Ayetel-Kürsi’nin Faziletleri, Anlamı, Şifası, Konusu, Gizemi ve Sırları
İçinde Allah’ın kürsüsü zikredildiği için “Âyetü’l-kürsî” adıyla anılan bu âyet hem muhtevası hem de üstün özellikleri sebebiyle dikkat çekmiş, hakkında hadisler vârit olmuş, çok okunmuş, şifa ve korunmaya vesile kılınmıştır. Kelime-i şehâdet ve İhlâs sûreleri nasıl İslâm inancının özünü ihtiva ediyor ve insanlara Allah Teâlâ’yı tanıtıyorsa Âyetü’l-kürsî de –onlardan daha geniş ve detaylı olarak– bu özelliği taşımaktadır. Bir önceki âyette peygamberlerin getirdiği bunca âyet ve “beyyine”ye (imana götüren işaret ve delil) rağmen insanların ihtilâfa düştükleri, kiminin küfrü kiminin imanı tercih ettiği zikredilmişti. İnsanı imana götüren deliller, aklını kullanarak üzerinde düşüneceği “kendisinde ve yakından uzağa çevresinde (enfüs ve âfâk)”, peygamberleri desteklemek üzere Allah’ın onlara lutfettiği mûcizelerde ve vahiy yoluyla yapılan “sağlam delillere dayalı sözlü açıklamalar”da görülmektedir. Bu âyet gerçek mâbudu arayanlar için eşsiz ve başka hiçbir kaynaktan elde edilemez bir açıklamadır, delildir.
Ayetel Kürsi Okunuşu nasıl? Ayetel Kürsi ne anlama gelir? Ayetel Kürsi ayet mi? Ayetel Kürsi hangi surededir? Ayetel Kürsi ne için okunur? Ayetel Kürsi ne zaman okunur?
AYETEL KÜRSİ
الله لا اله الا هو الْحَيُّ الْقَيُّومُ Allah’tan başka ilah yoktur. O diridir. Ezelidir.
لا تَأخُذُهُ سِنَةٌ وَلاَ نَوْمٌ Onu ne uyuklama ne de uyku tutmaz.
لَهُ مَا فِي السَّمَوَاتِ وَمَا فِى الْأَرْضِ Göklerde ve yerde olan şeyler onundur.
مَنْ ذَا الَّذِي يَشْفَعُ عِنْدَهُ الا باذنه Onun izni olmadan kim şefaat edebilecek.
İnsanların önlerinde ve arkalarında olanları bilir.
يَعْلَمُ مَا بَيْنَ أَيْدِيهِمْ وَمَا خَلْفَهُمْ
وَلَا يُحِيطُونَ بِشَيْءٍ مِنْ عِلْمِهِ إِلا بِمَا شَاءَ
İnsanlar onun ilminden ancak dilediği kadarını kavrayabilir.
وَسِعَ كُرْسِيُّهُ السَّمَوَاتِ وَالْاَرْضَ وَلاَ يَؤُدُهُ حِفْظُهُمَا
Onun kürsüsü (ilmi Kudretli) semaları ve yeri içine alır.
Onları korumak ona ağır gelmez.
وَهُوَ الْعَلِيُّ الْعَظِيمُ O çok yüce ve büyüktür.
AYETEL KÜRSİ HADİSLER
“Bakara Suresi’nde bir ayet var ki; Kur’an ayet- lerinin en üstünüdür, o da Ayetel Kürsi’dir. Herhangi bir evde okunursa şeytan kaçar.” “Her hangi bir evde Ayetel Kürsi ve Fatiha oku- nursa o eve o gün nazar, insan ve cinlerin şerri giremez.
“Dört şey arşın altındaki hazineden indirildi.
1. Fatiha 2- Ayetel Kürsi 3- Amenerrasülü 4- Kevser Suresi.”
Cebrail geldi Hz peygambere; “Cinlerde bir ifrit sana saldıracak, yatarken Ayetel Kürsi oku!” dedi “Ayetel Kürsi oku; o seni, çoluk çocuğunu, evini, çevreni korur.” “En büyük ayeti oku; Eğer okursan bir melek gönderilir diğer güne kadar tüm günahlar silinir, bol bol sevaplar yazılır.” “Kim bir evde okursa 40 gün o eve büyücü, sihirbaz, şeytan giremez.”“Ayetel Kürsi’yi okumaya ancak SIDDIKLAR, veliler devam eder.” “Kim sıkıntı anında okursa, Allah sıkıntısını giderir.”
AYETEL KÜRSİNİN ÖZELLİKLERİ
İsmi Azam (Allahın en büyük ismi) Ayetel Kürsi’de’dir. Ne dilek için okunursa kabul edilir. Ya Hayyü-Ya Kayyum da ismi azamdır.
Peygamberimiz, Eyüp Sultan’ı toplanılan hurma- ların başına nöbetçi koymuş. Şeytan gelmiş, hurmalardan çalarken Eyüp Sultan onu yakalamış: Şeytan; “Beni görme, sana bir müjde vereceğim. Ayetel Kürsi’yi okursan ne sana ne evlatlarına zararım olmaz!” demiş. Eyüp Sultan Bu olayı Peygamberimize anlattığında; “O yalancı, ama doğru söylemiş.” diye cevap vermiş.
