ve uykuyu bozabilir.

7. Sabah ışığına maruz kalma

Kendinizi her sabah güneş ışığına maruz bırakmak, gün boyunca uyanık kalmanıza yardımcı olacaktır. Dr. Quan, uyku programınızı düzenli tutmanıza da yardımcı olacağını söylüyor.

Kışın, 30 dakika boyunca bir ışık terapi kutusunun önünde oturmayı deneyin. Yaz aylarında sabahları yürüyüşe çıkın. Gözlerinizi ışığa maruz bırakmak için güneş gözlüklerinizi cebinizde bırakın.

8. Nikotin ve kafeini sınırlayın

Sigaradaki nikotin, kalp atış hızını ve beyin aktivitesini artırır ve uykunuzu bölebilir. Bırakmakta sorun yaşıyorsanız, doktorunuzdan yardım alabilirsiniz.

Kafein bir uyarıcıdır ve vücutta yaklaşık 6 saat aktif kalır. Kahveyi akşam 17.00’de içerseniz, akşam 22.00’de yatmaya gittiğinizde hala etkisi devam eder. Kafeine duyarlıysanız, öğle yemeği saatinde kahve veya soda içmeyi bırakın

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.