enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Kastamonu Taşköprü’yü 20 Yıl Sonra Tekrar Ekilen Kendir (Kenevir) Hasadının Heyecanı Sardı

Kastamonu Taşköprü ilçesinde geçtiğimiz Nisan ayında kendir (kenevir) dikim işlemi gerçekleştirilmişti. Günler ve aylar çabucak geçti ve artık kendir hasadına sayılı günler / haftalar kaldı. Yıllar sonra tekrar toprakla buluşan kendir için heyecanlı bekleyişte sürüyor.

Kastamonu Taşköprü’yü 20 Yıl Sonra Tekrar Ekilen Kendir (Kenevir) Hasadının Heyecanı Sardı
1 Ağustos 2022 06:20 | Son Güncellenme: 1 Ağustos 2022 06:41
A+
A-

Taşköprü Postasından Oğuzhan Erdoğan’ın haberine göre; Yaklaşık 20 yıldır ekimi yapılmayan kendir Taşköprü Belediyesi ve Kastamonu Sanayici İşadamları Derneği (KASİAD)’nin de desteğiyle Taşköprü Organize Sanayi Bölgesi’nde Anadolu Kendir AŞ. firmasının yatırıma başlaması ile bu yıl 750 dönüm hektar kendir (kenevir) ekilerek yeniden başlamıştı.

Taşköprü Çiftçisi, Kendir hasadından çok umutlu

Kastamonu Taşköprü’de 48 çiftçinin ekimine başladığı kendirler boylandı ve artık hasada hazırlanıyor.

48 çiftinin 750 dönüm arazide sözleşmeli ekime başladığı Taşköprü’de kendir hasadı ekim ayında yapılacak.

Ekim ayında hasadına başlanılacak olan endüstriyel kendir, tohumu ve lifi açısından çok değerli bir bitki olarak dikkat çekiyor.

KENDİR (KENEVİR) HASADI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Geçmiş dönemde ilçede bulunan iki büyük fabrikada kendir işlenip ilçe ekonomisine büyük katkı sağlanırken, kendirin ekili olduğu tarım arazilerinde ise Taşköprü sarımsağının daha verimli olduğu biliniyor.

Bölge halkı için büyük bir gelir kapısı oluşturan kendirin uzun yıl aradan sonraki ilk hasadında veriminin yüksek olması ve üreticisini memnun etmesi bekleniyor.

Peki Kastamonu Taşköprü Kendirinin Faydaları Nelerdir?

Yağından ayrıca kozmetik, temizlik ve boya sanayinde de faydalanılır.

Kenevir lifleri mükemmel mekanik özelliklere sahip olup, biyolojik olarak parçalanabilen çevre dostu bir lif. İlaç, kâğıt, biyoyakıt, tekstil ve inşaat alanlarından otomotiv sektörüne kadar oldukça geniş bir kullanım alanına sahip olan, petrol ve petrokimyanın kullanıldığı her alanda alternatif bir bitki.

En önemli kullanım alanı olan kenevir lifinin geçmiş yıllardaki tekstil, sicim, halat, çuval vb. üretimlerin dışında, günümüzde, otomotiv endüstrisinde de iç donanım uygulamalarında ve yapı malzemelerinde oldukça fazla kullanım alanı bulunur.

Kenevir liflerinden elde edilen kumaş, uzun ömürlü olması ve elde edilen kıyafetlerin vücudun havalanmasına izin vermesi gibi birtakım özelliklere sahip.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.