enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Riskli Bina ve Daire Sahiplerinin ne yapması gerekiyor? (Riskli Bina Tespiti Nasıl Yapılır?)

Yıkılma ya da ağır hasarlı olma seçeneği bulunan binalara, dairelere ve yapılara riskli yapı grubunda diye ifade edilir. Belediye ve ilgili kuruluşlar tarafından inceleme yapılarak binanın riskli yapı olup olmadığı belirlenebiliyor. Teknik verilere dayanan bu incelemeye ise riskli yapı tespiti denir.

Riskli Bina ve Daire Sahiplerinin ne yapması gerekiyor? (Riskli Bina Tespiti Nasıl Yapılır?)
19 Şubat 2023 08:35 | Son Güncellenme: 19 Şubat 2023 08:48
A+
A-

Riskli bina tespiti kim yapar? Riskli bina raporu nereden alınır? Riskli bina tespitini kim isteyebilir? Riskli bina yıkım kararı nasıl alınır?

10 ilimizi etkileyen ve yerle bir eden depremden sonra tüm vatandaşlarımız oturdukları binanın, dairenin veya kullandıkları dükkanın, çocuklarının okuduğu okulun depreme karşı dayanıklı olup olmadığını araştırmaya, binanın ve zeminin riskli olup olmadığını öğrenmeye ve de çıkan sonuca göre nasıl hareket edeceğini merak etmeye başladı.

BİNA VE SİTELERDE OTURANLARIN BİNA VE ZEMİN TESPİTİ İÇİN NASIL KARAR ALMASI GEREKİYOR?

Bina ve sitelerde oturanlar mülk sahipleri veya kiracılar nasıl hareket etmesi ve hangi hukuki yöntemlere başvurmaları ve neleri yapmaları gerekiyor? Avukat Ali Güvenç Kiraz sosyal medya hesabından bu konuda önemli bilgiler paylaşarak bina, site, daire, özel okul ve dükkan sahiplerinin veya kiracılarının nasıl davranması ve hangi yollara başvurması gerektiğini anlattı.

BİNASININ RİSKLİ OLDUĞUNU DÜŞÜNENLER NE YAPACAK?

Binasının riskli olduğunu düşünen herkes 6306 sayılı kentsel dönüşüm yasasına göre riskli yapı tespiti yaptırabilir. Bu konuda apartmanda karar alınmasına, genel kurul toplanmasına gerek yoktur. 1 kişi %1, binde bir ne hissesi olursa olsun binasından karot aldırabilir.
Riskli yapı tespiti yapıldıktan,itirazlı/itirazsız kesinleştikten sonra bina için 2 adet yol vardır, bina ya yıkılacak ya da güçlendirilecektir. Binanın yıkımı için gerekli olan oran arsa payının (malik sayısının değil) 2/3’ü yani %66,7’dir. Bu konuda TOPLANTI ZORUNLULUĞU YOKTUR.

BİNASINI GÜÇLENDİRMEK İSTEYENLER NE YAPACAK?

Binayı yıkmak yerine Güçlendirmek isteyenler için ise Kat Mülkiyeti Kanunu 19/2.maddesi gereğince bağımsız bölüm sayısının 4/5 çoğunluğu ile karar alınmak zorundadır. GÜÇLENDİRME KARARI İÇİN TOPLANTI YAPMAK ZORUNLUDUR. Belediye 4/5 karar ile güçlendirme ruhsatını vermek zorundadır.

BİNADA ÇOĞUNLUĞA UYMAYAN MÜLK SAHİPLERİNİN DURUMU NASIL OLACAK?

2/3 ile yıkılıp yeniden yapılması kararına katılmayan 1/3’e ihtarname gönderilir 15 gün süre verilir ve karara katılması istenilir eğer bu süre içinde karara katılmazsa 15. günden sonra payı açık arttırma ile satılır. Hiç kimse size aman imzalama derse inanmayın eviniz satılır.

