enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Ölen Kişinin Bankadaki Parası Kime Kalır? Banka Hesabından Parası Nasıl Alınır?

Kişinin yaşamı sona erdikten sonra geriye bıraktığı sorulardan biri de miras paylaşımı oluyor. Genellikle bankada biriktirilen para aile ve mirasçı olma hakkına sahip kişilere pek söylenmediği için vefat eden kişinin yakın çevresi bunu araştırma ihtiyacı hissedebiliyor.

Ölen Kişinin Bankadaki Parası Kime Kalır? Banka Hesabından Parası Nasıl Alınır?
A+
A-

Ölen Kişinin Bankadaki Parası Kime Kalır? Banka Hesabından Parası Nasıl Alınır?

 

Mirası bölüştürülecek kişi yaşamı esnasında banka hesabına bakma hakkına sahip olan kişileri, noter ile belirlememişse bu hak mirasçılarına verilir. Bankadaki paraya erişim izni, ölümün ardından üçüncü kişilere verilemez.

Bankadaki parayı çekebilmek için mirasçılık belgesi diğer ismiyle veraset ilamı gerekmektedir. Bu belgeyi alabilmek için notere ‘ölüm belgesi’ ile başvurulmalı. Başvurunun ardından alınan mirasçılık belgesinde adı geçen mirasçılar hariç kimseye bankada bulunan parayı çekme hakkı tanınmamaktadır.

 

Peki ölen kişi ardından miras değil de borç bırakmışsa bu durumda ne yapılmalı?

 

Öncelikle borcunun bulunup bulunmadığını öğrenebilmeniz için ilgili bankaya mirasçılık ve ölüm belgesini göstererek, banka hesabını sorgulamanız gerekmekte.

 

Eğer ki ödeyebileceğiniz miktardan daha fazla bir borç ile karşı karşıyaysanız reddi miras işlemi ile bu borcu ödeme sorumluluğundan sıyrılabilirsiniz. Reddi miras işlemini gerçekleştirmek istiyorsanız eğer dava açmanız gerekmektedir. Kimi durumlarda ise borç sildirme işlemi uygulanabilir.

Ölen Kişinin Banka Hesabındaki Para Nasıl Çekilir?

 

Noter veya sulh mahkemesine yapılan başvurunun ardından alınan veraset ilamı size para çekme işlemi esnasında yardımcı olacaktır.

 

Veraset ilamı hazırlanırken mirasçılar arasında belirlenen bir kişiye 120 TL gibi bir ücret karşılığında vekalet verebilirsiniz. Bu işlem sayesinde bir kişi tüm mirasçılar adına işlem yapabilir ve size zaman kazandırır.

 

Öncelikle kişinin hangi banka hesaplarında parası olduğunu öğrenebilmeniz için banka şubelerinden işlem yapmanız gerekmektedir. Buna alternatif olarak veraset ilamı ile Bankalar Birliği’ne de başvurabilirsiniz.

 

Bankalar Birliği’ne verilen dilekçelere dönüt daha geç alındığından, bankalara dilekçe vermek zaman açısından daha avantajlı olacaktır.

 

Bu işlemler gerçekleştikten sonra, bankaya başvurulur. Paylaşılacak olan mirastan vergi düşürülür ve kalan para mirasçılar arasında bölüştürülerek, mirasçıların hesabına aktarılır. Eğer miras kalan para Türk lirası değil de farklı bir birim ise önce Türk lirasına çevrilir daha sonra mirasçının banka hesabına yatırılır.

Bankanın ödeme sırasında kesinti yapmasına engel olmak için veraset ve intikal vergisini ödemeniz gerekir. Bu vergi ödendikten sonra vergi dairesinden ödeme dekontu özelliğini taşıyan bir tasdikname alınır. Tasdikname sayesinde bankanın ödemede kesinti yapmasını önlemiş olursunuz.

 

Bununla birlikte bankadaki parayı çekmek için herhangi bir vakit sınırlaması yok. On yıl süreyle bankadaki borçlar ve miraslar talep olmaması durumunda banka tarafından korunuyor. On yıllık süre dolduktan sonra hesaptaki tüm para TMSF’ye aktarılmakta.

 

Vefat eden kişinin banka hesabını kapatmak için ise ilgili bankaya veraset ilamı ile birlikte bir dilekçe hazırlamanız gerekmekte. Bu dilekçenin ardından ölen kişiye ait olan banka hesapları, kredi kartları kapatılacaktır.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.