enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Ak Parti ve Mhp Kastamonu Belediyesini Altın Tepside Chp’ye İkram Ettiler! (3)

Kastamonu ve ilçelerinin seçim sonuçlarını analiz ettiğimiz bu üçüncü yazımızda, seçimden önce yaptığım görüşmeleri, Ak Parti adaylık süreci ve seçim sonuçlarını yazmaya çalıştım.

Ak Parti ve Mhp Kastamonu Belediyesini Altın Tepside Chp’ye İkram Ettiler! (3)
5 Nisan 2024 00:03 | Son Güncellenme: 5 Nisan 2024 11:30
A+
A-

İlk ve ikinci yazımızın linkinlerini buraya bırakıyorum, okumak isteyenler linke tıklayarak okuyabilirler Ak Parti ve Mhp Kastamonu Belediyesini Altın Tepside Chp’ye İkram Ettiler! (1)

Ak Parti ve Mhp Kastamonu Belediyesini Altın Tepside Chp’ye İkram Ettiler! (2)

AK PARTİ KASTAMONU’DA HÜSRANA UĞRADI

Daha 10 ay önce yapılan seçimlerde 2 vekil çıkarıp, şimdi belediyeyi birde Chp’ye kaptırmak hüsrandır değil mi? Ak Parti Kastamonu Merkezde 5-6 tane aday adayı varken, aday adayı olmaya bile tenezzül etmeyen Tahsin Babaş’ın aday yapılması aslında sonun başlangıcıydı. Tahsin Babaş’ın, hem Mhp ile hem de kendi teşkilatları ile problemi vardı. Teşkilatların çoğunluğu Tahsin Babaş’ı istemediler, ve canı gönülden isteyerek te çalışamadılar. Çünkü Tahsin Babaş kazanırsa başlarına ne açacaklarını geçmişte tecrübe etmişlerdi. Seçim çalışmalarında bir fotoğraf gördüm. Karede tanıdığım bir isimde vardı, suratı sanki zorla evlendirilen bir kız gibi bin parçaydı. Yüz ifadelerinden istemeyerek çalıştığını anlamak mümkündü. Peki teşkilatlarda istemediğine göre Tahsin Babaş nasıl aday oldu? İşte burası muamma..

 

      TAHSİN BABAŞ’I KİM ADAY YAPTI?

Yine seçimden önce bir arkadaş ile konuşurken, neden Tahsin Babaş dedim.

• Abi bizde bilmiyoruz ki dedi.

• Genel Merkez dayatması mı dedim.

• Keşke öyle olsa ona bile razıyız dedi.

• O zaman Uzaya gidildi ya yoksa Uzaydan mı dayatıldı dedim gülüştük.

Benim Tahminim; Kastamonu’da hala etkisi olan ya Binali Yıldırım veya da Bilal Erdoğan tarafından aday gösterilmiştir.

  ‘Tahsin Başkan yapar’ sloganı ise son derece yanlış olmuştur. Geçmişte yapmadı ki şimdi bu slogan kullanılıyor. 2014 yılında algılarla başkan adayı olan Babaş, bu seçimde de algılarla aday olmuş ve hüsrana uğramıştır. Ben kanıtlayamam ama, inanıyorum ki bir çok teşkilat mensubu iyi ki kazanamadı diye seviniyordur.

KAYNAĞIM HASAN BALTACI’NIN SEÇİMİ KAZANACAĞINI 4 GÜN ÖNCE SÖYLEDİ

Seçimden 3-4 gün önce Kastamonu’nun nabzını iyi tutan, siyaseti iyi bilen ve sık sık kulis bilgileri aldığım bir abimizle telefonda görüştüm.

Dedim abi sence ne olur, kim kazanır?

Dedi ki; Şuan Baltacı 3 -4 bin oyla Babaş’ın önünde, ancak birileri para vb. şeyler dağıtıyormuş, Cumartesi miting yapılsın ben sana net olarak söylerim, Yüksel Aydın ise en fazla 7- 8 bin oy alır dedi.

Bende; Abi Şimdi sana önemli bir soru soracağım; Yüksel Aydın’a sorsalar, sen kazanamıyorsun, kim kazansın istersin diye sence kimin kazanmasını ister dedim.

Tahsin Babaş’ın dedi.

Ben itiraz ettim, benim görüşüm Tahsin Babaş’ı hiç istemez dedim. Yok dedi öyle de böyle Tahsin Babaş der dedi.

O zaman sana bir soru daha dedim;

Cuma veya Cumartesi Mhp biz çekiliyoruz der mi dedim. Çünkü kalelerini Chp’ye kaptırmaktansa, çekilelim, bari Ak Parti kazansın derseler ne olur dedim.

