enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Mutaffifîn Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Gizemi ve Sırları

Mutaffifîn Sûresi, Mushaftaki sıralamada seksen üçüncü, iniş sırasına göre seksen altıncı sûredir. Ankebût sûresinden sonra, Bakara sûresinden önce Mekke’de inmiştir; Mekke döneminde inen son sûredir. Medine’de ilk inen sûre olduğuna veya bir kısmının Mekke’de bir kısmının ise Medine’de indiğine dair rivayetler de vardır

Mutaffifîn Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Gizemi ve Sırları
23 Ocak 2023 06:11 | Son Güncellenme: 20 Ocak 2023 16:06
A+
A-

Mutaffifîn ne demek?

Mekke döneminde inmiştir. 36 âyettir. Sûre, adını ilk âyette geçen “elMutaffifîn” kelimesinden almıştır. Mutaffifîn, ölçüde ve tartıda hile yapanlar demektir.

Mutaffifîn Sûresinin Konusu

Sûrede ölçü ve tartıda dürüstlükten sapanlar eleştirildikten sonra âhireti ve uhrevî sorumluluğu inkâr eden günahkârların âhirette göreceği cezalar ve iyilerin nâil olacağı mükâfatlar özetlenmekte; dünyada müminlerle alay eden inkârcıların âhirette asıl kendilerinin gülünç duruma düşecekleri anlatılmaktadır.

“Vay haline! diye çevirdiğimiz veyl kelimesi, “ağır zarar, kötülük, hüzün, azap, helâk” gibi anlamlara gelen ve kınama amaçlı kullanılan bir deyimdir (Elmalılı). Ayrıca hadislerde cehennemdeki bir vadinin ismi olduğu da bildirilmiştir (Tirmizî).

Râgıb el-İsfahânî’ye göre bu kelimenin cehennemdeki bir vadiye isim verilmesi, mecazi anlamda olup, esasında “veyl”e muhatap olanların cehennem azabına uğrayacaklarını ifade eder.

Mutaffifîn Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Faydası, Gizemi ve Sırları

Resûlullah (s.a.v) buyurdu ki: “Her kim, Mütaffifîn sûresini (vird olarak) okursa, Allah-u Teâlâ cennette ona el değmemiş saf bir içecekten içirir.” (Beyzâvî)

Sıkıntılı olan kişi okursa, sıkıntısı gider.

Ağlayan çocuğu susturmak için, 5 defâ okunur.

Ticaret ve kazancın bereketli olması için, 7 kere okunur.

“Allah, Mutaffifîn sûresini okuyan kişiye kıyamet gününde ağzı mühürlenmiş lezzetli bir içecek ikram eder”  (Zemahşerî)

İnfitâr Sûresinin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Gizemi ve Sırları

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.