enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Kastamonu Devrekani Cırık Tatlısı Nasıl Yapılır

Kastamonu Devrekani Cırık Tatlısı Nasıl Yapılır
23 Ocak 2023 10:46 | Son Güncellenme: 23 Ocak 2023 11:32
A+
A-

Kastamonu Yöresel Lezzetler

Son yıllarda gastronomi alanında adından sıkça söz ettiren Kastamonu’nun yöresel lezzetlerine coğrafi işaret alınması süreci devam ediyor. İşte O Coğrafi işaret alıp tescilenenler arasına Kastamonu Devrekani cırık tatlısı da girmiştir. Uzun gayretler sonucunda tescillenen cırık tatlısı, Türk Patent Enstitüsü tarafından da kabul edilerek tescillenmişti.

 

Kastamonı Devrekani İlçesinde özellikle kış aylarında yoğun bir şekilde tüketilen cırık tatlısı, önceden mayalandırılmış hamurla hazırlanıyor. Kızdırılmış tereyağın yağın içerisine atılarak kızartılıyor. Belli bir zaman sonrasında tekrar tatlandırılmak üzere pancar şekerinin eritilmiş halinin içerisine atılarak tatlandırılıyor. Cırık tatlısı Devrekani ilçesinde olmazsa olmazlardandır ve yoğun bir şekilde tüketilir”

 

İşte O Meşhur Kastamonu Devrekani Cırık Tatlısının Tarifi

Cırık Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler Nedir?

Hamuru için;

5 su bardağı un,
2 paket yaş maya,
aldığı kadar su, 3
su bardağı sıvı yağ.

Şerbeti için;

5 su bardağı şeker,
2 su bardağı su,
yarım limon suyu.

Peki Cırık tatlısı Nasıl Yapılır?

Katı olmayan bir hamur yoğurulur. Yoğurulan hamur beş dakika dinlendirilir. Dinlenen hamurdan önce suya batırılan kaşıkla, küçük yuvarlaklar koparılıp, kızgın ve bol yağda kızartılır. Diğer tarafta şerbet içim için gereken malzeme bir tencerede hazırlanır, yağdan çıkarılan cırıklar hemen soğuk şerbete atılır. Çok fazla bekletilmeden servis yapılır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.