enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Alıç (Aluç) Meyvesi Nedir ve Faydaları Nelerdir? Kastamonu ve İlçelerinde Aluç Meyvesi Yetişir mi?)

Yaklaşık 3 haftalık bir kullanımdan sonra kalp, damar sistemi ile beyinde olumlu etkileri görülmeye başlayan alıç, kan dolaşımını sağlayan damarları genişleterek güçlendirdiği gibi, kalbin daha fazla kan ve oksijenle beslenmesini sağlıyor, yüksek kan basıncını dengeliyor.

Alıç (Aluç) Meyvesi Nedir ve Faydaları Nelerdir? Kastamonu ve İlçelerinde Aluç Meyvesi Yetişir mi?)
17 Eylül 2022 22:00 | Son Güncellenme: 17 Eylül 2022 22:38
A+
A-

Kastamonu Yöresel lezzetler

Alıç, Anadolu’da olduğu gibi Kastamonu ve ilçelerinde de kendiliğinden yetişen endemik bir meyve türüdür. Aluç; Kastamonu ve ilçelerinde sarı ve kırmızı aluç olarak yetişir. Aluçlar tam olarak Ekim ve Kasım aylarında olgunlaşır ve toplanır.

Eylül ayının ortalarından itibaren çıkan ve pazar tezgahlarına pek düşmeyen bu leziz meyvenin tam zamanı.. Sirkesi de çok güzel ve sağlıklıdır.

Eskiden köylerde büyüklerimiz “Aluç çok olduğunda kar çok yağar” derlerdi. Eskiden aluçlar toplanır ve tesbih gibi ipe dizilir ve kuytu bir yere asılarak kışa saklanırdı. Ayrıca elektrik ve buzdolabı olmadığı dönemlerde samanın veya arpanın içine gömülür ve kışa saklanırdı. Haa bu yöntem tüm meyvelerde uygulanırdı. Büyüklerimiz alucu mutlaka toplarlar ve tüketilmesini sağlarlardı.

 

Kalbe iyi geldiğini söylerlerdi ama biz çocuklar ise bunlar “kocakarı masalı” der geçerdik ama artık kalbe iyi geldiğini bilimde kabul ediyor. Demek ki kocakarı masalı deyip geçmemek gerekiyormuş.

Peki Alıç (Aluç) Meyvesi Nasıldır?

*Meyveleri sonbaharda olgunlaşır.

*Kırmızı ya da sarı renkte meyvesi olur.

*Meyvelerin içinde biraz büyük çekirdekleri olup tadı da ekşimsidir.

  Alıç (Aluç) Meyvesinin Faydaları Nelerdir?

* Alıç kalp dostu olan nadir bir meyvedir.

* Kalp çarpıntısı, kalp ritim bozukluğu, kalp yetmezliği, kalp krizi gibi rahatsızlıkların tedavisi için doğal bir ilaçtır.

* Kan dolaşımın düzenli olmasını ve kan basıncının dengelenmesini sağlar.

* Alıç, düzenli olarak 20-30 gün tüketildiğinde Kalp ile ilgili rahatsızlıkların iyileşmesine yardımcı olur.

* Alıç meyvesi zihin için de önemlidir. Hafızayı kuvvetlendirir.

* Alıcın bir diğer faydası da midemizedir. Mide ağrılarını büyük oranda azaltır. Şiddetli kusmayı geçirir.

* Alıç meyvesi taze olarak tüketildiği gibi marmelat olarak da tüketilebilir. Şekersiz alıç marmelatı kalp için faydalıdır.

* Alıçtan yapılan bir diğer ürün ise sirkedir. Alıç sirkesi aktarcıların en önemli ürünüdür. Alıç sirkesini çorba ve salatalarınıza sos olarak kullanabileceğiniz gibi bir miktar suyun içine ilave ederek de içebilirsiniz.

* Alıcın meyvesi gibi yaprakları da şifalıdır. Alıç ağacının çiçek ve yaprakları ile harika ve unutamayacağınız lezzette çay yapabilirsiniz.

Sağladığı faydalarla beyini de olumlu etkileyen alıç, hafızanın güçlenmesinde de önemli rol oynuyor. Kalp kaslarını güçlendirici, kalp ritim bozukluklarını düzenleyici etkiye sahip alıcın, koroner toplardamarların işlevlerini destekleyici, kalp krizi sonrasında kalbi güçlendirici özellikleri de bulunuyor.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.