O zaman Baltacı’nın işi çok zor olur dedi. Böyle bir durumda Mhp’nin oyunun yüzde 70-75’i Babaş’a gider, geri kalanlarda diğer partilere dedi.

Bence bu olasılık Yüksel Aydın’ın rüşvet iddiaları ve Ak Parti Merkez ilçe başkanı Akif Güzel’in karşılık vermesiyle iyice zayıfladı. Cumartesi akşam üzeri abiyi tekrar aradığımda; Hasan Baltacı işi bitirdi, artık dönüşü yok dedi. Son 5 -6 yıldaki tutumları nedeniyle Mhp ile Ak Parti göz göre göre kalelerini Chp’ye kaptırmış oldular. Bundan sonra da hiç kimse yok Saadet Partisini, yok Yeniden Refahı falan oylarınız Chp’ye gidiyor diye suçlamasın, aha sizin oylarınızda bal gibi Chp’ye gitti.

Ak Parti adayı Tahsin Babaş değil de, Reşat Asrak vb.bir isim olsa idi, bence son 3 gün Mhp çekilebilirdi. Mhp çekilince de hava değişebilirdi. Tahsin Babaş ve Yüksel Aydın hem birbirlerine, hem partilerine zarar verdiler, hem de seçimi kaybettiler. 2019’da bu iki isim arasındaki rekabet bilinmesine rağmen bu seçimde tekrar bu iki isim karşı karşıya getirilmesi akıl tutulması olsa gerek. Hani adaylar açıklanmadan Hasan Baltacı’ya sorsalar; Ak Parti ve Mhp’den aday olarak kim olsun istersin diye; bu iki ismi tercih ederdi ama yok ya, bu kadarını yapmazlar değil mi diyerek vazgeçerdi kesinlikle..

AK PARTİ TAŞKÖPRÜ’DE KAZANDI AMA

Taşköprü Ak Parti adayı kazandı ama, bu kazanım Mhp’nin dağınıklığı, hataları ve de iktidarın gücü sebebiyle olmuştur. Ak Parti yeni yüzler, yeni gençler çıkaramadığı sürece ve de dayatma adaylarla bundan sonra işi daha da zor olacaktır. Kastamonu merkez ve Tosya’da kaybetmek, Bozkurtta bağımsız adaya karşı yenilgi, Hanönü’ndeki yenilgi Ak Partiyi iç hesaplaşmalara çekecektir. Ak Parti, Tosya’da da bir önceki seçimin mağlubu ve 10 tane aday adayı olmasına rağmen aday adayı dahi olmayan Kazım Şahin’in tekrar aday yapılmasının cezasını seçim kaybederek çekmiş oldu. Bunca iktidar gücüne ve muhteşem imkanlara rağmen bu sonuçlar Ak Parti için son derece düşündürücüdür.

KASTAMONU BAKANLARIN UĞRAK YERİ OLDU

Ayrıca son bir yılda bakanların uğrak yeri oldu nedense Kastamonu. Tamam Tarım Bakanı Kastamonulu ama göreve geleli 5-6 kez Kastamonuya geldi. Bir haber yazıyoruz, Tarım Bakanı Kastamonu’ya geliyor diye, daha haber bitmeden Tarım Bakanımız tekrar Kastamonuya geliyor. Keza diğer bakanlarda öyle. Seçim zamanları hadi normal diyelim ama bu kadar bakan gelmesine rağmen seçim kaybetmekte başka bir sıkıntı sanki. Sayın bakanların ziyaretleri Kastamonumuz için hayırlara vesile olur inşallah. Bundan sonra da sık sık gelirler inşallah. Denk gelirse bizim köyün yollarını ve susuzluk çektiğimizi de göstermek istiyorum.

 

İNTAÇ: Eğer Ak Parti ve Mhp son 5 yılda olduğu gibi hareket etmeye devam ederseler, Kastamonu Belediyesini kazanan Hasan Baltacı, Ankara ve İstanbul Büyükşehir belediyelerinden alacakları destek ile ilk yapılacak seçimde 3 milletvekilinin üçünü de kazanması benim için sürpriz olmayacaktır.

