enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

İnsanların sağlıklı beslenmeye çalıştıklarında yaptıkları 4 hata

Ne kadar sağlıklı atıştırmalık yerseniz yiyin veya ne sıklıkla egzersiz yaparsanız yapın, birçok insan konu sağlıklı beslenmeye geldiğinde aynı hataları yapıyor.

İnsanların sağlıklı beslenmeye çalıştıklarında yaptıkları 4 hata
13 Aralık 2022 09:27 | Son Güncellenme: 13 Aralık 2022 09:28
A+
A-

Bazen sağlıklı beslenme ile ilgili mesajlar kafa karıştırıcı olabilir. Sağlıklı olduğumuzu düşünerek aslında sağlığımızı olumsuz etkileyebilecek şeyler yapabiliyoruz.

1. Çok Hızlı Yemek

Aceleyle yemek yemek, açlık sancısını gidermeye yardımcı olur, ancak kişinin tok hissettiği doğru sınır açısından yanıltıcı olabilir ve aşırı yemek yeme şansı verir.

2. Düşüncesizce Yemek

Dikkati dağıtarak yemek yemek bugünlerde çok yaygın hale geldi. Kim öğle yemeği saatinde mesajlarını veya sosyal ağlarını yakalamaz, yemek yerken masa başında çalışmaya devam etmez veya akşam yemeğinde ağız dolusu yemek yerken televizyona bakmaz ki? Bir kişinin dikkati dağıldığında aşırı kalori alması oldukça olasıdır. Ayrıca, dikkatsizce yemek yemek, patates kızartması, cips, hazır erişte vb. abur cuburların alımını artırma eğilimindedir.

3. Açlık Dışındaki Nedenlerle Yemek Yemek

Atıştırmalık, genellikle öğün aralarında yenen ve düzenli yemekten daha küçük bir gıda öğünüdür ve bazı insanlar kendilerini aralıksız atıştırma bağımlısı bulurlar. Bu, kişinin vücudun açlık ve tokluk sinyalleriyle senkronize olmadığı, kronik yeme ve kilo alımına yol açtığı zaman ortaya çıkar. Bu da kalp rahatsızlıkları, diyabet vb. hastalıkların riskini artırır.

4. Kahvaltıyı Atlamak

Kahvaltı, günün aktivitelerini devam ettiren çok önemli bir gün başlangıcıdır. İçerisinde protein, lif, vitamin ve mineraller bulunan tahıl, günün başlangıcında sağlıklı bir öğün olmasını sağlar. Kahvaltı ayrıca daha sonraki saatlerde zamansız açlık krizlerini de önler – kilo vermek ve onu uzak tutmak isteyenler için harika bir yol!

Sağlıksız Yeme Alışkanlıklarının Tehlikeleri

Kötü beslenme alışkanlıkları ve kötü gıda seçimleri sağlığı birçok düzeyde etkiler. Bunlar şunları içerir:

  • Enerji seviyelerinin düşürülmesi – Düzenli olarak abur cubur tüketmek, vücut ihtiyaç duyduğu beslenmeyi bu gıda maddelerinden alamadığı için kronik yorgunluğa yol açar. Yetersiz karbonhidrat ve protein ile, abur cubur sadece kan şekeri seviyesinin kısa süre sonra düşmesine neden olarak daha fazla aşerme ve yorgunluğa yol açar.
  • Obezite – Yetersiz beslenme uygulamaları, kolayca yağ birikmesine neden olan aşırı yemeye yol açar. Bir kişi ne kadar kilo alırsa, kronik hastalıklara yakalanma olasılığı o kadar yüksektir.
  • Diyabet – Çok fazla şeker yemek, aşırı yemek, düzensiz zamanlarda yemek yemek vücudun metabolizması ve kan şekerini kontrol etme yeteneği üzerinde stres yaratır . Bu diyabete doğru ilerler.
  • Kalp ve karaciğer hastalığı – Çoğu abur cuburda yüksek yağ ve sodyum alımı, kan basıncını ve kolesterol seviyelerini yükselterek kalp hastalığına yol açabilir. Yağlı yiyecekler, zamanla karaciğer fonksiyon bozukluğuna neden olabilecek yağlı karaciğer birikintilerine neden olur.

Alışkanlıklar bir gecede gelişmezler ve hızla yok olmazlar. Ancak sağlıklı beslenme yolunda atılan küçük adımlar uzun vadede fark yaratacaktır. Anahtar, bugün başlamak ve her gün olumlu değişikliklerle devam etmektir!

Bu makale yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve tıbbi tavsiye verme amacı taşımamaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.