enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Hasan Baltacı Milletvekiliğini mi Yoksa Belediye Başkanlığını mı Tercih Edecek?

31 Mart Yerel Seçimleri artık geride kaldı. Tüm belediyelerde yeni meclis üyeleri ilk toplantılarını yaparak, grup başkan vekillerini, yeni başkan yardımcılarını, yeni görevlendirmeler ve yeni atamalar yapmaya başladılar.

Hasan Baltacı Milletvekiliğini mi Yoksa Belediye Başkanlığını mı Tercih Edecek?
9 Nisan 2024 00:20 | Son Güncellenme: 17 Nisan 2024 00:21
A+
A-

Kastamonu Belediyesini CHP adayı Bizim Hasan lakabıyla tanınan ve milletvekili olan Hasan Baltacı % 50 civarında oy ile kazanarak büyük bir başarı göstermişti.

Hasan Baltacı; 2018 Milletvekili seçimlerinde Chp- Saadet ve İYİ Partinin yani Millet İttifakının adayı olarak kazanarak meclisin yolunu tutmuştu.

Hasan Baltacı; Görev yaptığı 5 yıl içinde büyük teveccüh görmüş ve Kastamonulular tarafından “BİZİM HASAN” olarak lanse edilmeye başlanmış.

14 Mayıs 2023 Milletvekili seçimlerinde de aday olan Baltacı Oyunu artırarak tekrar milletvekili seçilmişti. Halka kurduğu iletişim ve diyaloglarla adından sıkça bahsettiren Milletvekili Hasan Baltacı; 31 Mart 2024 Yerel seçimlerinde girdiği Kastamonu Belediye Başkanlık seçimlerini kazanarak Belediye Başkanı seçilmişti.

HASAN BALTACI’NIN MİLLETVEKİLLİĞİ DÜŞECEK Mİ?

Partiler Türkiye geneli illerinde çok sevilen bazı (26 adet) Milletvekillerini belediye başkan adayı olarak göstermişti. Bunlardan sadece 4 isim belediye seçimlerini kazandı. Bu 4 vekilde Chp’den. Bunlarda biri de Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı seçimi kazandı.

Belediye Başkanı seçilen Milletvekilleri için, mazbata alındıktan sonra karar vermeleri için 15 -20 günlük bir süre var. Belediye Başkanı seçilen milletvekili bu sürecin sonunda hangi göreve devam edeceğini belirlemek zorunda. Belediye Başkanlığını tercih eden Milletvekilleri için TBMM’de oylama yapılıyor. Çoğunluğun kabul etmesi durumunda milletvekilliği düşmüş oluyor.

Kanun ne diyor? 15 gün içinde tercih haklarını kullanacaklar

Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun’un “Milletvekilliği, belediye başkanlığı, il genel meclisi ve belediye meclisi üyeliği ile muhtarlık bir şahıs uhdesinde birleşemez” hükmü gereğince belediye başkanı seçilen milletvekilleri, seçim sonuçlarının tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde tercih haklarını kullanacak. Bu süre içinde tercih haklarını kullanmayanlar seçildikleri yeni görevi reddetmiş sayılacak.

TBMM’de çoğunluk Ak Parti ve Mhp bloğunda olsa da, buradaki teammüllere göre istifalar kabul ediliyor ve milletvekilliği düşürülmüş oluyor.

Seçim zamanında Hasan Baltacı’yı rakipleri sık sık, Kastamonu’nun 3 milletvekili var, birini heba etmek memlekete zarar verir, millet seni vekil olarak seçmiş, neden belediye başkanlığına aday oluyorsun diye eleştirmişti.

Seçimlerden önce bazı duyumlara göre kazanırsa Mazbatayı almayacağı yönünde haberler yayılan Baltacı, Mazbatasını alarak görevine başlayınca bu görüş suya düşmüş oldu.

TBMM’de oylama yapılıncaya kadar Hasan Baltacı’nın milletvekilliği devam ediyor. Bir milletvekili ben istifa ettim, ayrıldım, bırakıyorum diyerek kesinlikle vekilliği bırakamıyor.

Kastamonu Belediyesinde meclis çoğunluğu da Chp’ne geçmiş durumda. 31 Üyenin 19’u Chp, 12’si Ak Partide. Çoğunluk Ak Parti ve Mhp’de olsa idi Hasan Baltacı’nın Milletvekilliğini bırakmama gibi bir lüksü olamazdı. Ancak şimdi şartlar değişti. Meclis çoğunluğu Chp’de olduğu için, eğer Hasan Baltacı ben milletvekilliğini tercih ediyorum derse, ki diyebilir. O zaman Kastamonu Belediye Başkanlığı için meclis üyeleri arasında seçim yapılarak yeni başkan belirlenir.


KASTAMONU BELEDİYE BAŞKANLIĞINA HASAN FEHMİ TAŞ FORMÜLÜ MÜ?

Eğer böyle bir durum olursa Başkan vekili olan Başkan vekili olan Hasan Fehmi Taş, Belediye başkanı seçilebilir. Bir üye eksilmesine rağmen Chp, sayısal olarak meclis üstünlüğünü elinde bulundurmaya devam edecek. Eski başkan Turhan Topçuoğlu’nun oğlu Mimar Alper Tuğer Topçuoğlu’na da önemli görevler verilebilir.

“KASTAMONU’NUN BİR MİLLETVEKİLİ EKSİLMESİN”

Seçimlerden önce; “Hasan Baltacı kazanırsa, başkanlığı Hasan Fehmi Taş’a bırakacak” haberleri de gerçekleşmiş olacak.

Ayrıca Hasan Baltacı; rakipler benim milletvekilliğimi bırakmamı istemiyorlardı bende onun için bırakmak istemedim diyebilir çok rahatlıkla.

Zaten Kastamonu’nun 3 Milletvekili var. 2 vekil iktidar partisinde, 1 vekil Chp’inde. Şimdi bir vekil bırakınca 2 vekille temsil edilmiş olacağımızdan ötürü Hasan Baltacı bırakmakta istemeyebilir. Yılların tecrübeli Daday belediye başkanı olan ve adaşı Hasan Fehmi Taş ile uyumlu bir süreç sürdürerek Kastamonu’nun daha iyi hizmetler almasını da sağlayabilir.

Örnek: Kastamonu stadı ile 2017-2018 yıllarında söz verilmesine rağmen, hiç bir gelişme olmamıştı. Bundan 5-6 ay önce Hasan Baltacı, TBMM’de söz alarak bu konuyu gündeme getirince, iktidar kanadı harekete geçerek projeyi imzalatıp ihale aşamasına hemen geçmişlerdi.

Gerçi stadın Ocak ayında ihalesi olacağı duyurulmuştu, ancak bu konuda henüz bir gelişme olmadı nedense. Herhalde Hasan Baltacı’nın TBMM’de tekrar bu konuyu gündeme getirmesi bekleniyor.

Peki siz ne dersiniz bu konuda: Hasan Baltacı Milletvekili olarak mı, yoksa Belediye Başkanı Olarak mı devam etsin?

Vesselam

 

Not: Tabi böylesi durumlarda parti genel başkanının ve parti meclisinin tavrı, Kastamonu il başkanlığı ve belediye meclis üyelerinin görüşleri de çok önem arz ediyor. Zaten çokta zaman kalmadı, konu 3-5 gün içinde belli olacaktır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.