AYET’EL KURSİ’NİN YAZILIŞI VE OKUNUŞU
اللهُ لا إلهَ إِلا هُوَ الْحَيُّ الْقَيُّومُ لاَ تَأْخُذُهُ سِنَةٌ وَلاَ نَوْمٌ لَهُ مَا فِي السَّمَوَاتِ وَمَا فِى الْأَرْضِ مَنْ ذَا الَّذِي يَشْفَعُ عِنْدَهُ إِلَّا بِإِذْنِهِ يَعْلَمُ مَا بَيْنَ أَيْدِيهِمْ وَمَا خَلْفَهُمْ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَيْءٍ مِنْ عِلْمِةٍ إِلا بِمَا شَاءَ ۚ وَسِعَ كُرْسِيُّهُ السَّمَوَاتِ وَالْأَرْضَ ۚ
وَلَا يَوْدُهُ حِفْظُهُمَا وَهُوَ الْعَلِيُّ الْعَظِيمُ (Bakara Suresi 255. Ayet)
Allahü lâ ilâhe illâ hüvel hayyül kayyûm. Lâ te’huzühû sinetün ve lâ nevm. Lehû mâ fis-semâvâti vemâ fil erd. Menzellezî yeşfeu indehû illâ biiznihi. ya’lemü mâ beyne eydîhim vemâ halfehüm velâ yühîtûne bişey’in min ilmihî illâ bimâ şâe, vesia kürsiyyühüs- semâvâti vel erd. Velâ yeûdühü hifzuhumâ ve hüvel aliyyül azîm.
AYET’EL KÜRSİNİN FAZİLETİ HAKKINDAKİ HADİS-İ ŞERİFLER
Allah’ın Resulü buyurdu; “Bir Ayet’el Kürsi okumak bin ayet okumaya bedeldir.” Resulullah (s.a.v) Efendimiz, Ka’b (r.a)’a; “Ya Eba Munzir, Kuran-ı Kerim’in ayetleri içinde hangisi daha büyüktür?” diye sorar. O da; “Allah (c.c) ve Rasulü daha iyi bilir. “diye cevap verir. Resulüllah (s.a.v) ikinci defa sorduklarında ‘Allahü lâ ilâhe illâ hüvel hayyül kayyûm’u okudu. Bunun üzerine Resulüllah (s.a.v) mübarek ellerini Kaab (r.a)’ın göğsüne koydular; “Bu ilim sana afiyet olsun.” buyurdular.
Yine bir Hadis-i Şerifte Resulullah (s.a.v) Efendimiz; “Kur’an’da büyük ayet; Ayet’el Kursi’dir. Bir kimse okursa Allah (c.c) ona bir melek gönderir. Ertesi günü okuduğu saate kadar o kimsenin hasenatını ya- zar, seyyiatını mahveder… ” buyurmuşlardır.
“Her kim evinden dışarıya çıktığında Ayet’el Kürsi’yi okursa, Cenab-ı Hakk o kimse için yetmiş bin melaike vazifelendirir, onun için istiğfar ederler. Evine döndüğünde de Ayet’el Kürsi’yi okursa, Cenab-ı Allah kulundan fakirliği kaldırır.”
Resulüllah (s.a.v.) Efendimiz buyuruyorlar; “Her kim, evinden çıkarken Ayet’el-Kürsi’yi okursa, evine varıncaya kadar Allah (c.c.)’ın taht-i himayesindedir. Ayet’el-Kürsi okunan eve, otuz gün şeytanlar giremez. Kırk gün sihirbaz erkek ve kadınlar giremezler.
“Ya Ali, Ayet’el-Kürsi’yi çocuklarına, zevceleri. ne, komşularına öğret. Bundan daha büyük bir ayet nazil olmadı. Bir kimse yatacağı vakit Ayet’el-Kürsi’yi okursa, Allah (c.c.) kendi nefsini, komşusunu, komşu sunun komşusunu, evinin etrafında bulunan evleri her türlü fenalıktan emin kılar. Sözlerin efendisi Kur’an’dır. Kur’an’ın efendisi Sure-i Bakara’dır. Sure-i Bakara’nın efendisi Ayet’el-Kürsi’dir…”buyurmuşlardır.
Bu Hadis-i Şerif, Ebu Hureyre (r.a)’dan rivayet edilmiştir. “Bir mü’min evinden çıkacağında, yahut düşmanlarından korktuğunda veyahut yırtıcı hayvanlardan korktuğunda Ayet’el-Kürsi’yi okursa, Allah Teala o kimseye yetmiş bin melaike gönderir. Onun için istiğfar ederler ve korktuğu şeyden emin kılar, muhafaza ederler ”
NAMAZDAN ÖNCE AYET’EL KÜRSİ
Ayet’el-Kürsi namazdan evvel okunursa, o namaz huzurla kılınır. Şeytan vesvese veremez ve yaklaşamaz. Ayet’el-Kürsi’yi okuyanı, Allah (c.c.) cümle kaza ve bela- lardan, tehlikelerden, şeytanın şerrinden muhafaza eder. Şeytanın yetmiş türlü tuzağı vardır. Bunlardan Allah (c.c)’a sığınırız Resulüllah (s.a.v) Efendimiz Hazretlerinin öğrettiği duayı okuruz.
FARZ NAMAZINDAN SONRA AYET’EL KÜRSİ
Hadis-i Şerifte; “Her kim farz namazlarından sonra Ayet’el-Kürsi’yi okursa, diğer namaza kadar Cenab-ı Allah’ın taht-ı himayesindedir.
Diğer Hadis-i Şerifte; “Her kim farz namazlarından sonra Ayet’el-Kürsi’yi okursa, ölüm olmasaydı, doğrudan doğruya cennete giderdi.” buyurmuşlardır.
Kaynak: Hasan Basri Hocaefendi Sohbetleri
(Şeyh Şaban-ı Veli Vakfı)