enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Kastamonu’nun ilk Kadın Meclis Üyesi ve Kadın Kahramanlarından Hafız Selman İzbeli Kimdir

Kastamonu’nun ilk Kadın Meclis Üyesi ve Kadın Kahramanlarından Hafız Selman İzbeli hanıma milletvekilliği de önerilmişti. “Hafız olduğum için başımı açmam, başımı açamayacağım için de Milletvekili olamam” diyerek kabul etmemiştir.

Kastamonu’nun ilk Kadın Meclis Üyesi ve Kadın Kahramanlarından Hafız Selman İzbeli Kimdir
17 Aralık 2022 06:55 | Son Güncellenme: 21 Aralık 2022 13:36
A+
A-

Kastamonu’nun Kadın Kahramanları Kimdir? Kastamonu Kadınları, Kastamonulu Ünlüler

Kastamonu’nun ilk Kadın Meclis Üyesi ve Kadın Kahramanlarından Hafız Selman İzbeli; Kurtuluş Savaşı kadın kahramanı olan Hafız Selman İzbeli, Kastamonu doğumludur. Çok zengin bir aileden gelmedir.

Çok zengin bir aileden geldiği için, Milli Mücadelede çarpışacak olan askerlerin iaşelerini sağlayarak karınlarını doyurmuş, Kastamonu’daki diğer kadınları da bir araya getirip askerlere fanila, çorap gibi giyeceklerde örüp giydirmiş hatta cephelere de bu malzemelerden göndermiştir.

Hafız Selman İzbeli; aynı zamanda Müdafaa-i Hukuk Cemiyetinin kadın kurucularından biridir ve Kastamonu’dan çıkan ilk kadın meclis üyesi olarak tarihe geçmiştir.

Mustafa Kemal Atatürk hayranı olduğunu da ifade eden Hafız Selman İzbeli, Atatürk’ün Latince harflere geçiş inkılabına uyarak Türkçe okuma yazmayı öğrenen ilk vatandaşlardan birisidir.

Hafız Selman İzbeli’nin Mustafa Kemal Atatürk ile oturup karşılıklı kahve içtikleri rivayet edilir. Mustafa Kemal Atatürk, Kastamonu ve ilçelerini ziyarete geldiğinde; Milli Mücadeleye olan katkılarından dolayı İzbeli Konağını ziyaret ederek Hafız Selman İzbeliye bizzat teşekkür ettiği söylenmektedir.

Hafız Selman İzbeli; Kurtuluş Savaşı ve Milli Mücadele’nin Kastamonulu kadın kahramanları aynı zamanda Anadolu kadının zor zamanlarda nasıl sıkılmış bir yumruk, bükülmez bir bilek, paslanmaz bir yürek olduğunun nişanesi ve en somut örneğidir.

Hafız Selman İzbeli, Birlik Adına Vatan Bayrak İçin Kadınlarla İstişareler Yapar..
Kastamonu ya Gelen Askerlerin Önüne Geçer Onlara Yemekler Hazırlatırdı..
1919 Kastamonuda 3000 Kadının Toplanmasında Öncülük Yapar..
Dünya Liderlerinin Hanımlarına Yazılar Yazdırmıştır..

Hafız Selman İzbeli, Hep dik duuruşu, yardımları, cesareti Ülkesi ve memleketi İçin elinden geleni yapan Kastamonulu bir kadın kahramanımızdır.

Doğum tarihi bilinmeyen Hafız Selman İzbeli 1 Haziran 1951 yılında ebedi aleme göçer.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.