enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Kızılcık (Kiren) Ekşisi ve Marmelatı Nasıl Yapılır ve Kiren’in Faydaları Nelerdir?

Kiren veya Kızılcık; Ekşi, buruk yani mayhoş olan tadıyla çok dikkat çeken ve bu nedenle de genellikle farklı yöntemlerle tüketilen kiren yani kızılcık meyvesi tam bir vitamin deposudur. İçeriğinde bulunan C vitamini başta olmak üzere A, E, K, B vitaminleriyle potasyum, magnezyum, bakır, kalsiyum ve demir ile insan sağlığı için oldukça yararlı bir meyve türüdür.

Kızılcık (Kiren) Ekşisi ve Marmelatı Nasıl Yapılır ve Kiren’in Faydaları Nelerdir?
11 Eylül 2022 12:30 | Son Güncellenme: 11 Eylül 2022 12:34
A+
A-

YÖRESEL LEZZETLER ( Kiren veya Kızılcık)

KİREN VEYA KIZILCIKTAN NELER YAPILIR?

Kiren (Kızılcık) meyvesinden ekşi, marmelat yapılır. Kızılcık tarhanası da çok meşhurdur. Ayrıca kızılcık kiren suyu da sıkılarak elde edilir. Tam olgunlaştıktan sonra yenmesi de çok hoştur.

PEKİ KİREN VEYA KIZILCIK EKŞİSİ NASIL YAPILIR?

Kiren (Kızılcık ) toplaması oldukça zor ve meşakkatli bir üründür. Kirenler diğer ismiyle kızılcıklar toplanır ve güzelce temizlenir. Köylerde evin önünde ekşi ve pekmez yapmak için yerler hazırdır zaten. Ateş yakılarak ve kazan kurulur. Kiren doğada kendiliğinden yetişen bir meyve türüdür. Özel olarak ta yetiştirilirdi. Ağustos sonu ve Eylül ayı geldi mi Kiren (Kızılcık) toplama zamanı gelmiş demektir. Eskiden Kiren’in hem ekşisi hem de marmelatı yapılırdı.

Önce kiren yani kızılcık kazana dökülür ve kaynamaya bırakılır. Kaynadıktan sonra temiz bir çuvala parça parça alınır Şırapana marifetiyle suyu süzülür çuvalda kalan posa ve çekirdekler atılır.

Çıkan su tekrar kazanda kaynatılır. Bu kaynama süresi uzun bir zaman alır. Yoğunlaşma olana kadar kaynadıktan sonra kıvamına gelen ekşi soğumaya bırakılır. Organik, tamamen doğal ve tamamen temiz bir ürün yani kiren ekşisi çıktı

Evde Kolayca Yapabileceğiniz Kiren (Kızılcık) Marmelatı Tarifi

2 kg kızılcık
1 kg şeker
1.5 şu bardağı su
Yarım limon
1 çay kaşığı limon tuzu
1 çay kaşığı tereyağı


KİREN (KIZILCIK) EKŞİSİ VE MARMELATININ FAYDALARI NELERDİR?

👉Kızılcık, cilt ve diş sağlığına, hücre yenilenmesine, sindirim sistemine ve diyabete faydalıdır. vücudun direncini artırır ve mideye kuvvet verir.

👉İçerisinde bulunan bol miktardaki C vitamini sayesinde gribal enfeksiyonlara karşı da vücudu korur.

👉Doğal kızılcık ekşisinin tadı oldukça kuvvetlidir. bir bardak su ile bir miktar kızılcık ekşisi sulandırıldığında hoş bir içecek elde edebilirsiniz.

👉 İçeriğinde bulunan antioksidan maddeler, vitaminler ve özellikle yüksek oranda C vitamini sayesinde bağışıklık güçlendirici özelliği vardır. Bu sayede vücudun hastalıklarla savaşma mekanizması olumlu etkilenmiş olur.

👉 İçinde barındırdığı antioksidan maddeler ile salik asit nedeniyle kanser oluşumunu ve yayılımını engeller.

👉 Böbreklerinde taş ve kum problemi yaşayan kişilerin şikayetlerine iyi gelme özelliği vardır. Kızılcık suyunun böbrek taşını düşürmede etkili olduğu bilinmektedir.

👉 Melatonin hormonu içerir. Bu özelliği sayesinde uykunun düzene girmesinde rol oynar. Uykusuzluk sorunu yaşayan kişilerin problemlerinin giderilmesinde etkilidir.

👉 İçeriğindeki bazı maddeler sayesinde diş ve diş eti sağlığı için oldukça yararlıdır.

👉 İltihap giderici özelliği vardır. Vücuttaki iltihapların atılmasını sağlarken yara ve yanıkların daha çabuk iyileşmesinde de görev alır.

👉 Bünyesinde bulunan antioksidan maddeler sayesinde cildi güzelleştirirken yaşlanma etkilerinin en aza indirgenmesini sağlar.

 

👉 Lif oranı yüksektir. Bu sayede bağırsak sağlığı için önemli besin maddeleri arasında yer alır.

👉 Kızılcıkta yer alan salik asit kandaki pıhtılaşmanın engellenmesini sağlar. Bu sayede kızılcık tüketimi kanda pıhtılaşma gelişmesi riskinin azalmasını sağlar.

👉 İdrar yolu enfeksiyonlarının önlenmesinde ve iyileşmesinde etkin rol oynar.
İçeriğindeki kalsiyum sayesinde kemik sağlığına iyi gelir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.