enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Misafirlere İkram Nasıl Olmalıdır? (Misafire İkram Hakkında Ayet ve Hadisler)

Misafiri ağırlamak ve ona ikramda bulunmak güzel ahlâkî meziyetlerdendir. Hz. Ibrâhim aleyhisselamın ve ondan sonraki peygamberlerin sünnetidir. Yüce dinimiz İslamiyet misafiri ağırlamaya ve ona ikramda bulunmaya teşvik etmiş ve bunu olgun bir imanın alâmetlerinden saymıştır.

Misafirlere İkram Nasıl Olmalıdır? (Misafire İkram Hakkında Ayet ve Hadisler)
21 Nisan 2023 00:05 | Son Güncellenme: 20 Nisan 2023 20:59
A+
A-

Misafirin getirdiği ikram edilir mi? Misafir kac Nasibiyle gelir? Misafire ikram sevap mi? Eve gelen misafire nasıl davranılır? Misafire ikram ile ilgili hadisler, Misafirle ilgili hadisler kısa, Misafir berekettir hadis, Misafire ikramda bulunmak sünnet midir? İstenmeyen misafire nasıl davranmalı,

Misafirlere İkramın Faziletleri, Gizemi, Sırrı ve Anlamı Nelerdir?

MİSAFİRLERE İKRAM HAKKINDA AYETLER

(Zariyat 24-27) “İbrahim’in ağırlanan konuklarının haberi sana geldi
mi?” هَلْ أَنْبِكَ حَدِيثُ ضَيْفِ إِبْرَاهِيمَ الْمُكْرَمِينَ

Bir zaman onun yanına girmişler: “Selam” demişlerdi, “Selam dedi, (siz) tanınmamış bir topluluk (sunuz)”

إِذْ دَخَلُوا عَلَيْهِ فَقَالُوا سَلَامًا قَالَ سَلَامٌ قَوْمُ مُنْكَرُونَ

“(Konuklarına yemek hazırlamak için) gizlice ailesinin yanına gitti, semiz bir buzağı getirdi.”

فَرَاغَ إِلَى أَهْلِهِ فَجَاءَ بِعِجْل سمين

“Onu önlerine yaklaştırdı, “Yemez misiniz? dedi.”

فَقَرَبَهُ إِلَيْهِمْ قَالَ أَلَا تَأْكُلُونَ Hud suresindeki 69. Ve 70. Ayetler de bu konu ile ilgilidir.

MİSAFİRE İKRAM HAKKINDA HADİSLER:

1- Misafire 3 gün ikram etmek haktır, lazımdır. Fazlası sadakadır. (Buhârî, Edeb, 31, 85; Müslim, Lukata, 14 1 Ebu Davud, Et’ime 5, (3749)

2- Kim Allah’a ve ahiret gününe iman ederse, misafirine ikram etsin. (Buhari, Edeb 85, Müslim İman 74)

3-Kim namaz kılar, oruç tutar, zekât verir, misafire ikram ederse, cennete girer. (Tergib ve Terhib, C.5/211-12)

4- Melekler, sofranız kurulu oldukça size dua eder. (Hz . Âişe ‘den. (a.g.e.c.5/211-13) tergib ve terhib c5/211)

5- İçinde misafire yemek yedirilen evdeki hayır ve bere- ket, devenin hörgücüne bıçağın tesirinden daha çabuk çoğalır. (a.g.e., c.5/211-14)

6- Misafir ağırlamayan kişide hayır yoktur. (İmam Münziri)

7-Hadis: Misafirlikte, kendine ikram edileni beğenmemek, günah olarak kişiye yeter.

8- Üç yemeğe hesap sorulmaz. 1- İftarda. 2- Sahurda. 3- Misafirlikte yenen yemekten hesap sorulmaz.

9- Misafire ikram etmeyen, ne Ahmet (peygamberimizin diğer adı) ne de İbrahim peygamberden değildir.