BİNANIN GÜÇLENDİRME KARARINA UYMAYANLAR NE OLACAK?

Güçlendirme kararına katılmayan malik için kat mülkiyeti kanununa göre ödemesi gereken bedele her ay %5 yıllık %60 yasal faiz uygulanır. Yani 100 bin tl ödeyi güçlendirme yapabilecekken muhalif olduğunuz için 160 bin tl ve avukatlık ücreti masrafları ödemek zorunda kalırsınız.

 

BİNANIN GÜÇLENDİRMESİ NASIL YAPILIR?

Güçlendirme yapabilmek için;
1) Riskli yapı kesinleşmeli
2) Kat malikleri toplantıya çağrılmalı ve 4/5 ile karar alınmalı
3) Teknik rapor ile güçlendirmenin mümkün olduğu anlaşılmalı
4) Belediyeye başvurulmalıdır

İlçe belediyesi bu süreci tamamlamış bir apartmanı Red edemez.

BİNASINI YIKIP YENİDEN YAPTIRMAK İSTEYENLERE KOLAYLIK VAR MI?

Binasını yıkıp yeniden yaptırmak isteyenler 2/3 arsa payı çoğunluğu kararı ile isterlerse kat karşılığı, isterlerse bedel karşılığı inşaat yaptırabilirler. Bedel karşılığı inşaatta 600 bin tl ve 5 daireye kadar konutlarda %6 ve işyerlerinde %4,5 faizi devlet sizin adınıza ödüyor.

BİNASINI GÜÇLENDİRMEK İSTEYENLERE KOLAYLIK VAR MI?

Güçlendirme yapmak isteyenler için ise 240 bin tl güçlendirme kredisini %6 faizi devletin sizin adınıza ödemesi kaydıyla alabilirsiniz. Kredi faiz desteği sadece Bakanlığın anlaşma yaptığı bankalar tarafından kullanılması ile mümkündür.

BİNASI VE DAİRESİ RİSKLİ ÇIKAN EVSAHİBİ VEYA KİRACI NASIL HAREKET ETMESİ GEREKİYOR?

Binası riskli çıkan malikler binası riskli yapı ise 18 ay riskli alanlarda 48 aydır. Kira yardımı alabilmek için mevcut adresten taşınılmış olması veya binanın yıkılması tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde başvurmuş olmak gereklidir. Kiracılarda kira yardımı talebinde bulunabilir.

BİNADA OTURANLARDAN BİRİ RİSKLİ YAP TESPİT SÜRECİNİ ENGELLEYEBİLİR Mİ?

Binasını riskli yapı yaptırmak için riskli yapı tespiti yaptırmak isteyenleri kimse engelleyemez hiç kimse riskli yapı tespiti için gelen lisanslı kuruluşa kapısını açmama hareketinde bulunamaz. RİSKLİ YAPI TESPİTİNİ ENGELLEYENLER SUÇ İŞLEMİŞ SAYILIRLAR.

2019 yılında binaya çürük raporu aldırıp yıktırdım. Benim arsa payım %27 kalan pay tek bir aile ait Almanya’da yaşıyorlar hiç bir seçeneğe yanaşmıyorlar ne yapabilirim?

İzalei şuyu davası açabilirsin bunun dışında bir seçenek gözükmüyor maalesef

Özel okul müşterisi olarak haklarımız neler olabilir, talep edebileceğimiz şeyler var mıdır, yöntemler nedir? Örneğin problemli çıkarsa, erken kayıt ücreti iadesi vesaire gibi konular gündeme gelebilir mi?

Özel okul müşterisi olarak okulun bu konuda özel rapor almasını ve sizlere sunmasını isteyebilirsiniz bunu yapmazlarsa 6306 sayılı yasa 7/2 b maddesi gereğince Çevre ve Şehircilik il müdürlüğüne şikayet ederek onlar tarafından yaptırılmasını sağlatabilirsiniz

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.