enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Kastamonu İnebolu Tahin Helvasının özellikleri nelerdir? (İnebolu Helvasının Tarihçesi nedir?)

Susamın bize sunduğu tahinden elde edilen tahin helva, kökeni yüzyıllar öncesine dayanan doyumsuz ve unutulmaz bir lezzettir.

Osmanlı ve Selçuklu Dönemlerine ait saray sofralarının vazgeçilmezleri arasında bulunan helva, enerji ve lezzetiyle günümüz yemek kültürü içerisinde de yerini korumaktadır.

Kastamonu İnebolu Tahin Helvasının özellikleri nelerdir? (İnebolu Helvasının Tarihçesi nedir?)
12 Ocak 2023 08:10 | Son Güncellenme: 12 Ocak 2023 08:09
A+
A-

Kastamonu Yöresel Lezzetler

Kastamonu il ve ilçelerinde de tahin helva her zaman sofraların vazgeçilmez lezzetlerindendir. Özellikle yüzyıl öncesine dayanan geleneklerle İnebolu ve Tosya ilçelerimizde yapılan tahin helvaların tadı yıllardır hiç değişmeden devam ediyor.

Eskiden Kastamonu ve ilçelerinde çocuğu olan hatta erkek çocuğu olanlar çocuk olduktan sonra çocuğun haberini vermek için komşulara ve çevre köylere helva gönderirdi. Hatta cenazesi olanlarda yine komşularına ve çevre köylere helva ekmek gönderirdi. Bu helva ve ekmeği alanlar ölen kişi için dua eder ve 3 ihlas bir fatiha okurlardı.

Ayrıca; Gurbetteki hemşehrilerimizinde vazgeçemediği lezzetlerden olan ve adı inebolu tahin helvayı her yediğimizde çocukluğumuzda yediğimiz helva tadını ve lezzetini hatırlatıyor. İstanbul ve Ankara’da kurulan Kastamonu günlerinde Taşköprü Reçeli, Kastamonu Pastırması, Kuyu Kebabı, Pekmez, Sarımsak ile en çok satışı yapılan gıdaların başında tahin helva gelir.

Tahin Helva; İlk referanslarına 1.400 yıl öncesinde rastlanan Tahin Helvası, özellikle Osmanlı mutfağı sayesinde Dünya sahnesine yerleşmiştir. Tahin ve şekerden üretilen helva, yüksek besleyiciliği ve doğal yapısı sayesinde bir çok kişinin gıda tercihi olmaktadır.

Özellikle çocuklar, hamile kadınlar ve fiziksel yoğunluğu olan işlerde çalışan kişilerde yoğun şekilde tüketimi olan tahin helvası; içeriğinde olan yüksek yağ, karbonhidrat ve protein kalitesi ile eşsiz bir lezzettir.

İnebolu Tahin Helvasının Faydaları Nelerdir?

İnebolu Tahin helvasının içeriğinde yer alan yoğun vitamin, minarel, kalsiyum, fosfat ve demir sayesinde bir çok faydası bulunmaktadır. Tahin Helvası bir çok kesim tarafından “en sağlıklı tatılardan biri” şeklinde belirtilmekte ve diyet yapan kişilerin menülerinde yer almaktadır. Aynı zamanda hayvansal içeriği olmaması sebebi ile özellikle vegan ve vejeteryan beslenen kişilerin de çok tercih ettiği bir besindir.

Tahin helvasının başlıca faydaları ise şu şekildedir;

Kalsiyum açısından yoğun olması sebebi ile kemik ve kas gelişiminde olumlu bir rolü bulunmaktadır.
Tahin Helvası içerdiği farklı maddeler sayesinde kanseri önleyici ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi vardır. Bu sayede hem daha sağlıklı hem de lezzetli bir seçenek olarak öne çıkmaktadır.
Protein açısından yoğunluğu ile hem vegan hem de vejeteryan beslenme biçimine uygunluğu ile bilinir. Diğer yandan protein ve vitamin zenginliği ile tüm gün size enerji takviyesi sağlar.

Kastamonu merkeznde ve ilçe merkezlerinde tahin helva bulmak mümkün.. Özellikle İnebolu ve Tosya ilçelerimizde üretilen tahin helvalar genel olarak sade, kakaolu, cevizli ve fıstıklı olarak üretilip satış sunuluyor.

Yorumlar
  1. Şerife dedi ki:

    Büyük markaların helvaları adeta saman gibi tat falan yok. İnebolu helvayı ikram edince herkes eski çocukluğumuzun helvası diyorlar. Ancak bu tadı bozmamak gerekir. Şeker pancarından vazgeçmemek gerekir. Cargill kullanılırsa maalesef bizim helvamızın tadı da bozulur ve sıradanlaşır. Tadan her bir arkadaş helva için çok güzel yorumlar yapıyorlar. Üretenler buna dikkat etmesi gerekiyor. 50-60 yıl önce nasıl yapılıyorsa aynen öyle yapılmaya devam edilmelidir. Bu lezzeti bu bu tadı kimsenin bozmaya hakkı olamaz. Macit Helva, Başoğlu ve Zade başka marka var mı bilmiyorum ama lütfen helvamızın tadını bozmayınız. Yoksa o büyüklerimizin kemikleri sızlar bilesiniz.