enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Topuk dikeni nedir? Topuk dikeni belirtileri nelerdir?

Topuk dikeni, topuk kemiğiniz ve kemeriniz arasında uzanan, kalsiyum birikintisi adı verilen kemik benzeri bir büyüme tarafından oluşturulan bir ayak rahatsızlığıdır.

Topuk dikeni nedir? Topuk dikeni belirtileri nelerdir?
12 Nisan 2023 13:42
A+
A-

Topuk dikeni nedir?

Topuk dikeni genellikle topuğunuzun önünde ve altında başlar. Sonunda ayağınızın diğer kısımlarını etkilerler. Yarım inç uzunluğa ulaşabilirler. Çıplak gözle görülemeyebilirler.

Topuk dikeni belirtileri nelerdir?

Topuk dikeni belirtileri şunları içerebilir:
– Ağrı
– İltihaplanma
– Topuğunuzun önünde şişlik
Etkilenen bölge ayrıca dokunulamayacak kadar sıcak olabilir. Bu semptomlar ayağınızın kemerine yayılabilir. Sonunda, küçük bir kemik çıkıntısı görülebilir.
Bazı topuk dikeni hiçbir belirti vermeyebilir. Topuğu çevreleyen yumuşak dokularda veya kemiklerde de herhangi bir değişiklik göremeyebilirsiniz. Topuk mahmuzları genellikle yalnızca X-ışınları ve başka bir ayak sorunu için yapılan diğer testlerle keşfedilir.

Topuk dikeni neden olur?

Topuk dikeni doğrudan uzun süreli kas ve bağ gerilmesinden kaynaklanır. Sonunda, bu aşırı gerilme topuk kemiğini (kalkaneus) zorlayarak mahmuzlara neden olur.
Topuk dikeni zamanla gelişir. Antrenman veya spor etkinliğinden sonra aniden ortaya çıkmazlar. Topuk ağrısı gibi erken belirtileri göz ardı ettiğinizde topuk mahmuzları ortaya çıkma eğilimindedir.
Sert yüzeylerde yürümek, koşmak veya zıplamaktan kaynaklanan tekrarlayan stres, topuk mahmuzlarının yaygın bir nedenidir. Ayağınızı desteklemeyen ayakkabılar giymekten de gelişebilirler.

Topuk dikeni nasıl geçer?

Topuk dikeni tedavisi için uygulanabilen çeşitli tedavi seçenekleri mevcuttur. En doğru ve sağlıklı karar için doktora gözükmelisiniz.

Bu makale yalnızca bilgilendirme amaçlıdır ve tıbbi tavsiye verme amacı taşımamaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.