enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Yulaf Tüketmenin Faydaları Nelerdir? (Yulafın Sağlığa Faydaları Nelerdir?)

Yulaf ve yulaf ezmesinin sağlık açısından birçok faydası vardır. Yulaf, sağlıklı tahıllar arasındadır. İşte yulaf ve yulaf ezmesi yemenin sağlığa faydaları…

Yulaf Tüketmenin Faydaları Nelerdir? (Yulafın Sağlığa Faydaları Nelerdir?)
21 Şubat 2023 09:11
A+
A-

Yulaf nedir?

Yulaf, bilimsel olarak Avena sativa olarak bilinen tam tahıllı bir besindir. Yulafın en bozulmamış ve bütün hali olan yulaf kabuğu çıkarılmış tane, pişmesi uzun zaman alır. Bu nedenle çoğu insan öğütülmüş yulafları tercih eder. Pişirilmeleri en kısa süreyi alırken, dokuları lapa gibi olabilir. Yulaf, yulafın su veya sütte kaynatılmasıyla yapılan yulaf ezmesi olarak genellikle kahvaltıda yenir. Ayrıca genellikle keklere, kurabiyelere ve diğer unlu mamullere dahil edilebilirler.

Yulafın sağlığa faydaları nelerdir?

1. Yulaf inanılmaz derecede besleyicidir

Yulafın besin bileşimi dengelidir. Güçlü bir karbonhidrat ve lif kaynağıdır. Aynı zamanda iyi bir yüksek kaliteli protein kaynağıdır. Yulaf önemli vitaminler, mineraller ve antioksidan bitki bileşikleri ile yüklüdür.

2. Yulaf, beta-glukan adı verilen güçlü bir çözünür lif içerir

Yulaf, büyük miktarda çözünür lif türü olan beta-glukan içerir. Beta-glukan suda kısmen çözünür ve bağırsağınızda kalın, jel benzeri bir çözelti oluşturur. Beta-glukan lifinin sağlık yararları şunları içerir:

LDL ve toplam kolesterol seviyelerinde azalma, kan şekerinde ve insülin tepkisinde azalma, tokluk hissinde artış  gibi faydaları vardır.

Yulaf Tüketmenin Faydaları Nelerdir? (Yulafın Sağlığa Faydaları Nelerdir?)

3. Kan Şekeri Düzeylerini Düşürür:

Yulaf, düzenli olarak tüketildiğinde glisemik indeksi düşük tutmaya yardımcı olan güçlü bir çözünür lif olan beta-glukan açısından zengindir. Yulafın yüksek lif içeriği, insülin duyarlılığını artırır ve yemek sonrası glikoz seviyelerini azaltır. Beta-glukan lifi, yemekten sonra kan şekeri ve insülin seviyelerinde ani yükselmeleri önlemeye yardımcı olabilir ve ayrıca bağırsak sağlığına da fayda sağlayabilir.

4. Kalp Sağlığını İyileştirir:

Yulaf antioksidanlar açısından zengindir ve lifle doludur. Bu antioksidanlar, serbest radikallerle savaşarak kalbin sağlığını iyileştirir. Yulaf, kolesterolü emdiği ve düşürmeye yardımcı olduğu için bir kurutma kağıdı görevi görür.

Yulafta çözünür bir lif olan beta-glukan, diyet kolesterolünün bağırsakta emilimini sınırlayarak toplam serum ve LDL veya kötü kolesterol seviyelerini azaltır. Bu da koroner kalp hastalığı riskini azaltır. Yulafta bulunan E vitamini de kardiyovasküler rahatsızlıkları önler.

5. Kilo Vermede Faydalı

Yulaf, kanda yavaş glikoz salınımına neden olurlar ve bu da kişiyi uzun süre tok tutar ve aşırı yemeyi önler.

Düzenli olarak yulaf yiyen insanlar sabit bir kiloya sahip olma eğilimindedir. Yulaf ayrıca karın yağlarıyla da savaşır.

Bununla birlikte, kilo verme planlarını engelleyebilecek şekerle dolu olduklarından, önceden paketlenmiş aromalı olanlar yerine sade yulafları seçin.

Bu makale yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve tıbbi tavsiye verme amacı taşımamaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.