enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Kastamonu Taşköprü Hoca Köyünde Şenlik Var

Yıllar, yıllar öncesinden kalan buğulu ve tozlu hatıralarımda, harman yerine ait bazı resimler saklanmakta.
Yerlerde kilimler serilmiş, ama bir iki değil. Koca harman adeta kilim denizi. Evlerden siniler geliyor. Dizi dizi, deniz dalgaları gibi omuzlarda akıyor, gelip yığılıyor harman yerinde. Herkeste bir heyecan var. Özellikle de ben gibi gurbetçilerde bu heyecan bilinmezlikle birlikte daha da yüksek. Köyde yaşayanlar daha sükûnetli. Nede olsa biliyorlar programı ve akışı. Çok uzatmadan anlatayım. Ziyrat imiş bu birlikteliğin adı. Ziyrat kesmek de programın ismi.

Kastamonu Taşköprü Hoca Köyünde Şenlik Var
4 Temmuz 2023 13:38 | Son Güncellenme: 4 Temmuz 2023 13:56
A+
A-

Etimolojisini merak edip biraz bakmıştım. Ziyrat kelimesi, ziyaret anlamına gelmekteymiş ama arefe günü mezarlık ziyaretini anlatırmış. Ziyaretle bayram sabahı namazdan sonra yapılan bayramlaşma ve helva ekmek dağıtımını pek birleştirememiştim aklımca.  Biraz daha araştırınca aslında arefe günü anlamına gelen ziyratın, arefe günü mezar ziyaretine giden çocuklar için yapılan ekmek ve tatlı, meyve, kuruyemiş ikramı için kullanıldığı fark etmiştim.

Sanırım bizim yöre de biraz değişikliğe uğrayıp bayram namazından sonra bayramlaşma ve ikram olarak dönüşmüş. Olmuş sana ziyrat kesme.

İlk öğrendiğimden itibaren beni kucaklayıp saran ve çok sıcak gelen bu adet zamanla yöremizde sadece yaşlıların hatırladığı bir bayram geleneği oldu çıktı. Maalesef, bazı mazur görülebilecek sebeplerle kaldırıldı.

Hoca köyü derneğinde çalışmalara destek verirken hatırlayıp birkaç defa da dernek lokalinde ziyrat kesmek nasip olmuştu.

Velhasıl bu yıl Sayın Köse yine kontörü olmaması nedeniyle çağrı atarak yaptığımız bir görüşmede mevlit programından bahsetti. Anladım ki, yine heyecanlanmış her şeyi kafasında programlamış usulen bize soruyor. Ayıp olmasın diye.

Durur muyum? Verdim gazı, verdim coşkuyu. Zaten hepsini düşünmüş ayarlamış. Kolay kahraman olmak var benim için. Kaçmaz bu fırsat.

Günler çabucak geçti. Mübarek bayram ve çok kıymetli büyüklerimizi görme fırsatı tekrar ziyaretimize geldi. Düştük memleket sevdasına. Çam denizlerine dalıp, ciğerlerimizi doldurduk.

Bayram malum koşuşturması çok olan bir dönem. Sayın Kösenin de sesi çıkmıyor. Oh mis. Hem iş yok hem de Ertuğrul beye yüklenmek için iyi bir fırsat doğuyor derken telefonda o isim…

Yarın ki program için köye gelmiş beni arıyor. Neyse oturduk konuşurken yöreye gönülden bağlı ve her olumlu işte gönüllü Erol Telli Bey de yanımıza geldi. Kurduk koalisyonu. Ne demişler üç Türk bir araya gelirse ne yaparmış? Sanırım yarım saat sürmeden devleti kurduk.

Şakası, ciddi ve teknik kısımları ile bu yazının amacı, uzun süre sonra Hoca köyünde birlik yolunda atılmış Hoca Köyü mevlit ve eğlence programını anlatmaya çalışmaktır.

Mevlit programı akabinde yemekler yenilmesi ile ayrılan misafirlerimizi uğurlayıp harmana geçtik.

 30 Haziran 2023 Taşköprü Hocaköyü Köy Mevlidini bu linke tıklayarak izleyebilirsiniz

Öyle aman aman bir program yoktu. Spontane gelişmeler. Önceden belirlenmiş birkaç çeşit yarışma. Belki seksen, belki yüz kişinin toplandığı harmanda yarım saat kadar eğlendik.

Evet biliyorum. Birçok konuda aksaklıklar oldu. Saysak iyi olandan fazladır belki başaramadığımız kısımlar. Unutulmasın ki en zor olan ilk yapılandır. Keşkek Günü vardır yöremizin. Özellikle İstanbul’da bulunan hemşerilerimiz bilir. Keşkek Günü programını düzenlerken ilk defa yapmanın zorluklarını yaşamıştık ama sonradan gelenlere de bir yol haritası bırakmıştık. İşte aynısı bu Hoca Köyü şenliklerinde de geçerli.

