enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Hazır kahve midenizi bulandırır mı? (İçerken bir daha düşünülmeli)

Hazır kahvenin mideyi “tattığı” görüşü bir efsanedir ve şu ana kadar bilimsel verilerle desteklenmemiştir ve içerken bir kez daha düşünmelisiniz.

Hazır kahve midenizi bulandırır mı? (İçerken bir daha düşünülmeli)
24 Nisan 2023 16:09
A+
A-

Kuşkusuz, kahve dünya çapında en popüler içeceklerden biridir. Daha spesifik olarak, sudan sonra en popüler ikinci içecektir.

Ülkemizde yılda yaklaşık 40.000 ton kahve tüketildiği görülmektedir ki bu da kişi başı yıllık 5,4 kg kahve tüketimi ile dünyada 17. sırada yer almaktadır. Tabii ki, bu tüketimin çoğu hazır kahveden geliyor.

Bu nedenle, yeterince kahve içmemize rağmen, adını çevreleyen bazı mitler sürdürülmeye devam ediyor. En yaygın efsanelerden biri, hazır kahvenin midemizi olumsuz etkilemesini istemektir! Öyleyse ne anlamı var? Hazır kahve midenizi bulandırır mı? Bakalım bilim ne diyor…

Kafein hazır kahveyi “ağır” yapar mı?

Yukarıdaki efsanenin dayandığı ilk hipotez, hazır kahvenin yüksek kafein içeriğidir. Bununla birlikte, hazır kahve diğer kahve türlerine kıyasla önemli ölçüde daha az kafein içerdiğinden bu varsayım yanlıştır.

Daha spesifik olarak, bir çay kaşığı kahve tozu kullanılarak hazırlanan bir fincan hazır kahve 65-90 mg kafein içerirken, bir fincan filtre kahve 115-175 mg kafein içerir.

Yukarıdakilere dayanarak, sindirim sisteminiz kafeine duyarlı olsa bile hazır kahve iyi bir alternatif olabilir. Ayrıca kafein içermeyen, aromasını, tadını ve besin değerini koruyan hazır kahve kafeinsiz formda da mevcuttur.

Çalışma sonuçları ne gösteriyor?

Yukarıdaki efsane , Atina Ziraat Üniversitesi tarafından yürütülen yakın tarihli orijinal bir araştırmanın konusuydu . Elde ettiği sonuçlara göre, ister sıcak ister soğuk bir içecek şeklinde olsun, hazır kahve tüketimi, herhangi bir rahatsız edici gastrointestinal semptom veya rahatsızlık ile ilişkili değildi.

Aynı zamanda kahve tüketiminin mide hareketliliğini etkilemediği gibi mide boşalma hızını da etkilemediği görülmektedir. Bu nedenle, yerleşik bir sindirim hastalığı olmadığı sürece hazır kahve tüketimi hazımsızlıkla ilişkili değildir.

Peki yanlış olan ne olabilir?

Bu nedenle, hazır kahvenin herhangi bir sindirim bozukluğu ile ilgili olmadığı sonucuna varıyoruz. Ancak kahvemizi hazırlarken akılda tutulması gereken bazı içme alışkanlıkları vardır.

1.  Yanlış dozaj

Hazır kahveyi “ağır” hale getirebilecek olası bir neden, yanlış hazırlama dozudur. Kahvenizi düzgün yapmak için 4 gr neskafe (kaşık veya çubuk) ve 30 mL suya ihtiyacınız olacak.

Kahve miktarını çok fazla arttırırsanız, kafein içeriğini de arttırırsınız, bu da kahvenizi “ağır” hale getirebilir.

2.  Şeker – süt eklenmesi

Kahvenizi “ağır” yapan bir başka yaygın hata da çok fazla şeker ve süt eklemektir. Eklenen şeker ve süt, kahvenin osmolalitesini değiştirerek sindirim sistemi tarafından emilme hızını etkileyerek kahveyi “ağır” hale getirir. Bu nedenle hazırlama talimatlarını takip edin ve dilerseniz az miktarda şeker ve süt ekleyin.

özetleme

Hazır kahvenin mideyi “tattığı” görüşü bir efsanedir ve şu ana kadar bilimsel verilerle desteklenmemiştir.

Ancak keyifli ve keyifli bir deneyim için, hazır kahve hazırlama talimatlarını, dozajı ve içeceğinize ekleyebileceğiniz diğer malzemeleri de vurgulayarak uyguladığınızdan emin olun.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.