enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

DEVLETHANI Nasıl Devrekani’ye Dönüştü (Kastamonu Devrekani İlçesinin İsim Hikayesi)

Herkes kendi şehrinin ve ilçesinin isminin anlamının ve o ismim nereden geldiğini merak ediyor. Bizde onun için Kastamonu ve ilçelerimizin isimlerinin nereden ve nasıl doğduğunu sizler için araştırdık.

DEVLETHANI Nasıl Devrekani’ye Dönüştü (Kastamonu Devrekani İlçesinin İsim Hikayesi)
A+
A-

İşte o ilçelerden Kastamonu Devrekani ilçemizin isim hikayesi…

Kastamonu Devrekâni ilçesi ve civarı yazılı tarih dönemi ve daha önceki çağlarda devamlı meskün bir yerdir.

Devrekâni İlçesi’nin tarihini ele aldığımızda Kastamonu ve çevresi ile bir bütün halinde incelememiz gerekmektedir. Bu itibarla Taktak ve Malak köyleri çevresinde bulunan el baltaları ve diğer buluntular, Kastamonu ve Devrekâni de ilk yerleşmenin Alt Paleolitik Döneme dayandığını göstermektedir. Devrekâni ilçesinde Eksen (şu anki Kulaksızlar Barajı Mevkii) adıyla bilinen yerde birkaç dikili taş bulunmuş, bu yerin kuzeybatısında Bakır Çağ dönemine ait çanak çömleğe rastlanmıştır.

1994-1997 yıllarında Devrekani ilçesi Kınık Köyünde kazı ve araştırma çalışmaları yapılmıştır. Bu kazı ve araştırmaların sonucunda Kınık’ta M.Ö. 3000 yıllarında yerleşmeler tespit edilmiş özellikle Hititler Dönemine ait zengin bulgular elde edilmiştir.

Devrekâni isminin İsfendiyaroğulları zamanında bu yörenin geçici olarak konaklama amacı ile HAN olarak kullanılmasından ve “DEVLETHANI” olarak isimlendirmesinden ortaya çıktığı rivayet olunmaktadır. Devlethanı zaman içinde halk dilinde “DEVREKÂNİ ye dönüşmüştür.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.