Birkaç husus özellikle dikkatimizi çekti. Gurbette yaşayanlarımızın istekli ve aynı aileden analı, babalı, kızlı, erkekli katılımların oluşu. Az çok demeden karınca misali gönülden desteklenmeye çalışılması. Bu çok anlamlıydı ve bizim için gerçekten bir güç oldu.

Yine harman alanında ki eğlencelere katılımın gurbetçi aileler tarafından daha çok benimsendiğini gördük. Çocuk oyunlarını hiç planlamamıştık açıkçası. Alandan gelen talep üstüne çocuklar da aynı oyunları kendi aralarında istediler.

Ben çok keyif aldım. Eğlendim. Mutlu oldum. Umarım tüm katılanlar da aynı duyguları paylaşırlar.

Aslında biz eğlence düzenlemedik. Birlik ve beraberliğimizin ayaklarına vurulan zincirin bir halkasını kırdık. Az önce de yazdığım gibi. Kime mikrofon uzatsak inanın çok sayıda eleştiri ve öneri gelir. Emin olun hataları, eksikleri not aldık, alıyoruz.

Ben eminim ki, içinde farklı bir hesap taşımayan herkes, tüm eksik ve aksaklıklara rağmen kabul edecektir. Masum iyi niyetli ve güzel düşüncelerle dolu şirin bir program oldu.

Sizlerden de bir ricam olacak. Lütfen organizasyona katılın. Görevleri ne kadar paylaşırsak, o kadar kolay ve güzel olur programımız. Katılım sadece fiziki olmak zorunda değil. Yapıcı ve iyi niyetli fikirler, destekler de çok önemli.

Gençler özellikle size sesleniyorum. Köylerimiz yaşamaya devam etsin. Bayramlarda gidecek Ata Ocağımız kalsın diye gelin birlik olalım.

 

Çocuklarımız köye gitmek için bahanelere sahip olsunlar. Sadece çayda yüzdüklerini, çamları ve dağları anlatmasınlar okulda. Yaz tatilini yazarken Türkçe dersinde köylerinde ki eğlenceleri yazsınlar.

2023 Taşköprü Hocaköyü Şenliklerini izlemek için linke tıklayınız

Tam kazanacakken yumurta yarışını kırılan yumurtasını, çuvalı nasıl sıkı sıkı tutup yarışı birinci bitirdiğini yazsınlar. Kazanıp afiyetle yedikleri çikolataları anlatsınlar.

 Gelin her yarıştan yöremiz birinci çıksın…

Saygılarımla. Gaffaroğlu.

 

 

Yorumlar
  1. Aybike dedi ki:

    Okurken bile hissedilen o enerjiyle programların devamını diliyoruz.

    1. Gaffaroğlu dedi ki:

      Sayın Aybike
      Ertuğrul Köse Beyi ikna etmeye çalışıyoruz. Eğer başarılı olur ikna edersek, seneye daha organize ve yeniliklerle dolu bir program düzenleyeceğimizin garantisini verebilirim.

      1. Ertuğrul Köse dedi ki:

        Ya Gaffaroğlu Ertuğrul’u nasıl ikna edemiyorsun ki? Sen ne dersen ona tamam diyen bir Ertuğrul var karşısında. Seneye çok daha planlı ve organizeli olmak zorundayız zaten.

        1. GAFFAROĞLU dedi ki:

          Sayın KÖSE
          Halkın baskısı sonuç verdi anlaşılan. Sizde ikna oldunuz seneye program yapmaya. Evet ne dersek onaylıyorsunuz çünkü tamam Ertuğrul Bey siz ne derseniz o olsun diyoruz.

  2. Ali ATAR dedi ki:

    Bir köy için çok güzel organizasyon köylerin birliği ve güzelliği için yıllara meydan okumuş gelenek ve göreneklere sahip çıkılması ve önderlik yapılması çok güzel, emeği geçen herkesi cani gönülden kutluyor Kdz Ereğli’den sevgi ve saygılarımı sunuyorum @YerelDoğa67

    1. Gaffaroğlu dedi ki:

      Ali Bey yazımızı okumanız ve kıymetli vaktinizi ayırmanız gurur vesilesi. Kısa zamanda sizin de yazınızı/yazılarınızı okumak isteriz. Tüm Ereğli’ye ama özellikle Atar ailesi fertlerine selamlar ve saygılar…
      Ali Bey ve güzel tanıtımlar içeren yerel kanalına ek kısayoldan ulaşabilirsiniz.
      https://www.youtube.com/@kdzeregli67