enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Çorba: Osmanlı ve Türk Sofralarının Vazgeçilmezidir (Patates Çorbası Nasıl Yapılır?)

Çorba; Ortaçağ’da, Orta Asya’daki göçebe Türk topluluklarının hep ana yemeklerinden ve sofraların vazgeçilmezlerindendi.. Çorba geleneği; Osmanlı döneminde saray sofralarından da hiç eksik olmadı. Özellikle kış aylarının vazgeçilmezlerinden başta tarhana olmak üzere çorba çeşitleri, yöresel çeşitliliği, besleyiciliği ve lezzetiyle her zaman hak ettiği yeri korumaya günümüzde de devam ediyor…

Çorba: Osmanlı ve Türk Sofralarının Vazgeçilmezidir (Patates Çorbası Nasıl Yapılır?)
4 Temmuz 2023 15:39
A+
A-

Osmanlı ve Türk mutfağında sayısız çorba gelir sofralarımıza; Sabah kahvaltılarının ve iftar sofralarının vazgeçilmezidir çorbalar. Sofralarımızın ortalama 2 bin 500 çeşit çorba ile buluştuğu rivayet ediliyor. Kastamonu Haber ekibimiz Osmanlı ve Türk mutfağının vazgeçilmezi olan Çorba çeşitlerini, R. Şenler’in Osmanlı Sofrası kitabından  sizler için araştırdı.

EVDE KOLAY PATATES ÇORBASI NASIL YAPILIR?

PATATES ÇORBASI İÇİN MALZEMELER

8 Bardak et suyu
4 Büyük patates
1 Büyük soğan
1 adet yumurta
Tuz, biber
1 Fincan sivI yağ
1 Bardak süt
1.5 Çorba kaşığı tereyağı
1 Kahve fincanı un

PATATES ÇORBASI TARİFİ

Küçük bir tencereye I çorba kaşığı tereyağı ile küçük kesilmiş soğanı koyarak sarartın. Sonra l bardak su ile kabukları soyulmuş ve küçük parçalara doğranmış patatesleri ilave edin. Patatesler iyice yumuşayınca 1 kahve kaşığı karabiber, 2 tatlı kaşığı tuz ile et suyu katın. Patatesli et suyunu süzgeçten geçirin (varsa Mikserde çırpın) ateşe koyun. Bir kaba tereyağı ile yarım kahve fincanı un koyup ateşte sarartın, 1 yumurtaya 1 bardak sütü katın ve döğercesine karıştırın. Kaynamakta olan patatesli suya bu karışımı katın. iyice karıştırmak suretiyle çorbayı bir taşım kaynatın.

 

EVDE KOLAY DÜĞÜN ÇORBASI NASIL YAPILIR?

Türk mutfağının bu lezzetli çorbasının hazırlanması biraz güçtür ama, tadı son derece güzeldir.

DÜĞÜN ÇORBASI İÇİN GEREKEN MALZEMELER

16 Su bardağı su
500 gr. koyun eti (Gerdan tarafından) 1
1 Kilo koyun kemiği
1 Tatlı kaşığı nane
90 gr. (3/4 su bardağ) un
Terbiyesi:
1 Fincan sivI yağ
1 Limonun suyu
1 fincan sivi yağ
1 Havuç (ince doğranmış)
Soğan
1 Tatlı kaşığı tuz
1 Yumurta
1 Çorba kaşığı tereyağı

DÜĞÜN ÇORBASI TARİFİ

Suyu. koyun etini, kemiklerini, havucu ve tuzu düdüklü tencereye koyup pişirin. Et iyice piştikten sonra başka bir tencereye süzünüz.

Koyun etini çok ince doğradıktan sonra süzdüğünüz et suyuna karıştırınız, sebzelerinizi atınız.
Başka bir tencerede tereyağı ve unu 3 dakika kadar kavurunuz. Sonra kavrulmuş unu, süzdüğünüz et suyuna azar azar karıştırarak dökünüz.

Tencereyi kaynamaya bırakınız. Terbiyeyi yapmak için küçük kâsede 1 yumurta ile limon suyunu iyice çırpınız. Kaynamakta olan çorbadan iki kaşık alıp, azar azar ve devamlı karıştırmak suretiyle ekleyiniz. 2 dakika sonra çorbayı ateşten indirip, servis tabaklarına boşaltınız. Küçük bir tavada 1 çorba kaşığı tereyağı k1zdırınız. Kırmızı biberi tereyağına karıştırdıktan sonra çorbanın üstüne dökünüz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.