enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Yeni Çıkarılan Faizsiz Sistem Yasası Nedir, Ne Değildir?

Eminevim’in kurucusu Rahmetli Emin Üstün beyin öncülüğünde Fuzülev Yönetim kurulu başkanı Mahmut Akbal ve Eyüp Akbal’ın büyük gayretleri sonucunda çıkarılan ve uzun süredir konuşulan ve üzerinde çalışılan Tasarruf Finans Kanunu Mart ayında TBBM’de beklenildiği gibi uzun görüşmeler sonucunda kabul edildi. Resmi Gazetede yayınlanıp ve yürürlüğe girmiş oldu. Bu sektörde faaliyet gösteren firmalar artık BDDK’nın denetim ve gözetiminde faaliyetlerine devam etmek zorundalar.

Yeni Çıkarılan Faizsiz Sistem Yasası Nedir, Ne Değildir?
9 Mart 2021 16:46 | Son Güncellenme: 9 Mart 2021 17:02
A+
A-

Peki bu “kanun neler getirdi, bu kanuna neden ihtiyaç vardı” soruların yanıtlarını Fuzulev Genel Müdür Yardımcısı ve değerli hemşehrimiz Aydın Özkan’a sorduk…

Yeni Çıkarılan Faizsiz Sistem Yasası Nedir? Ne Değildir?

Yeni Çıkarılan Faizsiz Sistem Yasası Nedir? Ne Değildir?

YENİ ÇIKAN KANUN NE GETİRDİ NE GÖTÜRDÜ

Aydın Özkan 1991 yılından 2016 yılına kadar bu sektörde iki firma faaliyet göstermekte idi. Bu tarihten sonra firma sayısı bir anda çoğalmaya başladı ve günümüzde 40’ın üzerinde firma faaliyet göstermeye başladı. Bu bir nebzi mağduriyette oluşturmaya başlamıştı. Bunun denetlenmesi gerekiyordu. İşte bu yasa ile her şey kontrol altına alınmış oldu. Tasarrufları toplanan müşterilerin mağdur olmaması ve korunması gerekiyordu. Ki bu yasayla sağlandı.

MARKALAR ARASI REKABET SORUNLARI ARTIRIYORMUYDU?

Aydın Özkan; Rekabetten dolayı olması gerekenden daha erken teslimatlar yapılmaya başlanmış ve bu çoğu markayı zor durumda bırakacak ve köklü firmalarda zarar görebilecekti bu sıkıntının da önüne geçmiş olduk.

Yine rekabetten dolayı bazı yeni firmalar kendilerini kanıtlamak için organizasyon ücretlerinde çok indirimler yapmaya başlamışlardı. Bu konuda sektörü etkilemeye başlamıştı.
Sermayesi yeterli olmayan kişiler ve firmalar gelişi güzel bu sektöre girmeye başlamışlardı.

Kısacası ileride Müşteri mağduriyetleri yaşanmasın, Firmalar kurumsal bir kimliğe kavuşsun ve insanlar güven ile tasarruflarını yaparak hayallerine kavuşsun diye bu kanun çıkarılmıştır

Peki 6361 Sayılı kanun neler getirmiştir.

1. Firmalara ilk etapta Sermaye şartı getirmiştir. Bu sermaye tutarı da
100 milyon TL dir.

2. Bu şirketler ev, işyeri ve araç için tasarruf finans sektöründe faaliyet gösterebileceklerdir.

3. Müşterilere sistemden cayma ve fesih hakkı kullanma olanağı sağlanmıştır. İlk sisteme dahil olan müşteri herhangi bir sebep göstermeden 14 gün içerisinde cayma hakkını kullanabilir ve ne ödedi ise tüm parasını geri alabilmektedir. 14 günden sonra tasarruf dönemi bitimine kadar fesih hakkını kullanabilir. Fesih hakkını kullanan müşteri organizasyon ücreti hariç ödemiş olgu tutarı Kurumun belirleyeceği tarihe kadar geri alabilmektedir.

4. Müşteriler isterler ise tahsisat dönemlerini ileriki bir tarihe erteleyebilirler. Bu ertelemeden dolayı hiçbir hak kaybına uğramazlar.

5. Eskiden olduğu gibi Müşterilerimiz Türkiye’nin istemiş oldukları her yerinden ev, işyeri veya araçlarını alabilme olanaklarına sahiptirler.

6. Tasarruf finansman şirketleri faizsiz finansman esaslarına göre faaliyet gösterir.

7. Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte tasarruf finansman faaliyeti yürütenler, yürürlük tarihinden itibaren bir ay içinde Kuruma başvuruda bulunmak zorundadırlar. Bu başvuruda 6 ay içerisinde uyum için gerekli koşulları yerine getirecek planı sunmaları gerekmektedir.

8. Firmalara Şube açma kriterleri getirilmiştir.

9. İzinsiz bu sektörde faaliyet gösterenlere hapis ve para cezaları öngörülmüştür.

Anladığımız kadarıyla merdiven altı adeta gecekondu usulüyle çoğalan faizsiz kazanç sistemiyle daha kurumsal ve daha profesyonel firmalara güven artacağıdır. Ve bu nedenle insanlar mağduriyette yaşamayacaktır. Çiftlik bank örneğinde olduğu gibi…

Aydın Bey bu sistemle ilgili son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir? Bu kanun ile sektörümüze bakış açısı değişecektir ve güven sağlayacaktır. Müşterilerimiz firmalara daha güven ile tasarruflarını emanet edebilecekler ve küçük tasarrufları ile insanlar güven içerisinde ev hayaline, araç hayaline, işyeri hayallerine faiz ödemeden, peşinat zorunluluğu olmadan kolayca ulaşabileceklerdir.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.