10-Peygamberimize bir misafir gelir, evine birini gönderir, evinde bir şey yoktur. “Kim misafir eder?” diye sorar. Ensardan biri; “Ben.” der. Hanımına sorar; “Evde yiyecek ne var?” Hanımı, sadece çocukların yiyeceği olduğunu söyler. “Onları oyala, uyut!” der. Misafir eve gelir, lambaları söndürülür. Misafir yemekleri yer. Ev sahibi karanlıkta yer gibi yapar. Çocuklar ve ev sahibi geceyi aç geçirir. Sabah peygamberimizin huzuruna gelirler. Peygamberimiz mucize olarak, Allah sizin misafirinize yaptığınızdan çok memnun oldu ve şu ayet indi buyurur. (Haşr Suresi 9. Ayet) “Kendilerinin ihtiyacı olsa bile onları (yoksul kardeşlerini) kendilerine tercih ederler.”

وَالَّذِينَ تَبَوَّوُ الدَّارَ وَالْإِيمَانَ مِنْ قَبْلِهِمْ يُحِبُّونَ مَنْ هَاجَرَ الَيْهِمْ وَلَا يَجِدُونَ فِي صُدُورِهِمْ حَاجَةٌ مِمَّا أُوتُوا وَيُؤْثِرُونَ عَلَى أَنفُسِهِمْ وَلَوْ كَانَ بِهِمْ خَصَاصَةٌ وَمَنْ يُوقَ شُحَّ نَفْسِهِ فَأُولَئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ

 

11- Allah İbrahim’i kendine dost edindi. Melekler; “Ya Rabbi İbrahim’i kendine niye dost edindin?” diye sorarlar. Allah’ü Teâla; “Gidin ona misafir olun, kendiniz gö- rün.” diye seslenir. Cebrail, Mikail, israfil insan kılığında evine misafir olarak giderler. Hz. İbrahim hemen semiz bir buzağıyı keser kızartır, önlerine getirir. Melekler; “Bismillahirrahmanirrahiim... Subbuhun, kuddusun, rabbüna ve rabbül melaiketi verruh.” derler. Hz. İbrahim onlara; “Bu sözü bir daha söyleyin, malımın yarısını size vereyim!..” der. Onlar söylerler. “Bir daha söyleyin, malımın hepsini vereyim!..” teklifini eder. Onlar yeni- den bir daha söylerler. “Bir daha söyleyin, beni kendini- ze hizmetçi edinin!..” der. Onlar da söylerler ve derler ki; “Bizler melekleriz, hiçbir şeye ihtiyacımız yoktur.” Hz. İbrahim; “Ben Allah’ın dostuyum, verdiğim hibeden geri dönmem.” der ve bütün malını hibe eder. İşte ilk vakıf budur.

12- Peygamberimiz; “Misafir rızkı ile gelir, ev halkının affina sebep olur, bin bereket, bin rahmet ile gelir. “buyurmuştur. (Nisâb-ül ahbâr)

13- Hz. İbrahim, yalnız yemek yememek için evin 2-3 km çevresinde dolaşır, misafir arardı.

14- Hz. Ömer, misafirine bizzat kendisi hizmet ederdi. Hizmet eden varken niçin kendisinin yaptığı sorulunca; “Misafir bulunan evde, melekler ayakta durur.” hadisini söyledi. “Melekler ayakta dururken, oturmaktan hayâ ederim.” dedi.

15- Peygamberimiz; “Misafirden hizmet beklemek ak- lin noksanlığına işarettir.” demiştir.

16- Hz. İbrahim misafir olarak gelen mecusiye; “Müs- lüman olursan, ikramda bulunurum!..” deyince mecusi darılıp gider. Allah’ü Teâla ona; “Neden ikram etmek için dinini değiştirmeyi şart koştun? Oysa o, beni tanıma- dığı halde (beni kabul etmediği halde) ben ona 70 yıldır rızkını veriyorum.” diye seslenir. (dini, inanışı, siyasi görüşü ne olursa olsun, ikram etmeli…)

17- Evde bulunan şeyleri bol-bol ikram etmeli, misafire verilen çok yemek, israf sayılmaz.

18- Misafir için güzel ve sevap olan, ev sahibinden su ve tuz dışında bir şey istememesidir. Misafir kendisine ne ikram edilirse kabul etmeli ve teşekkür etmelidir.

Kaynak: Hasan Basri Hocaefendi Sohbetleri
(Şeyh Şaban-ı Veli Vakfı)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.