 

KASTAMONU DA DİĞER SİYASİ PARTİLER NELER YAPTILAR

İyi Partinin Saadet Partisi il başkanını aday yapma ısrarını hala anlamış değilim. 5-6 parti ittifak yapacağız ve seçimleri kazanacağız diye yola çıkan İyi Parti ve Kadir Yalçın’ın evdeki hesabı çarşıya uymayınca hiç bir partiyle ittifak yapamadılar. Seçim süresince gözlemlediğim şu oldu: İyi Parti adayı Kadir Yalçın ne zaman konuşsa, ne zaman canlı yayına çıksa, daha 10 ay önce milletvekili seçiminde birlikte çalıştığı Hasan Baltacı’yı eleştirdi. Bu bir taktik miydi, yoksa başka bir şeyler mi vardı tam çözemedim. Halbuki belediye Mhp’de, iktidar ise Ak Partide idi.. Nitekim İyi parti bu seçimde tam bir çöküş yaşamış oldu.

Yeniden Refah Kastamonu’da ve ilçelerinde istediğini bulamadı sanki. Beklentiler yüksekti ama olmadı. Türkiye’de esen rüzgar Kastamonu’da beklentileri karşılamadı. En güçlü oldukları ilçe olan Tosya’da dahi bekledikleri sonucu yakalayamadılar.

Saadet Partisi de zaten zayıf oldukları Kastamonu’da, il başkanları da başka partiden aday olunca demoralize oldular ve yeterli çalışmayı yapamadılar.

Memleket Partisi de yokları oynadı ve Muharrem İnce hareketi başlamadan bence bitmiş oldu. Demek ki her bir partide yıldız olmak, başka parti kurup başarılı olmak için yeterli olmuyormuş. Bunu geçmişte Tuğrul Türkeş, Abdüllatif Şener, Mustafa Sarıgül, Ali Babacan, Ahmet Davutoğlu vb. bir çok isimde görüp tecrübe etmiştik zaten.

 

Vesselam

Yorumlar
  1. Hoca Köylü dedi ki:

    Sn Köse,
    İlgiyle takip ettiğimiz bu yazı seriniz üçte kalmamalı.
    Madem yazmaya başladınız
    Kastamonu 2019-2024 seçimlerini ilçeler bazında karşılaştırmalı yazmalısınız.
    Kastamonu’da hüsrana uğrayan Ak partiyi yazarken;Cideyi, Arac’ı kaybeden Chp’yide hangi partiye kaybettiklerini de yazmalısınız.
    2019 ve 2024 seçimlerinde Ak Parti ve MHP’nin ilçeler toplamında kaçar belediye kazandıklarını da yazmalısınız.
    Taşköprüyü kazanan Akparti’nin nasıl kazandığını yazarken, Tosya ve Hanönünde hangi partiye karşı kaybettiğinide yazmalısınız.
    Bu yazıda konu İstanbul değil ama madem siz Saadet Partililer ve Yeniden Refah Partililer oylar CHP’ye gidiyor diye suçlanıyorlar dediğiniz için Saadet Partisinin 2019 seçimindeki 103.300 olan oyunun 2024 seçiminde yarıdan fazlası nereye gitti?
    Acaba Saadet Partisi İstanbulda da Kastamonuda olduğu gibi nasıl olsa kazanamıyoruz deyip yeterli çalışma yapamadılar mı yoksa başka sebepleri var mı biliyorsanız bunu da yazmalısınız.
    Kastamonu Belediyesini kazanan Hasan Baltacı yapılacak ilk seçimde Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediyelerinden alacakları destek ile ilk yapılacak seçimlerde 3 milletvekilinin üçünü de kazanmasının şahsınız için süpriz olmayacağını belirtmiş siniz milletvekili seçimlerinde Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediyelerinden alacakları destek ne olaki bunu da yazmalısınız.(Burada 3 milletvekili kazanacak gönlünüzdeki , aklınızdaki partiyide yazmalısınız)
    Kastamonu’da Akparti seçim çalışmalarında gördüğünüz,suratı zorla evlendirilen bir kız gibi bin parça olan şahsı da yazmalısınız.(Mahsuru yoksa)

    1. Ertuğrul dedi ki:

      Değerli Köylüm;

      Öncelikle yaptığınız yorumlar nedeniyle teşekkür ederim. Seçimden önce Kastamonuyu Hasan Baltacı kazanabilir diye yazı yazmıştım, ona da tepki göstermiştiniz, kıyas istemiştinz. Halbuki beni tahminimden dolayı tebrik etmeniz gerekiyor. Taşköprü ve Tosyayı ya Mhp kazanır, ya Ak Parti burada kazanan için ekstra bir şey yoktur. Hasan Baltacı son 5 yılda iyi çalışmıştır, bundan sonra da doğal olarak çok çalışacaktır. Ankara ve İstanbul’dan her türlü destek alabilir, doğaldır. Ak parti ve Mhp son 5 yıldaki gibi boşluk bırakmaya devam ederse 3-0 kazanır bir öngörüdür. Saadet Partisi hakkında da yazdım, yazmaya devam edeceğim. Teşekkürler